Obce mají parazity. Satelitní města

Eliška Bártová Eliška Bártová
23. 1. 2007 14:10
Praha - Bývalo to vysněné bydlení. Růžová fasáda, domky jeden vedle druhého, oplocená enkláva na okraji měst. Z roztomilého snu je noční můra.
Býval to sen, dnes je noční můrou
Býval to sen, dnes je noční můrou | Foto: Ludvík Hradilek

Až nyní se začíná mluvit o tom, že život v satelitních městech přináší víc problémů než pozitiv.

Vítejte v Hovorčovicích

Pustou ulicí sevřenou z obou stran sobě podobnými domky pomalu prochází žena s kočárkem. Kolem ní krouží na kolečkových bruslích starší z dětí. Je krátce po poledni a satelitní město na okraji Hovorčovic nedaleko Prahy zeje prázdnotou.

Stejně jako 60 procent všech Čechů - i Veronika Daniárová vždy toužila mít vlastní domek se zahrádkou. Sen se jí splnil, ke spokojenosti má ale daleko.

"Slíbili, že tu postaví hřiště pro děti, domy s obchody, náměstíčko. Nic z toho nesplnili," říká mladá žena. "Připadám si spíš jako na sídlišti, než na vesnici."

Paní Daniárová nemá na své procházce kam spěchat; obkroužit areál satelitního města trvá chvíli, pak už není kam jít. Snad jen podlézt teplovodní potrubí, které odděluje novou zástavbu od staré a vyrazit do vesnice. Kde však nic není.

Rozjitřené vášně v Hovorčovicích

Vladimír Výbožťok:
Vladimír Výbožťok: | Foto: Ludvík Hradilek

"Můj dům býval poslední ve vesnici. A jednoho rána jsem se vzbudil v milionářské čtvrti," vzpomíná místní malíř Vladimír Výbožťok. "Jsou na mě naštvaní, že mám větší pozemek než oni. Jednou mi přišli vynadat, že topím dřevem, že to je neekologické. Podruhé zas, že mi kdákají slepice."

"Ani oni nejsou spokojeni," říká na adresu nových sousedů. "Jedni jsou naštvaní, že musí dvacet let splácet hypotéku, druzí, že musí stát hodiny v kolonách. A všichni dohromady jsou naštvaní, že tu vůbec nic není, obchody, restaurace, škola, zkrátka nic."

Celý katastr obce je už rozparcelovaný, staví se další domy.

"Bydlíme tu tři roky a ještě tu stále nejsou udělané silnice, chodníky... Dvakrát už museli předělávat kanalizaci, protože to firma udělala špatně," říká Renata Melicharová. "Za chvíli už tady nebude vůbec kam jít s dětmi či psy na procházku."

Noví obyvatelé vesnice ale v loňských komunálních volbách drtivě porazili starousedlíky a ujali se vedení města.

Pnutí

Ráj satelitů

  • Nejvíce satelitních měst je v okolí Prahy, ve Středočeském kraji
  • Mezi lety 1991-2004 přibylo do tohoto kraje suverénně nejvíce obyvatel - přes 48 tisíc
  • Většina z nich, přes 41 tisíc, jich přišla z Prahy
  • Nejčastěji se do tohoto kraje stěhují lidé mezi 30-39 lety, se středoškolským vzděláním, a děti do 14 let
  • V roce 2004 se do kraje přistěhovalo nejvíce obyvatel za sledovanou dobu - 7,4 tisíce lidí

zdroj: ČSÚ

"Nechci se o problémech, které nám satelit přinesl, mluvit," říká překvapivě starostka Ilona Rozhoňová. "Nechci jitřit vášně, které tu jsou mezi starousedlíky a novými."

Pnutí mezi těmito dvěma skupinami poznala starostka na vlastní kůži, po volbách ji kdosi posprejoval modrou omítku jejího domu a jedno z jejích aut.

I starostka ale cítí, že nováčci tu nejsou spokojeni. "Novousedlíci chtějí standard Prahy, ten tu ale není," říká. "Na cesty nemáme, osvětlení je v kalamitním stavu, každý den voláme opraváře, je to zastaralé a přetížené, ve vesnici nejsou žádné služby. Na takový počet obyvatel nemáme vybavenost."

Jak tuto situaci bude řešit? To prozradit nechce. "Jsem ve funkci pár měsíců. Musíme se dohodnout, co budeme dělat," říká starostka Rozhoňová.

Parazitní čtvrti

Fakt, že chudé obce dotují bohatší nováčky, je podle odborníků jen jeden z problémů, které suburbanizace přináší.

"Stávají se z toho parazitní čtvrti, kdy obce přejímá povinnost starat se o sítě, silnice, osvětlení," říká geolog a autor studie o suburbanizaci pro Středočeský kraj Václav Cílek. "Přitom řada obyvatel satelitních měst si nechává trvalé bydliště v Praze a obci neodvádí žádné peníze."

Foto: Ludvík Hradilek

V místech, kde se během krátké doby masivně rozrostla zástavba, v ranních špičkách kolabuje.

Malé silnice nestačí pojmout takový nápor aut.

Satelitní městečka se díky své uzavřenosti a specifické struktuře obyvatel stávají sociálními ghetty. V obcích přibývá kriminality, dopoledne opuštěné domy se stávají velkým lákadlem.

Obce opět na své náklady zřizují obecní policii. V Hovorčicích je jeden strážník, v sousední Líbeznici si pořídili tři.

Společným znakem všech satelitů je i absence jakýchkoliv veřejných prostor.

Domy jsou natlačeny jeden vedle druhého. Investoři nestaví náměstí ani obchody, nesází stromy, netvoří parky. Místo měst vznikají sídliště.

Šmoulov na ústupu

Navzdory tomu však lidé stále domy v těchto lokalitách kupují. Někteří odborníci přitom už tuší, že nároky obyvatel se rychle změní a že už nebude standart současných satelitů stačit.

"Z průzkumů, které jsme si nechali udělat, vyplynulo, že se zvyšuje požadavek na kvalitu bydlení," říká Alena Honejsková ze společnosti MCA. "To, co bylo běžné v devadesátých letech a co se staví dnes, bude za pár let neprodejné."

Firma MCA chce v Újezdu u Průhonic představit nový styl. Kromě domů tu má vyrůst náměstí, obchody, škola, školka s ekologickým zaměřením, hřiště, parky.

"Chceme udržitelný styl bydlení, který je pro všechny sociální skupiny," říká Honejsková. Domy mají být různorodé a vznikat postupně, aby noví obyvatelé mohli lépe zapadnout mezi stávající.

Kutíkův přirozený vývoj

Středočeský kraj, kde je nejvíce satelitních měst, připouští, že jejich rozrůstání je problém.

Před více než rokem si proto nechal vypracovat studii o dopadu další suburbanizace.

Návrat k přírodě
Návrat k přírodě | Foto: Ludvík Hradilek

A krajský odbor životního prostředí se rozhodl připravit revoluční řešení. Chce regulovat poměr mezi starou a novou zástavbou a volnou krajinou. "U některých lokalit je už pozdě," říká šéf odboru Jaroslav Obermajer. "Ale tyto regulativy by se mohly dotknout více jak 30 procent dalších obcí."

Radní pro regionální rozvoj Ladislav Kutík však návrh předem shazuje ze stolu. "Sám jsem starostou a nechci, aby mi někdo určoval, zda stavět nebo ne. Mělo by se to nechat přirozenému vývoji."

Není divu, že se náměstkovi do regulací nechce. V okolí Nymburka, jehož je starostou, mají vyrůst tři satelitní městečka.

 

Právě se děje

Další zprávy