Nebe nad Prahou rozzářil ohňostroj

redakce DOM, čtk
1. 1. 2007 19:30
Praha - Novoroční ohňostroj sledovaly z pravého břehu Vltavy, odkud byl nejlépe vidět, tisíce diváků. Uvnitř: GALERIE
Novoroční ohňostroj byl v 18:00 odpálen z Letenských sadů.
Novoroční ohňostroj byl v 18:00 odpálen z Letenských sadů. | Foto: čtk

Světelná podívaná trvala 15 minut a byla podle svých autorů rozdělena do 20 sekvencí. Pyrotechnická show stála 1,2 milionu korun, z toho 300 000 korun přispěl pražský magistrát.

Davy Pražanů a turistů zaplnily Čechův i Mánesův most. Po Dvořákově nábřeží, které oba mosty spojuje, nebylo možné vzhledem k počtu diváků po dobu show ani projít. Na závěr světelné podívané přítomní odměnili pyrotechniky potleskem.

"Je to, jako kdyby na vás padala obloha. Měli by to nafilmovat a pouštět každý den v televizi," komentoval ohňostroj jeden z přihlížejících Pražanů. Někteří si sice stěžovali na nevýrazný začátek, všechny oslovené však závěr ohňostroje nadchl.

Představení podle autorů kladlo důraz na umění ohňostrojové architektury, jas barev, spontánnost, humor a překvapení. Své místo ve skladbě nalezly i odpočinkové pasáže, kdy se obloha zcela vyčistila. Po hlučných silvestrovských oslavách se diváci přesvědčili, že pyrotechnici umějí nabídnout i ztišenou zábavu.

Světelným efektům rovněž pomohlo vyniknout to, že v jejich okolí bylo zhasnuto veřejné osvětlení. Mezi 17:40 a 18:30 byla také přerušena doprava na obou vltavských nábřežích pod Letnou, odkud byl na světelnou podívanou nejlepší výhled.

Příprava ohňostroje trvala čtyři týdny a pracovalo na něm šest techniků pod vedením manažera. Podoba vyšla z představení, kterým se bude Česká republika prezentovat i v zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy