V Polné shořela výstava betlémů

27. 12. 2006 12:36
Praha - V přízemí radnice v Polné na Jihlavsku shořela výstava několika desítek betlémů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Jenom na budově odborníci odhadli škody na téměř 600 tisíc korun, na vystavených betlémech je škoda nevyčíslitelná, řekl starosta Polné Jindřich Skočdopole.

Radnice, jež byla pořadatelem výstavy, jedná s pojišťovnou, výstava pojištěna nebyla. Podle vyšetřovatele krajských hasičů Miroslava Mašáta byla příčinou požáru jednoznačně závada na elektroinstalaci.

"Musím morbidně říct, že nakonec můžeme být rádi, že to takhle dopadlo, mohlo to dopadnout hůř," řekl starosta.

Požár vznikl na Štěpána těsně před otvírací dobou výstavy. Žena, která ji přišla otevřít, hned ucítila zápach ohně, poté uviděla na levé straně expozice plameny a okamžitě zavolala hasiče. 

Na výstavě podle něj byly desítky betlémů, od dřevěných přes perníkové a papírové až po betlémy z kukuřičného šustí či betlémy z třetího světa. Zachránit se snad podaří starý betlém ze zavřeného chrámu Nanebevzetí Panny Marie.

Požár podle hasičů vznikl v rozdvojce pod stolem, na němž byl vystaven jeden z betlémů. Pod stoly byly krabice, kolem dokola vysoce hořlavý materiál - papír, suchý mech, dřevo. Škodu na betlémech si určí jejich majitelé či znalci z oboru.

 

Právě se děje

Další zprávy