Zřícený dům: tramvaje pojedou od středy

čtk, dom
20. 7. 2006 15:20
Praha - Tramvaje se do Vodičkovy ulice v Praze vrátí ve středu ráno. Uvnitř: FOTOGALERIE

Do úterního večera mají skončit odklízecí a zabezpečovací práce v domě, jehož část se v neděli ráno samovolně zřítila. "Pokud nás něco nepřekvapí, tak ve středu ráno by měl být provoz tramvají obnoven," řekl dnes novinářům mluvčí Metrostavu František Polák.

Tramvajová doprava, pro níž je Vodičkova ulice důležitou tepnou, byla odkloněna, protože hrozilo další zřícení domu. Při nedělním pádu části domu nebyl nikdo zraněn. Okolí budovy, která stojí asi sto metrů od vstupu do stanice metra Můstek na Václavském náměstí, uzavřela policie. Ulicí smějí procházet pouze chodci.

Kubismus v rozpadu

Kubistický objekt U Myšáka byl už delší dobu v havarijním stavu. Zbylou část budovy prohlédl statik Petr Macháň. "Ta fasáda do Vodičkovy ulice si dovolím říct, že na 99 procent vydrží bez problému," řekl poté ČTK. Uvedl, že v neděli ráno se zřítila část původní středové nosné zdi, štítu a všechna patra.

Infobox

Zřícené domy v Praze

  • 18. září 1996 - V ulici Na Florenci v Praze se zřítily stropy rekonstruovaného domu.
  • 12. listopadu 1996 - Smrtelné zranění utrpěl dělník, když se v Cimburkově ulici v Praze 3 propadl strop v pátém patře a následně se zřítily všechny stropy.
  • 22. května 1998 - Zřítil se strop v průjezdu opravovaného domu na Žižkově. Ze sedmi dělníků dva zahynuli.
  • 26. října 1998 - Zřítila se část rekonstruovaného domu v Ostrovní ulici v centru Prahy.
  • 7. února 2004 - Ve Štefánikově ulici na Smíchově se zřítila obvodová zeď neudržované části domu..
  • 29. července 2005 - U křižovatky Balabenka v Praze 8 se zřítila rohová část pětipodlažního domu.

"Zřítila se část domu ve dvoře. Nikoho nezasypala. Průzkum za pomoci psů lidi pod sutinami neobjevil," řekl ČTK zástupce vyšetřovací skupiny hasičů. "Když jsem asi v deset hodin odjížděl, tak už tam byl statik, který to projektoval, a ten provede podrobnou prohlídku té ocelové nosné konstrukce," doplnil Macháň.

Praskliny i v okolí

"Bylo to šílené, jako zemětřesení," řekla ČTK žena bydlící v sousedství. Sousedé se obávají, že se část domu zřítila v důsledku stavebních prací. ČTK řekli, že i v okolních domech jsou praskliny a že je také procházel statik.

Podle sdělení společnosti Metrostav, která dům rekonstruuje, se do vnitřního traktu domu sesunulo asi 35 metrů krychlových zdiva. "Vnitřní část domu byla vyztužena mohutnou ocelovou konstrukcí, díky které nedošlo k závažnějším škodám," uvedl mluvčí František Polák. Proč se neštěstí stalo, zkoumají experti. Firma chce nyní odklidit suť a stabilizovat objekt tak, aby mohly co nejdříve okolo projíždět tramvaje a stavba mohla pokračovat.

V této lokalitě vznikají komerční prostory v místě, které patří v Praze mezi nejlukrativnější. Připravuje je developerská společnost Sekyra Group. Dříve tu bývala legendární cukrárna U Myšáka, s jejímž obnovením projekt počítá. Nová moderní budova navazuje na zřícený objekt, který se proslavil také svou rondokubistickou fasádou z dvacátých let minulého století.

Součástí budovaného projektu Gallery Myšák jsou i exkluzivní bytové jednotky Residence Františkánská zahrada.

Demolice se konat nebude

Původní obavy klubu Za starou Prahu, že investor teď bude usilovat o zbourání celého domu ve Vodičkově ulici, firma Sekyra Group ústy svého mluvčího Radka Poláka popřela.

"Na našem projektu se nic nemění. Fasádu chceme zachovat. Je to zároveň náš závazek, nemáme jiné plány," uvedl Polák.

Přesná příčina nedělního neštěstí není stále známa. Památkáři i statici se zatím shodují v tom, že dům, který prochází rekonstrukcí, byl už delší dobu v havarijním stavu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy