Ambrozek couvá z horkého tématu: Šumava

Pavel Baroch
13. 4. 2006 16:00
Modrava - Sedm týdnů před volbami ministr životního prostředí zastavil zásadní reformu péče o Národní park Šumava. Uvnitř: VIDEO.

Pod tlakem šumavských starostů se ministr Libor Ambrozek (KDU-ČSL) rozhodl zastavit veškeré správní kroky, jejichž cílem bylo výrazně rozšířit území národního parku, kde by bylo zakázáno kácení stromů napadených kůrovcem.

"Mou snahou je situaci na Šumavě uklidnit," řekl Aktuálně.cz Ambrozek. Proti rozšíření takzvaných bezzásahových zón se ostře postavili starostové šumavských obcí, kteří se obávají toho, že "nekontrolovaný" kůrovec zničí značnou část parku.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ambrozek uvedl, že příslušná správní řízení by se do voleb stejně nestihla. Chce ovšem o budoucí péči o šumavský park se starosty dále jednat.

"Rád bych, aby se debata o podobě parku vrátila zpět na věcnou úroveň. Ochranu šumavské přírody nelze dlouhodobě zajistit bez spolupráce s lidmi, kteří v daném území žijí," řekl Ambrozek, který odmítl, že by za jeho rozhodnutím byla snaha získat na Šumavě před volbami politické body.

Je to politické rozhodnutí

Ekologické Hnutí Duha ovšem za Ambrozkovým krokem politický podtext vidí. Upozornilo, že na jednání správy parku a ministra Ambrozka s obcemi ve středu večer byl také předseda lidovců Miroslav Kalousek a poslanecký kandidát strany Jiří Netík.

Infobox

 

ŠUMAVSKÝ PARK

 

  • Vyhlášen v roce 1991.
  • Jeho rozloha je přes 68 tisíc hektarů.
  • Na 56 tisíc hektarů tvoří monokulturní lesy.
  • První zóna, kde se nesmí těžit, má asi 8 tisíc hektarů.

"Lidová strana převzala řízení Šumavy," oznámilo vzápětí Hnutí Duha, které pozastavení reformy péče o šumavský park kritizovalo.

"Miroslav Kalousek neříká, co na Šumavě chce, ale z jeho výroků to lze snadno vyčíst. Holé, vykácené kopce v národním parku. Chce pokračovat v těžbě dřeva v nejkrásnějších místech Šumavy, která jsou chráněna i mezinárodními úmluvami," řekl Jaromír Bláha, který v Hnutí Duha vede program Lesy.

Kalousek: příroda a lidé

Kalousek se proti tomuto vyjádření ohradil. "Ostře odmítám neodůvodněné nařčení Hnutí Duha, že svou aktivitou v Národním parku Šumava sleduji zájmy těžařských lobby a vykácené kopce," řekl Kalousek. Uvedl, že se jednání se obcemi zúčastnil, protože je jihočeským poslancem a tamní starostové se na něj kvůli Šumavě obraceli.

"Sleduji jediný cíl: právo lidí rozhodovat o nevratných krocích v krajině, ve které žijí," tvrdí Kalousek, který stejně jako jeho stranický kolega Ambrozek odmítl, že by na pozastavení správních řízení chtěla KDU-ČSL před volbami vydělat.

"Není za tím žádný politický kalkul," řekl Aktuálně.cz Kalousek.

Šumavští starostové rozhodnutí ministra Ambrozka přivítali. "Určitě jsme spokojeni," řekla Stanislava Barantálová, starostka Borové Lady. Dodala, že teď by se v první řadě měla správa parku a starostové dohodnout na novém plánu péče o park.

První ústupek ministerstva

Spor o to, jak se na Šumavě vypořádat s kůrovcem, jestli napadené stromy porážet, nebo ne, se vede už více než deset let. Ambrozkův předchůdce Miloš Kužvart (ČSSD) povolil kácení v prvních, nejcennějších zónách parku.

Resort pod vedením Ambrozka ovšem otočil a zakázal kácení v prvních zónách. Poté ohlásil, že do roku 2010 se rozšíří bezzásahové území na třicet procent rozlohy parku ze současných třinácti.

Ministerstvo a správa parku vycházely z doporučení Světového svazu ochrany a přírody IUCN, které v roce 2003 doporučilo ponechat do tří až pěti let třicet až čtyřicet procent národního parku a zároveň sjednotit rozdrobené ostůvky prvních zón, kterých je nyní 135, do nejvýše deseti celků.

Ministerstvo a správa parku ovšem po tlaku šumavských obcí svůj plán nejprve snížily z třiceti procent na dvacet a teď se dokonce rozhodly svůj plán odložit.

"Uskutečnění takové politiky znamená, že Šumava definitivně vypadne ze skupiny mezinárodně uznávaných národních parků," varuje Jaromír Bláha z Hnutí Duha.#reklama

Ministr Ambrozek ovšem trvá na tom, že přes odpor starostů není možné zásadní reformu péče o šumavský národní park uskutečnit. "Naším cílem je domluvit se s obcemi na takové podobě národního parku, která bude respektovat všechna mezinárodní kritéria pro takto unikátní území," dodal Ambrozek.

 

 

Právě se děje

Další zprávy