Proč krize? Moc vody na mnoha místech

Tomáš Fránek
30. 3. 2006 11:10
Brno - Jižní Morava zažívá kombinaci povodní z roku 1997 a 2002; voda hrozí jak na Dyji, tak na řece Moravě.
Foto: Hasičský záchranný sbor

Voda ohrožuje obyvatele na území celého kraje - a to je rozdíl oproti povodním z minulých let, kdy záplavy hrozily pouze v jednotlivých částech regionu.

Kromě lidí na březích Dyje se tak začíná připravovat i evakuace obyvatel obcí na dolním toku řeky Moravy v okolí Hodonína. Rozbouřená Morava ohrožuje Mikulčice, Moravskou Novou Ves, Kostice, Lanžhot, Tvrdonice a Týnec.

Plné přehrady

Plná je už také Brněnská přehrada, kde voda přetéká přes hráz. "Přehrada je na svém maximálním stavu, což je 21 milionů kubíků vody. A přetéká přepadem hráze," potvrdila Aktuálně.cz Dita Kapitančíková z brněnské městské policie.

I když teď například na jihu Moravy neprší, situace se má změnit až odpoledne.

"Situace vypadá hrozivě, je kombinací povodní z let 1997 a 2002. Průtoky se zvyšují a prognózy jsou velmi nepříznivé," uvedl jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Na Dyji je dvousetletá voda, vody je podle Juránka více než v roce 2002.

Také starostové obcí na řece Moravě už začali lidi připravovat na evakuaci. "Někteří lidé teprve před časem dokončili opravy svých domů zničených při minulé povodni. Především starší občané přijali zprávu o hrozící evakuaci se slzami v očích," řekl starosta Tvrdonic na Břeclavsku Zdeněk Tesařík

Stav nebezpečí

Hejtman už vyhlásil stav nebezpečí na území celého kraje, v pohotovosti je armáda, hasiči i policie a tento stav bude trvat až do 12. dubna.

Podobná situace, kdy voda z rozbouřených řek a potoků hrozí na desítkách míst, je i v dalších krajích, na jihu Moravy ale zatím postihla nejvíce lidí, kteří už museli opustit svoje domovy.

Řeky Morava a Dyje komlikují situaci i na Slovensku a v Rakousku. Hladina Dyje v Dolní Rakousku už dosáhla úrovně stoleté vody. V oblasti mezi Drosendorfem a Raabsem museli být obyvatelé zčásti evakuováni a z obav před vysokou vodou byl v Drosendorfu preventivně odpojen přívod elektrické energie.

Na Slovensku je nadále kritická situace na řece Moravě, kde u obce Kopčany dosahuje hladina téměř úrovně koruny hráze. Obyvatelé této obce jsou připravováni na částečnou evakuaci.

Odborníci se shodují, že nynější situaci nešlo zabránit, kombinace prudkého oteplení, tání sněhu a deště byla tou nejhorší variantou, která mohla nastat.

"Počet míst ohrožených vodou je tak vysoký, protože situace s počasím byla a je stejná v celé zemi. A to je hlavní rozdíl proti situaci v předchozích letech, kdy byly povodně sice větší, ale zasáhly vždy jenom část republiky," uvedl hydrolog Milan Krucký.

Odborníci navíc upozorňují, že zkušenost z minulých povodní pomáhá především vedení krajů a měst zvládat situaci rychleji, města jsou na vodu lépe připravena. "Je vidět, že je situace jiná; už se podařilo vybudovat část protipovodňových opatření... stav ale ideání není," soudí Juránek.

Dostatek informací

Proto začaly včasné evakuace. Voda navíc stoupá pomaleji a ne tak rychle jako při povodních v roce 1997 a 2002.

Právě na Znojemsku se ale nyní starostové a Povodí Moravy přou o to, zda situaci nešlo zmírnit tím, že by se voda, která nyní míří na Znojmo, začala upouštět z Vranovské přehrady dříve.

Na to, že město nemělo od Povodí úplné informace, upozornil například starosta Znojma Pavel Balík. "Pár hodin před evakuací jsme dostali od Povodí Moravy informace, které se absolutně neslučují s pokynem hejtmana. Město navíc nemá možnost, jak situaci s vypuštěním přehrady ovlivnit," řekl.

Na to, že voda se měla z Vranovské přehrady upouštět dříve, upozorňovali také lidé, kteří museli kvůli hrozbě z Dyje opustit své domovy ve Znojmě.

"Ještě včera přes znojemský splav teklo jen nějakých deset centimetrů vody a mohlo se klidně upouštět," řekl Aktuálně.cz Karel Novotný ze Znojma.

Povodí Moravy ale kritiku odmítá s tím, že původní prognózy nepředpokládaly tak rychlé stoupání hladin řek. A tak rychlé zvýšení hladiny, jaké nastalo za uplynulé dva dny, už přehrada nedokázala pojmout.

Vodohospodáři  nyní musejí Vranovskou přehradu vypouštět 29krát rychleji než je běžné. Za normálních okolností z vodního díla na Dyji odtéká voda průtokem 12 kubických metrů za sekundu, nyní to je kubíků 350 .

"Daří se nám držet odtok na 350 metrech krychlových za sekundu. Jsme schopni tento stav držet asi čtyřicet hodin. Níž už jít prostě nemůžeme," řekl ČTK hrázný Libor Miklík.

 

Právě se děje

Další zprávy