Příběh rozvědčíkova syna, který se tátovi moc nepovedl

Jan Král, spolupracovník redakce
2. 10. 2009 12:20
Příběh Libora Stržínka
"S Masarykem neměla kapela Stará dobrá ruční práce společného vůbec nic. Jen jsme chtěli vymyslet něco, co by se komunistům špatně zakazovalo," vzpomíná Libor Stržínek.
"S Masarykem neměla kapela Stará dobrá ruční práce společného vůbec nic. Jen jsme chtěli vymyslet něco, co by se komunistům špatně zakazovalo," vzpomíná Libor Stržínek. | Foto: Petr Protivánek

Narodil se 11. prosince 1958 v rodině armádního důstojníka.

Kvůli otcovým služebním povinnostem se rodina v roce 1968 stěhuje z Prahy do Přerova. V hranické Sigmě se Libor Stržínek vyučí soustružníkem. Ještě na vojně je vzorným členem Socialistického svazu mládeže. "Byl jsem tehdy tak blbej, že jsem div nevlezl do strany," vzpomíná po letech na dobu svého mládí v bleděmodré košili.

1978

Ve svých dvaceti letech Libor Stržínek radikálně obrací, spaluje legitimaci SSM a stává se rockerem. Tím je nakonec stále, i ve svých jedenapadesáti letech. Zpívá v nejrůznějších kapelách, střídá různá zaměstnání. Je soustružníkem, stavebním dělníkem i spalovačem odpadků v přerovské Meoptě.

1984

Orwellovský rok je rokem vzniku formace Stará dobrá ruční práce. První koncert se odehrává ve vesnici Císařov, což je místo mezi Přerovem a Brodkem u Přerova. To ještě pod názvem Volné sdružení.

Na tehdejší minimálně moravské undergroundové scéně je Stará dobrá ruční práce příjemným osvěžením. Veselí rockeři v nejrůznějších oblečcích hrají v punkově tanečním rytmu a odlišují se tak od mnohých ponurých zadumaných kapel, které šedá normalizační doba produkuje ve velkém.

Libor Stržínek pobaveně vzpomíná, jak s nimi tehdy dělali Jáchym Topol s Ivanem Jirousem rozhovor pro časopis Vokno. Ptali se například, jestli  název kapely má nějak evokovat Masaryka.

Na to přerovští dělníci a rockeři v jednom odvětili, že s Masarykem nemá Stará dobrá ruční práce společného vůbec nic. Jen chtěli vymyslet něco, co se bude komunistům špatně zakazovat.

Obdobně dopadli tazatelé, když se ptali po smyslu zkřížených kladiv, která má kapela ve znaku. "To jsme jen zkopírovali z jízdního řádu," zněla další jednoduchá odpověď.

1989

V roce 1989, ještě začátkem roku, stihne kapela nahrát svoji první demokazetu s příznačným názvem Its only pop. Prakticky každá z pětadvaceti písní se stává mezi zasvěcenými hitem, které kapela musí hrát na každém koncertě.

Žádné z dalších alb či kazet, alespoň zatím, slávu Its only pop nepřekonalo.

Další kazeta s názvem Na hanáckých hodech vychází v roce 1992 a poté ještě v roce 1996, v roce 2000 pak CD Love Songs.

V současné době po devíti letech vydává Stržínek s kapelou nové CD Zloději a recenzenti nešetří chválou. "Parádně syrový zvuk a výborně rozjetý vokál," oceňují kapelu i zpěváka.

Nové poměry po roce 1989 mění i Stržínkův život, stává se živnostníkem a v Olomouci provozuje sběrnu včetně stavebního bazaru. Bydlí v Troubkách, osm kilometrů od Přerova. Pravidelně tam krmí své králíky, aby nechcípli hlady.

 

Právě se děje

Další zprávy