Obrat: Korunní svědkyně proti Čunkovi byla obviněna

Eliška Bártová Eliška Bártová
16. 6. 2008 9:48
Marcele Urbanové hrozí trest za křivé svědectví
Marcela Urbanová přichází vypovídat do jednací síně č. 217 okresního soudu v Přerově.
Marcela Urbanová přichází vypovídat do jednací síně č. 217 okresního soudu v Přerově. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Po několika měsících prověřování pražští kriminalisté v pátek obvinili Marcelu Urbanovou, že v případu Jiřího Čunka křivě vypovídala.

Právě na základě jejích opakovaných svědectví byl Čunek loni obviněn z půlmilionového úplatku. Jeho stíhání zastavil až zásah nejvyšší státní zástupkyně, která případ těsně před sdělením obžaloby odebrala moravským žalobcům.

Nově přidělený jihlavský státní zástupce Arif Salichov nakonec stíhání Čunka zastavil s tím, že se skutek nestal.

Kvůli tomuto verdiktu se nyní Urbanová ocitla ve zcela opačné roli - z korunní svědkyně se stala obviněnou. Policisté ve svém rozhodnutí vycházeli z toho, že pakliže bylo trestní stíhání Čunka zastaveno s tím, že se skutek nestal, musela Urbanová lhát.

"Mohu potvrdit, že svědkyně M.U. byla obviněna z trestného činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku," řekla dnes mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Pokud bude obžalována a uznána vinnou, hrozí jí trest odnětí svobody od 2 do10 let. Urbanová se dnes proti rozhodnutí policie odvolala.

Jiří Čunek pózuje u kopie svého spisu.
Jiří Čunek pózuje u kopie svého spisu. | Foto: Ludvík Hradilek
Nepřehlédněte:
Dokument: Přečtěte si, jak Jiří Čunek unikl soudu

Vyvrácená výpověď

"Dokazováním v trestní věcí pana Čunka byla její verze o tom, jak a proč mělo k uplácení dojít, vyvrácena," vysvětluje mluvčí žalobců Zenklová, proč se po třech měsících prověřování rozhodli Urbanovou obvinit.

Policie zároveň výchází z toho, že Urbanová svoji výpověď neměnila. "Vzhledem k tomu, že na své verzi trvala a trvá, je zřejmé, že úmyslně uváděla nepravdu o okolnostech, které měly podstatný význam pro rozhodnutí o zahájení trestního stíhání Jiřího Čunka," říká Zenklová. "Proto vzniká důvodné podezření, že se dopustila trestného činu."

Pražské státní zastupitelství případ dozoruje, a bude záležet na rozhodnutí jeho žalobkyně, zda Urbanovou nakonec obžaluje a postaví tak před soud.

Lepší postavení

"Dalo se to čekat," reagovala dnes na obvinění Marcela Urbanová. "Udělám vše proto, abych se očistila."

Dosud Urbanová v kauze Čunek vystupovala pouze jako svědek a neměla možnost nahlížet do spisu, navrhovat svědky či důkazy.

Paradoxně jí nynější obvinění přináší mnohem lepší postavení. "Jediný důkaz proti mě je nyní Čunkův spis," říká Urbanová. "Proto jako první krok budu žádat zpřístupnění tohoto dokumentu."

Je pravděpodobné, že kromě tohoto spisu bude požadovat i přiložení všech ostatních, které s touto kauzou souvisejí, a které jsou roztříštěny po jednotlivých státních zastupitelstvích.

Důležitou roli by v této situaci mohl sehrát také bývalý advokát Urbanové Jiří Novák. Dosud totiž neodpověděl na otázku, zda trestní oznámení na Čunka dal on ze své vlastní vůle, bez vědomí své klientky.

"Předvolání Nováka je jeden z možných kroků," říká Urbanová. "Ale je třeba to ještě pečlivě zvážit. Když mě pan Novák zastupoval, netušila jsem, že je blízký přítel nejvyššího soudce Kučery."

Právě u Pavla Kučery pražský soud nedávno došel k závěru, že se pokusil ovlivnit kauzu ve prospěch Jiřího Čunka.

Praha zasáhla

Urbanová s advokátkou Samkovou Veselou
Urbanová s advokátkou Samkovou Veselou | Foto: Ludvík Hradilek

Urbanová se dnes proti obvinění policie odvolala. Podle jejího vyjádření je chyba nejen v samotném obvinění, ale i v místní příslušnosti.

Místo vsetínské, či olomoucké policie - kde Urbanová několikrát v kauze Čunek vypovídala, připravila obvinění policie pražská. Policie přes několikeré dotazy Urbanové důvod, proč se o jejím obvinění rozhodovalo na Praze 1, nesdělila.

Urbanová proto dnes podala námitku vůči podjatosti Policie pro Prahu 1.

Špatné interpretace

Zároveň se ohradila proti podstatě obvinění. Podle ní vychází z interpretace jejích výpovědí. "Neřekla jsem tedy to, z čeho mne policie obviňuje a co mi falešně vložila do úst," uvádí se v odvolání. "To, z čeho jsem obviněna, je interpretace mojí výpovědí Policií."

V žádné výpovědi podle Urbanové nikdy nepadlo, že Jiří Čunek převzal úplatek. Urbanová proto v odvolání cituje dvě své výpovědi, kde popisuje chování a výroky pana Čunka, který se údajně chlubil obálkou s půl milionem korun.

 

Právě se děje

Další zprávy