Policie: Krejčířova směnka je padělek

Sabina Slonková
2. 3. 2006 12:40
Praha - Policie má údajně důkaz, že uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř chtěl padělat směnku, jíž by mohl uškodit ČSSD.

Směnka měla být důkazem, že Krejčíř půjčil v březnu 2002 sociálním demokratům 60 milionů korun na předvolební kampaň.

Protikorupční služba dnes oznámila, že kriminalisté zabavili fax, s nímž se kdosi spojil se Seychelskými ostrovy. Právě tam se před úřady skrývá Radovan Krejčíř.

Z paměti přístroje policisté zajistili informace o spojení se Seychelskými ostrovy. "Obsahem komunikace byl grafický návrh budoucí směnky, obsahující osobní údaje bývalého premiéra Stanislava Grosse a dále ručně psané poznámky upřesňující barevnou úpravu směnky," oznámila mluvčí protikorupční policie Jaroslava Vodičková.

Krejčíř tvrdí, že ČSSD poslal miliony prostřednictvím svého bývalého obchodního partnera Jakuba Konečného.

Ten je ale už od loňského jara nezvěstný a Krejčíř svá obvinění nedoložil žádným důkazem. Pouze prohlašoval, že peníze od Konečného přebíral expremiér Gross.

ČSSD Krejčířova slova striktně popřela. Žádné odkazy na údajnou půjčku se neobjevily ani při domovních prohlídkách po loňském Krejčířově zatčení a následném útěku. Krejčíř byl přitom známý tím, že si vše zapisoval a vedl evidenci o všech svých výdajích.

Radovan Krejčíř tvrdil už loni, že směnky dokládající půjčku zveřejní. Termín ale stále oddaloval, nakonec vzkázal, že dokumenty zveřejní těsně před volbami ve své další knize. Minulý týden pak oznámil, že už má v ruce posudek od expertů, kteří stvrzují, že směnka s Grossovým podpisem je pravá.

Kvůli falšování směnek už byl Krejčíř jednou obviněn. A to právě kvůli svému společníkovi Konečnému, jehož podpis figuroval na falešných směnkách, jimiž se Krejčíř domáhal milionů od středočeských sběrných surovin.

 

Právě se děje

Další zprávy