Kadlec na policii: Půjčil mi Komárek

Sabina Slonková
27. 2. 2006 17:00
Praha - Bývalý šéf Čepra Tomáš Kadlec, kterému lidé uprchlého Radovana Krejčíře poslali dva miliony korun, policii řekl, že mu peníze půjčil "pan Komárek".

O "panu Komárkovi" jeden z nejvlivnějších lidí v zemi mluvil na policii loni v prosinci, když se jej úřady ptaly, kde se na jeho soukromém účtě vzaly dva miliony korun. Ty přišly v říjnu 2004 krátce před tím, než se Krejčířova skupina pokusila ze strategické státní firmy Čepro, kterou Kadlec právě řídil, vyvést tři miliardy.

Policie se po tomto výslechu transakcí s miliony dál nezabývala. Nijak ji totiž nespojovala s uprchlým Radovanem Krejčířem. Toto spojení vypátral až minulý týden deník Aktuálně.cz, když zveřejnil, že tím, kdo peníze fyzicky vložil na Kadlecův účet, je švagr Krejčířova nejbližšího přítele. Radovan Krejčíř následně ze Seychel vzkázal, že to skutečně byly jeho peníze.

Dal jsem mu číslo účtu...

Někdejší šéf NBÚ a následně Čepra při výslechu popsal "pana Komárka" jako podnikatele, který žije v zahraničí a nabízel Čepru dodávky zboží ze zemí bývalého Sovětského svazu. Podle tehdejší Kadlecovy verze, s níž měla redakce Aktuálně.cz možnost se seznámit, "pana Komárka" poznal pár měsíců před půjčkou.

Sešli se prý dvakrát pracovně a následně třikrát soukromě. Pak mu dal Kadlec kartičku se svým bankovním spojením a následně mu na účet přibyly dva miliony korun.

Kadlec uvedl, že "pana Komárka" poznal prostřednictvím své pravé ruky z Čepra, tehdejšího obchodního ředitele Alexandra Houšky.

Foto: Ondřej Besperát

Kdo to byl? Už si nevzpomínám

Houška nyní Aktuálně.cz sdělil, že oba muže skutečně seznámil. Kdo je ale onen tajemný "pan Komárek" ani Houška nepřiblížil. "Nevzpomínám si, je to už dlouho. Prostě se na mě obrátil, jako se na mě obracela spousta jiných lidí a já jsem jej zkontaktoval s panem Kadlecem," uvedl Houška.

Houška tvrdí, že si nepamatuje ani to, jakou firmu Komárek zastupoval. Podle svých slov na něj nemá vůbec žádné spojení. "On se mi ozval přes sekretářku," dodal Houška.

O dvou milionech pro Kadlece se Alexandr Houška odmítl bavit.

Tajemný "pan Komárek"

Kdo je "pan Komárek", se deníku Aktuálně.cz nepodařilo zjistit. S produkty zajímavými pro Čepro obchoduje český magnát téhož jména - Karel Komárek. On i celá jeho rodina však dnes striktně popřeli, že by Kadlecovi jakékoli peníze poskytli. "Nikdo z rodiny to nebyl," uvedla mluvčí Marie Schorchtová.

Čepro navíc podle neoficiálních informací za poslední roky neeviduje žádný obchodní kontrakt s firmou, v jejíž orgánech figuruje jméno Komárek.

Sám Tomáš Kadlec okolnosti, za nichž se mu na účtě objevily dva miliony, objasňovat veřejně nechce. Trvá ale na tom, že nikdy neměl tušení o spojení milionů a Radovana Krejčíře. "Nikdy jsem ho neviděl," prohlásil.

Státní zastupitelství nicméně už minulý týden uložilo policii, aby finanční operaci prozkoumala a zjistila, zda šlo o půjčku nebo o úplatek.

 

Právě se děje

Další zprávy