Práce Rittigova muže. Za rady DPP bral 65 tisíc měsíčně

Radek Nohl Lucie Stuchlíková Radek Nohl, Lucie Stuchlíková
22. 2. 2014 16:00
Podle obvinění vynášel Valtr informace z dopravního podniku přímo k lobbistovi.
Foto: ČTK

Tento text vyšel ve středečním vydání deníku Insider, který jej poskytl redakci Aktuálně.cz v plném znění.

Praha - Lobbista Ivo Rittig, který čelí obvinění za praní špinavých peněz v souvislosti s kauzou pražského dopravního podniku, získával díky své spojce důležité informace zevnitř firmy.

Podle vyšetřovatelů měl třeba přehled o tom, že odměny pro společnost Neograph za tisk lístků, z nichž inkasoval peníze, jsou předražené.

Pozice Jana Valtra, který byl podle detektivů informátorem Ivo Rittiga, přitom byla významnější, než se doposud vědělo.

Firma Gereo, v níž je Valtr dodnes jediným jednatelem a společníkem, měla podle zjištění deníku Insider s dopravním podnikem tři a půl roku smlouvu na poskytování poradenských služeb.

Podle dokumentů, které Insider získal, inkasovalo Gereo v prvním roce každý měsíc částku 65 tisíc korun (od 2010 byla částka snížena na 35 tisíc korun).

Tehdejšímu řediteli DPP Martinu Dvořákovi měla firma podle smlouvy radit například v oblasti pronájmu nebytových prostor a pozemků, outsourcingu dodávek pohonných hmot či obchodní strategie pro nové stanice při prodloužení trasy metra A a D.

Poradce v DPP za deset dní

Smlouva byla podepsána 22. prosince 2008 v éře Martina Dvořáka. Jen 45 dní poté, co firma vznikla a jen deset dní poté, co do Gerea vstoupil jako akcionář a jednatel Jan Valtr.

Co přesně firma dělala, není příliš zřejmé. Bývalý šéf DPP Martin Dvořák mluví jen obecně. "Měla na starosti zlepšení standardu a zefektivnění smluvních vztahů," řekl Insideru Dvořák.

Bývalý ředitel DPP Martin Dvořák.
Bývalý ředitel DPP Martin Dvořák. | Foto: Aktuálně.cz

"Řešili jsme například to, zda dlouhodobé smlouvy z doby předešlého vedení jsou výhodné a případně vypověditelné," podotkl Valtr.

Důležitou roli při vzniku firmy Gereo hráli dva advokáti z MSB Legal David Michal (obviněný společně s Rittigem) a Karolína Babáková. Oba byli prvními jednateli společnosti a akcionářem se stal anonymní kyperský holding Cheerlade.

Ten je znám mimo jiné tím, že od něj firma matky Martina Dvořáka získala v roce 2010 vilu v lukrativní části Prahy na pražské Hanspaulce za 25 milionů korun.

Provize 17 haléřů

Valtrova firma ale dopravnímu podniku nejen radila. Valtr podle usnesení o zahájení trestního stíhání v případě obvinění Ivo Rittiga, které zveřejnil týdeník Euro, získával také informace pro lobbistu.

"Je zřejmé, že Ivo Rittig přes tuto osobu měl přehled o předražených odměnách pro společnost Neograph," napsali vyšetřovatelé do textu obvinění. "Je to nesmysl," zareagoval Valtr s tím, že v této kauze ani nevypovídal na policii. 

Neograph zajišťoval tisk lístků pro DPP. A vyšetřovatelé tvrdí, že mají zároveň důkazy, že peníze z této tiskárny byly vypláceny díky zprostředkovatelské smlouvě firmě sídlící na Britských Panenských ostrovech Cokeville Assets.

Na základě této smlouvy inkasovala společnost Cokeville Assets 17 haléřů z každé vytištěné jízdenky. Detektivové mají podle zmíněného textu obvinění k dispozici i další klíčový dokument. Smlouvu mezi Cokeville Assets a Ivo Rittigem. Z ní vyplývá, že Rittig měl z předražených jízdenek dostávat měsíčně 160 tisíc eur (zhruba 4 miliony korun) a 40 procent provize ze zisku.

Konec smlouvy

Celkem firma Gereo inkasovala od pražského dopravního podniku 1,716 milionu korun. Deník Insider zjistil, že společnost Jana Valtra radila dopravnímu podniku až do předloňského roku.

DPP tedy za služby Gerea platil i v době, kdy v jeho čele byla Magdaléna Češková a po ní Vladimír Lich. Až tři měsíce od jeho nástupu byla dohoda ukončena.

Mluvčí DPP Jiří Štábl k tomu Insideru jen řekl, že smlouva byla vypovězena na základě vzájemného konsensu obou stran. To potvrdil i Jan Valtr. "Nový ředitel Vladimír Lich neměl o další spolupráci zájem," dodal Valtr.

 

Právě se děje

Další zprávy