Grygárek "bagatelizoval" vyšetřování Janouškových peněz

Karel Hrubeš Karel Hrubeš
19. 2. 2014 5:30
Podle žalobců chybovala i protikorupční policie, když žádost o prošetření "důsledně nesplnila".
Foto: ČTK

Praha - Bývalý náměstek Vrchního státního zastupitelství v Praze Libor Grygárek podle olomouckých žalobců nezahájil vyšetřování původu peněz lobbisty Romana Janouška. V jeho obvinění se však dočteme navíc i to, že švýcarskou žádost o právní pomoc „nepřiléhavě bagatelizoval". Deník Insider to vyčetl z Grygárkova obvinění, se kterým se měl možnost detailně seznámit.

Libor Grygárek byl ze zneužití pravomocí obviněn v prosinci minulého roku. Podle informací Insideru se tak stalo jen krátce poté, co k případu několik hodin vypovídal bývalý ředitel protikorupční policie Jiří Novák.

V krátkosti připomeňme, o co v případu jde. Koncem roku 2008 dorazila na pražské vrchní zastupitelství žádost o právní pomoc ze Švýcarska. Tamní prokuratura totiž zjistila, že se na kontech, ke kterým má přístup lobbista Roman Janoušek, vyskytují podezřelé stamilionové částky, a prostředky zablokovala.

„Banka konstatovala, že aktiva na jednom z účtů, k němuž má Janoušek přístup, podstatně převyšují cíle a záměry pro používání tohoto účtu," napsal v žádosti o právní pomoc, kterou před lety získala MF Dnes, federální prokurátor Švýcarska Patrick Lamon.

Dopis ze Švýcarska dostal na stůl ředitel šestého odboru vrchního zastupitelství, který se specializuje na hospodářskou kriminalitu, Zbyněk Eger. Ten navrhl oslovit protikorupční policii a svůj záměr sdělil dopisem Liboru Grygárkovi, který tehdy pracoval jako náměstek vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly.

Grygárek však doplnil Egerův dopis před předáním Rampulovi svým komentářem, čímž podle žalobců zneužil své pravomoci. „Grygárek žádost nepřiléhavě bagatelizoval s tím, že jejím obsahem je v podstatě lustrace," píše se v exnáměstkově obvinění. Bývalý náměstek však nevydal žádný pokyn k tomu, aby se žádosti nevyhovělo, ani za tím účelem, jak sám Eger vypověděl, nevytvářel žádný nátlak.

Eger se tak podle plánu obrátil na protikorupční policii s tím, ať podnět ze Ženevy prověří. Jenže útvar „důsledně nesplnil pokyn státního zástupce", píše se v Grygárkově obvinění.

Také v tom vidí žalobci další jeho pochybení. „Grygárek na to nereagoval a záměrně neučinil žádná opatření," uvedl v dokumentu státní zástupce. Jinými slovy nedonutil policii k vyšetřování, což podle olomouckých žalobců měl udělat.

„Jedná se o takzvanou aktivní působnost. Státní zástupce dostal informace o možné trestné činnosti českého občana a neučinil žádné kroky k jejímu prověření," řekl Insideru žalobce Petr Šereda, který v kauze Grygárek vedl řadu výslechů.

Z čeho policie obvinila Libora Grygárka? Čtěte více v internetovém deníku Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy