Policie viní lobbistu Rittiga z praní špinavých peněz

Radek Nohl Karel Hrubeš Radek Nohl, Karel Hrubeš
Aktualizováno 13. 2. 2014 16:25
Zadržení souvisí s výrobou jízdenek pro pražský dopravní podnik.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Protikorupční policie zadržela a obvinila vlivného lobbistu Ivo Rittiga.

Stíhán je údajně kvůli výrobě jízdenek pro pražský dopravní podnik. Kromě něj byli ve čtvrtek ráno zatčeni další tři lidé.

Je mezi nimi i Rittigův advokát David Michal a podle informací týdeníku Respekt také podnikatel Jan Janků a další advokát Peter Kmeť. Vyšetřovatelé začali všechny stíhat za legalizaci výnosu z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz.

"V trestní věci, která se týká pražského dopravního podniku a spolupracují na ní útvary ÚOKFK a ÚOOZ, byly dnes zadrženy čtyři osoby," řekla deníku Aktuálně.cz vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová, jejíž státní zástupce případ dozoruje.

V tiskové zprávě následně uvedla, že zda pro Rittiga a spol. bude státní zástupce navrhovat vazbu, se rozhodne v dalších 48 hodinách.

O zatčení Rittiga jako první informoval server iDnes.cz. Osobní asistentka Ivo Rittiga deníku Aktuálně.cz sdělila, že o zadržení a obvinění nemá žádné informace.

"Nic o tom nevím ani netuším, kde v tuto chvíli pan Rittig je," řekla deníku Aktuálně.cz. Komentovat to nechtěla ani advokátka lobbisty Karolína Babáková. Rittig České televizi jen několik hodin před zatčením řekl, že má podezření, že bude policií zadržen.

Další zatýkání v kauze DPP

Nejedná se o první zatýkání, které v případu DPP probíhalo, loni protikorupční policie začala stíhat dalších pět osob. 

Byl mezi nimi bývalý ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy Martin Dvořák, předseda představenstva tiskárny Neograph Jan Janků, Rittigův obchodní partner Peter Kmeť nebo bývalý ekonomický ředitel pražského dopravního podniku Ivo Štika.

Dvořák ale mezi zadrženými dnes není. "To je blbost. Obviněn ani zatčen nejsem," řekl Aktuálně.cz Dvořák.

Na údajné tunelování pražského dopravního podniku ve spojitosti s Rittigem v minulosti upozornil Nadační fond proti korupci. Podle něj byl Rittig pravděpodobně přes síť firem konečným příjemcem 17 haléřů za každý prodaný lístek městské dopravy.

Obchodní ředitel firmy Neograph Vladimír Sitta před časem ČT potvrdil, že do firmy na Panenských ostrovech z firmy Neograph odteklo řádově několik desítek milionů korun.

Rittig tvrzení na webu fondu napadl u soudu, pražský městský soud ale loni v červnu jeho žalobu nepravomocně zamítl. Podle soudce Tomáše Novosada nadační fond pravdivost svých tvrzení prokázal.

 

Právě se děje

Další zprávy