Policie má Rittigovy počítače, ale nemůže do nich

Radek Nohl Karel Hrubeš Radek Nohl, Karel Hrubeš
13. 2. 2014 5:30
Petr Nečas je obviněn. Podaří se však někdy policii dosáhnout na skutečné kmotry?
Ivo Rittig hrozí, že dá Česku sbohem.
Ivo Rittig hrozí, že dá Česku sbohem. | Foto: ČTK

Praha - Ani osm měsíců od razie ve vile a kancelářích lobbisty Ivo Rittiga se policii nepodařilo rozklíčovat soubory z počítačů, které tam zabavila. 

Policie sice v kauze kolem Jany Nagyové obvinila politicky nejvyšší figuru, expremiéra Petra Nečase, ale v tom, co od počátku označuje za hlavní větev případu, totiž vyšetřování lobbistů Ivo Rittiga a Romana Janouška, nepřináší veřejnosti žádné výsledky. A když, tak přiznává, že spíše neuspěla.    

"Byly tam (u Rittiga - pozn. red.) zašifrované počítače a s jejich dešifrací máme problém. Stále to řešíme a neposunuli jsme se," připustil například ředitel protimafiánského útvaru Robert Šlachta v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz.

Roman Janoušek, k soudu se zatím dostal jen za opileckou dopravní nehodu.
Roman Janoušek, k soudu se zatím dostal jen za opileckou dopravní nehodu. | Foto: Vojtěch Marek

O šancích, jaké svým specialistům na rozšifrování souborů dává, zrovna obšírně nemluví. "Je to technická věc. Pracujeme na tom," říká Robert Šlachta.

Jedno oznámení

Data z Rittigových počítačů tedy zatím policie nemá a nemůže stavět ani na zjištěních Finančně-analytického útvaru Ministerstva financí ČR.

Podle ověřených informací deníku Aktuálně.cz nepodal dosud FAÚ na Ivo Rittiga jediné trestní oznámení, což by svědčilo spíš o tom, že úřady na monackého rezidenta nabito zrovna nemají. Důvod je prostý - lobbista si dával velký pozor. "Vše končí v nejlepším případě u firem se stejnou adresou. A to je málo," přiznává zdroj blízký vyšetřování kauzy. 

V lepší situaci jsou detektivové u Romana Janouška. Na něj podal FAÚ jedno trestní oznámení - avšak to bylo už před více než rokem. Týká se vyvádění peněz ze Všeobecné zdravotní pojišťovny přes firmu Chambon, kterou Janoušek v té době (do roku 2011) se svými společníky Lubošem Paškem a Petrem Ullrichem ovládal. Úředníci tehdy dosledovali peníze až na Janouškova konta. 

Na skutečnostech se pracuje

Protimafiánský útvar si od ministerských analytiků dodatečně vyžádal data ke všem osobám, které se ve spise ke kauze Nagyová objevují. "Šlo o velice dlouhý soupis jmen," řekl Aktuálně.cz zdroj blízký vyšetřování. Zatím to však vypadá, že státní zástupci pracují na neurčité vztahové chobotnici.

Robert Šlachta: Máme toho víc.
Robert Šlachta: Máme toho víc. | Foto: Vojtěch Marek

Její značnou část nastínil ve svém dopise Ústavnímu soudu vrchní olomoucký žalobce Ivo Ištvan. Z jeho repliky, kterou získal a zveřejnil týdeník Euro, vyplývá, že se návladní zabývají velmi širokým spektrem osob, které se podle policejní verze podílely pod taktovkou Ivo Rittiga a Jany Nagyové na řadě trestných činů - od sabotáže až po praní špinavých peněz.

Některá jména dokonce veřejně zazněla, namátkou například bývalý náměstek ministerstva vnitra Michal Moroz nebo bývalý mluvčí a spindoktor ČSSD Petr Dimun, ale jejich nositelé jakoukoli spojitost s případem popřeli. Státní zástupce Ivo Ištvan svá tvrzení nepodkládá žádnými důkazy.

Podle Roberta Šlachty je však policie má. "Nejsou to jen informace typu, že se někdo setkal s někým a něco si řekli. Samozřejmě závěry děláme podle dalších souvislých informací," řekl Aktuálně.cz Šlachta, aniž uvedl nějakou podrobnost.

Zeptejte se v Olomouci

Také když se deník Aktuálně.cz ředitele ÚOOZ vyptával na konkrétní činy popisované v Ištvanově dopise, Šlachta se odpovědi vyhnul. "Je to dopis pana Ištvana, zeptejte se jeho," odbyl dotazy.

Ivo Ištvan: Nebudu ani naznačovat.
Ivo Ištvan: Nebudu ani naznačovat. | Foto: Vojtěch Marek

Ale na otázku, zda spravedlnost dosáhne i na slibované velké ryby, slyšíme v Olomouci tutéž vyhýbavou odpověď. "Nechci odpověď ani naznačovat, protože jakékoliv naše vystoupení může řízení zkomplikovat. My musíme čelit výtkám novinářů, veřejnosti, která může mít pocit naší nečinnosti. Já vás mohu ubezpečit, že na všech zjištěných skutečnostech, které v minulosti vyšetřující státní zástupce, případně policejní orgán, učinil, se usilovně pracuje a my budeme o dalších postupech informovat," řekl včera Ištvan Aktuálně.cz.

Vrchní zástupce si nepřipouští, že by hlavní postavy případu unikly z jeho dosahu. "Pro osobní otázky není příliš prostoru. Úkolem státních zástupců není, aby si něco připouštěli nebo nepřipouštěli, my musíme konat, pokud je dáno důvodné podezření ze spáchání trestného činu," dodal Ištvan.

Milionová provokace

Ivo Rittig nedávno v České televizi uvedl, že mu byl nabídnut ke koupi spis ke kauze Nagyová - za 30 milionů korun.

Podle Roberta Šlachty však jde o nesmysl. "Ani technicky to není možné. Jsou to zkazky. Čekal jsem v té reportáži náznak nějakého reálného podkladu, žádný tam však nebyl," řekl Šlachta.

Deník Aktuálně.cz však získal neověřenou informaci, že nabídka „spisu na odkoupení" mohla být provokací policie, jak Rittiga nachytat.

 

Právě se děje

Další zprávy