Kauza zadlužené Via Chem: Města ztratí desítky milionů

Eliška Bártová Eliška Bártová
3. 2. 2014 6:00
Vyplývá to z reorganizačního plánu, který zadlužená firma předložila soudu.
Náklady rostou, zisky se tenčí, investoři odcházejí? Ilustrační snímek.
Náklady rostou, zisky se tenčí, investoři odcházejí? Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

České Budějovice - Dvě pražské městské části a tři další města přijdou minimálně o polovinu z celkové částky 337 milionů korun, které mají u zadlužené společnosti Via Chem Group.

Vyplývá to z reorganizačního plánu, který společnost předložila Krajskému soudu v Českých Budějovicích a který má Aktuálně.cz k dispozici.

Via Chem Group dluží ve většině případů za dluhopisy, které nebyly ve stanoveném termínu proplaceny. Radnice a firmy do nich investovaly prostřednictvím společnosti Key Investments, která je nyní v konkurzu a jejíž tři bývalí členové představenstva jsou obviněni z trestných činů. 

Návrh asi projde

Celkem má Via Chem Group závazky ve výši 1,95 miliardy korun. Nyní navrhuje u největší skupiny věřitelů umazat polovinu dluhu a také odklad splátky na pět let.

Podle insolvenčního soudce Miroslava Veselého je velmi pravděpodobné, že návrh zadlužené firmě projde. Tím by desítky milionů veřejných peněz radnicím nenávratně zmizely.

Historie kauzy

  • Radnice svěřily správu peněz makléřské firmě Key Investments, ta pak za veřejné peníze nakupovala problematické dluhopisy například Via Chem Group.
  • Peníze Key Investments svěřily: Votice, Sokolov, Lázně Bohdaneč, Praha 6 a její firma Sneo, Praha 10 a Praha 13.
  • Praze 13 vrátila Key Investments celou investovanou částku včetně zhodnocení - celkem přes 206 milionů.
  • Peníze Key Investments svěřil také bývalý ministr financí Martin Kocourek, kvůli nevyjasněným finančním transakcím musel odstoupit.
  • Key Investments skončila v konkurzu, v souvislosti s kauzou padla tři obvinění.
  • Via Chem Group je v insolvenčním řízení.

„Pokud návrh splní veškeré formality a bude odsouhlasen nadpoloviční většinou věřitelů, nezbývá nám než ho potvrdit," řekl Aktuálně.cz soudce Veselý. „Pak je otázka, zda firma ten plán splní. Když ne, automaticky spadne do konkurzu."

Soudce Veselý má na starosti všechna rozhodování o reorganizačních plánech v jižních Čechách a podle jeho zkušeností reorganizační plány nedodrží firmy ve zhruba třetině případů.

Jako figurky

Mezi 45 věřiteli, u nichž chce Via Chem Group umazat polovinu dluhu, je několik offshore firem sídlících v daňových rájích na Kypru, Britských Panenských ostrovech či Maltě.

Jsou však mezi nimi také zmíněné radnice, které do nákupu dluhopisů Via Chem Group investovaly veřejné peníze. Teď jim v lepším případě během příštích pěti let přijde polovina hodnoty pohledávek, dohromady zhruba 158 milionů korun.

Praze 6 a její společnosti Sneo dluží firma přes 200 milionů. Praha 10 má pohledávku téměř 100 milionů, město Skolov 28,9 milionu, Lázně Bohdaneč 6,5 milionu a město Votice necelých 750 tisíc.

Například tříapůltisícové městečko Lázně Bohdaneč by tak místo 6,5 milionu korun dostalo zpět pouze tři miliony - za předpokladu, že firma návrhu dostojí.
 
„Naši právníci se tím nyní začali zabývat, ale obáváme se, že už nebudeme mít žádný manipulační prostor," řekla Aktuálně.cz starostka Lázní Bohdaneč Květoslava Jeníčková z hnutí Nestraníci. „Myslím si, že to bylo cíleně dlouhodobě připravováno, tah za tahem. A my jsme byli jen figurky, které si myslely, že hrají aktivně, ale realita byla jiná."

Podle soudce Veselého mají věřitelé ještě teoretickou šanci umazání dluhu zamezit. „Bude vydáno rozhodnutí, na základě kterého se budou moci všichni věřitelé přihlásit, a my to budeme konfrontovat se seznamem věřitelů, který uvedl dlužník," popisuje postup soudce. „Nakonec se může stát, že těch věřitelů bude víc, a firma tak nebude mít souhlas nadpoloviční většiny."

50 versus 11

Via Chem Group předložila soudu propočty, podle nichž by v konkurzu (pokud by navržená reorganizace neprošla) dostali věřitelé pouze zhruba 11 procent z dlužné částky.

„Reorganizační plán je navržen tak, aby bylo reálné jej splnit," tlumočil Aktuálně.cz vyjádření firmy advokát Petr Kovařík. „Samozřejmě existují rizika, která jeho splnění mohou ohrozit. Pravděpodobnost, že reorganizační plán nebude splněn, lze jen těžko odhadovat."

Pro schválení reorganizačního plánu je nezbytný souhlas nadpoloviční většiny věřitelů. A ten se Via Chemu zatím podařilo v průběhu letošního ledna získat. V dokumentu je uvedeno, že se pro něj vyslovilo 69,93 % nezajištěných věřitelů.

Většinou jde o zahraniční a offshore společnosti - například dvě se sídlem na Maltě (kde mimochodem sídlí jeden z údajných vlastníků Via Chem Group Petr Sisák), jedna z Britských Panenských ostrovů.

A také sedm fyzických osob vlastnících každá pouze po jednom dluhopise. Čtyři z nich při hlasování pro reorganizaci daly hlas nejen za sebe, ale zastupovaly také zmíněné zahraniční firmy.

Na dobré adrese

Souhlas získala firma také od jediného zajištěného věřitele, společnosti Sarpent, která má na rozdíl od ostatních dostat v rámci reorganizace během sedmi let zpět celou dlužnou částku.

Jako jednatel a vlastník firmy s tímto výsostným postavením je uveden Tomáš Machotka, jenž zároveň vlastní jeden kus dluhopisu a hlasoval pro reorganizaci jak za sebe, tak za firmu. 

Sarpent sídlí na stejné pražské adrese jako právník Petr Kovařík, který za Via Chem podal k soudu návrh na reorganizaci. V jiném insolvenčním řízení zastupuje Kovařík pro změnu Sarpent coby věřitele.

Advokátova adresa je také pojítkem s dalšími věřiteli, kteří hlasovali pro reorganizaci. Minimálně tři ze sedmi figurují ve firmách sídlících na totožné adrese jako zmíněný advokát Via Chemu. Jedné z nich - společnosti Kersaint - tento dům v Italské ulici také patří.

Další z věřitelů, který dal souhlas s reorganizací, František Koch, vystupuje jako vlastník jednoho dluhopisu, zároveň zastupuje firmu z Britských Panenských ostrovů Markot ltd, které Via Chem dluží celkem 50 milionů.

Tentýž Koch zasedal na konci devadesátých let v představenstvu firmy M-best společně s Petrem a Vladimírem Sisákovými. Přitom Petr Sisák je označován za vlastníka Via Chemu a jeho otec Vladimír Sisák je dnes místopředsedou představenstva této zadlužené společnosti.

Advokát firmy Kovařík ale vylučuje, že by hlasování bylo ovlivněno osobními či podnikatelskými vazbami. Příprava reorganizačního plánu probíhala podle jeho slov v souladu se zákonem.

„Z rozhodování byly vyloučeny osoby, které tvoří s klientem koncern," konstatoval Kovařík. „Ostatní osoby jsou ve vztahu ke klientovi nezávislými osobami, a proto mohou plnohodnotně vykonávat svá práva v insolvenčním řízení, a pokud reorganizaci klienta podpořily, šlo o jejich svobodné rozhodnutí."

 

Právě se děje

Další zprávy