Prezidentův muž nezaplatil státu pokutu, věří ve smír

Eliška Bártová Eliška Bártová
31. 1. 2014 8:35
Rozhovor Aktuálně.cz s jednatelem Lukoil Aviation Czech Martinem Nejedlým.
Martin Nejedlý.
Martin Nejedlý. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - S posledním dnem ledna uplynula lhůta, do níž má firma Lukoil Aviation Czech zaplatit pokutu 27,5 milionu korun za nedodané letecké palivo do strategického státního zásobníku.

Firma podle informací deníku Insider stanovenou sankci neuhradila a Správa státních hmotných rezerv dnes zveřejní, jak bude dále postupovat. Podle Insideru bude s největší pravděpodobností neuhrazenou pokutu od Lukoilu vymáhat u soudu.

Druhá strana sporu však navzdory vypršení lhůty předpokládá zcela jiný vývoj. „Věřte mi, že soud vidím až jako nejkrajnější variantu," uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz jednatel firmy Lukoil Aviation Czech Martin Nejedlý, který je mimoto poradcem prezidenta republiky.

V interview, které poskytl pouhý den před vypršením termínu, označil stanovenou sankci za „účelově vytvořenou." Zároveň je Nejedlý přesvědčen, že Správa „skoro souhlasila" s jeho argumenty proti pokutě a že se bude dále jednat.

Já jenom čekám

A.cz: Vypršel termín pro zaplacení pokuty a Správa státních hmotných rezerv chce podle našich informací situaci řešit soudním sporem. Jak tento krok vnímáte?

Já takové informace nemám. Já mám takovouto a ta je pro mě směrodatná: Byli jsme požádáni, zda souhlasíme s předáním dokumentů advokátní kanceláři, kterou vybrala Státní správa hmotných rezerv. To jsme udělali a nyní čekáme, jak se Správa o stanovisku těchto externích právníků vyjádří. Věřím tomu, že nás Správa vyzve k jednání, a my se opravdu budeme snažit najít smírnou cestu, jak problém vyřešit.

Oč jde

  • V roce 2009 byla uzavřena smlouva mezi SSHR a Lukoil Aviation Czech na obměnu 30 000 metrů krychlových leteckého petroleje v hodnotě 270 milionů.
  • Následně Lukoil odebral ze strategického záspobníku petrolej za 275,6 milionů korun, zpět však vrátil necelou polovinu.
  • Palivo měla firma vrátit do konce dubna 2013, ale neučinila to.
  • SSHR proto udělila Lukoilu pokutu 20 procent z ceny nedodaného paliva, tj. 27,5 milionů korun.
  • Firma pokutu rozporovala, SSHR proto odložila její splatnost na konec ledna 2014.

A.cz: Ano, ale termín pro zaplacení pokuty byl jasně daný, do 31. 1. 2014. Vy jste jej nedodrželi a pokutu nezaplatili. Tady už přeci prostor pro jednání není?

No, prosím, ano. Ale pokud mě Správa informuje o tom, že čeká na nějaké stanovisko, já se přizpůsobím. A je na nich, zda to stanovisko mají, nebo ne. Až ho budou mít a napíšou mi to - a já jsem je k tomu včera (středa - pozn. red.) vyzval -, budeme na základě toho postupovat dál. Věřte mi, že soud vidím až jako nejkrajnější variantu.

Skoro souhlas

A.cz: Říkáte, že chcete spor vyřešit smírem, proč jste tedy nezaplatili?

Proč bych platil něco, co bylo vytvořeno proti mně, proti naší společnosti účelově? Na základě tohoto jsem předložil SSHR své argumenty, ta s nimi skoro souhlasila a vyžádala si k tomu externí posudek. Ale ve smlouvě rozhodně není uvedeno, že já souhlasím s tím, že mám hradit nějakou pokutu.

A.cz: Chcete říci, že ve smlouvě není stanovena sankce za nevrácení paliva?

Měl jsem smlouvu na prodej a nákup, ale nechme to nyní na právnících…

A.cz: Dobře, takže si to shrňme: Vy říkáte, že jste pokutu nezaplatil proto, že čekáte, až vám SSHR pošle své právní stanovisko?

Ano, přesně tak. Na to já čekám, až nás vyzvou k jednání.

A.cz: Ale lhůta, do které bylo možné jednat, byla jasně stanovena a nyní vypršela…

Třeba dostaneme ještě jiný termín, nevím. Hledáme smírné řešení.

A.cz: Váš postoj k situaci je zcela odlišný od postoje Správy státních hmotných rezerv. Ta mimo jiné tvrdí, že jste se o smírčí řešení nesnažili a nejednali s nimi.

Mám spoustu písemností, mohu to vyvrátit. My jsme v tom jednání byli velmi aktivní. Jednání z obou stran bylo velmi korektní.

 

Právě se děje

Další zprávy