Kauza Česká pošta: Soud poslal dva obviněné do vazby

Karel Hrubeš Karel Hrubeš
25. 1. 2014 0:20
Podle žalobce by ovlivňovali svědky a mohli by se pokusit o útěk
Foto: Aktuálně.cz

Plzeň - Soudce Okresního soudu Plzeň - Sever částečně vyhověl návrhu žalobce a poslal dva obviněné v kauze Česká pošta do vazby.

"Soud vyhověl dvěma mým návrhům, kdy jsem u obviněných požadoval koluzní a útěkovou vazbu. U obviněného, u kterého jsem požadoval jen koluzní vazbu, neshledal tuto obavu," řekl deníku Aktuálně státní zástupce Zdeněk Matula, který případ vede.

Vazební zasedání u plzeňského soudu začalo v pět hodin odpoledne a trvalo až do půlnoci. Matula již ve čtvrtek pro deník Aktuálně.cz uvedl, že vazbu navrhuje pro tři z celkem devítky obviněných. Dalších šest lidí již bylo propuštěno.  

U tria, které zůstalo ve vazbě, žádal Matula vazbu z obavy, že by ovlivňovalo svědky. Dva z nich by se navíc podle žalobce mohli pokusit o útěk. Zástupce tak u soudu uspěl jen částečně.

Bližší informace o obviněných Matula odmítl komentovat. "Žádné další informace v současné fázi řízení poskytovány nebudou," odpověděl na dotazy deníku Aktuálně.cz.

Malé zakázky

Dohromady devět lidí zadrželi ve středu krátce po šesté hodině ráno detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Souběžně zasahovali vyšetřovatelé také ve dvou budovách České pošty v Praze.

"Vyžádali si řadu dokumentů, samozřejmě jsme jim poskytli veškerou součinnost. Podle předběžných informací se jedná o vyšetřování činnosti našeho bývalého zaměstnance. V tuto chvíli nemáme další informace, událost proto nemůžeme blíže komentovat," řekl k razii ve středu mluvčí pošty Ivo Mravinac.

Podle zjištění serveru iHNed.cz by se mělo jednat o bývalého šéfa nákupu Jiřího Koubu, který ve funkci skončil minulý rok. 

V České poště však pravděpodobně působili i dva další obvinění. "Tři obviněné osoby působily jakožto zástupci veřejného zadavatele, šest obviněných osob zastupovalo obchodní společnost," vyjmenoval Matula s tím, že obvinění jednali organizovaně a upravovali tendry "malého rozsahu na stavební práce".

 

Právě se děje

Další zprávy