Na podvody s dotacemi stačilo 19 stran. Bylo to prosté

Radek Nohl Radek Nohl
Aktualizováno 22. 1. 2014 12:45
Státní zástupce Vladimír Jan sepsal obžalobu v jednom z největších případů své kariéry.
Foto: Reuters

Ústí nad Labem - Státní zástupce Vladimír Jan sepsal obžalobu v jednom z největších případů své kariéry.

K tomu, aby soudu přiblížil, jak se ve dvou krajích republiky rozdělila více než miliarda korun z veřejných dotací, potřeboval devatenáct stránek.

Princip, jak mají peníze z evropských fondů dorazit na konta předem domluvených lidí, vylíčil po mnohaměsíční práci policie celkem jednoduše. 

Žalobce uvedl, že k tomu, aby spřátelené projekty bez větších problémů prošly výběrem až k inkasu, byli vybíráni konkrétní externí hodnotitelé, kteří zajistili úspěch. A když se dohodnutá cesta navzdory tomu zadrhla, byli podle vyšetřovatelů nespolupracující úředníci zlomeni výhrůžkami.  

Kauza rozdělování dotací na severozápadě Čech míří k soudu už podruhé. Poprvé šlo o úplatky za přidělení evropských peněz. Teď detektivové po téměř roce a půl rozpletli větev, která má mnohem výraznější dopad.

Zmanipulovány, jak se píše ve zmíněné žalobě, byly více než tři desítky projektů za 1,4 miliardy korun. V řadě případů, které už byly v médiích popsány, šlo o stavby hotelů či lyžařských středisek, na nichž se přímo podíleli významní regionální politici či podnikatelé.

V případu dotačního úřadu pro Ústecký a Karlovarský kraj jsou obviněni tři jeho bývalí ředitelé a někdejší přední politik Ústeckého kraje Pavel Kouda. Celkem stane v této kauze před soudem osm lidí.

Hotely v Ústí a v Chomutově

Ústecký žalobce Vladimír Jan v žalobě podrobně popsal například to, jak bylo podle policie ovlivněno hodnocení projektů na stavby luxusních hotelů v Chomutově a v Ústí nad Labem.

Dotace ve výši 47,4 milionu, respektive 68,1 milionu korun získaly dvě firmy. Ve strukturách obou společností najdeme jména vlivných regionálních politiků.

V obou případech, říká žaloba, tehdejší ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz sám a bez výběrového řízení vybral externí hodnotitele tak, aby projekty měly úspěch. Poté nechal podřízené úřednice zpracovat o hodnocení falešný zápis, ovšem jedna z nich mu vyhověla, až když jí opakovaně hrozil ztrátou zaměstnání.

Už to bije do očí

První projekty, jež byly podle nich zmanipulovány, zdokumentovali detektivové už v roce 2010, kdy dotační úřad Severozápad vedl Petr Vráblík. I když ho o několik měsíců později vystřídal Petr Kušnierz, podvody podle vyšetřovatelů pokračovaly.

Obžaloba je popisuje tak, že bývalí šéfové dotačního úřadu určili bez výběrového řízení jména externích hodnotitelů a tento seznam předali tehdejší ředitelce odboru realizace programu, která je svým podpisem potvrdila.

Tato žena - Irena Kotlanová - je dnes korunní svědkyní případu, ale zároveň je na seznamu obžalovaných.

Policie má v ruce i odposlechy či mailovou korespondenci mezi obžalovanými. Z nich vyplývá, že hybatelé dotací občas narazili na potíže, protože úředníkům se praxe rozdělování peněz příčila a chtěli některé hodnotitele vyměnit.

"Počty projektů přidělené některým hodnotitelům už bijí do očí," napsala například podle žaloby jedna z úřednic e-mailem v lednu 2010 zástupci ředitele úřadu Petru Vráblíkovi.

 

Právě se děje

Další zprávy