Výpověď utajeného svědka: Bojím se Bártových metod

Karel Hrubeš Karel Hrubeš
14. 1. 2014 5:30
Aktuálně.cz získalo svědectví, jak unikly z BIS hovory politika Béma a lobbisty Janouška.
Ilustrační obrázek.
Ilustrační obrázek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Utajený svědek Jan Novák zaslechl v prosinci 2009 hovor Víta Bárty s počítačovým technikem.

Ředitel bezpečnostní agentury ABL (dnes Mark2 Corporation) podal podřízenému CD a DVD disky. Vymaž data na mém počítači a dej tam ta, která jsou na discích, uvedl zhruba podle svědka.

Dva dny poté odjel tehdejší šéf agentury ABL na dovolenou. Jeho laptop zůstal na stole v kanceláři a svědek Novák se do něj podíval - prý to vyplývalo z jeho pracovních povinností, jak řekl policistům. Na ploše našel jedinou složku, uvnitř byla asi desítka audiosouborů, ze kterých několik náhodně vybral a přehrál si je. 

Šlo o odposlechy, na nichž Jan Novák bezpečně rozpoznal hlas primátora Pavla Béma. Svědek poslouchal asi tři minuty a pak počítač zase zavřel.

Kdo to vynesl, nezaznělo

Jméno Jan Novák je samozřejmě smyšlené a policie jím zakrývá pravou totožnost jednoho ze dvou lidí, kteří zatím svědčí v případu odposlechů odcizených z databáze BIS, v němž je vedle Víta Bárty obviněn někdejší důstojník tajné služby a posléze policejní analytik Jan Petržílek.

Aktuálně.cz se podařilo Novákovu výpověď získat a zrekonstruovat podle ní jednu z verzí, jak se dnes notoricky známé hovory mezi lobbistou Romanem Janouškem a primátorem Bémem alias "Kolibříkem" a "Mazánkem" do laptopu Víta Bárty dostaly.

Z obsahu je však zřejmé, že Novákovo svědectví neodpovědělo na jinou zásadní otázku - kdo záznamy z Bezpečnostní informační služby do ABL vynesl.

Podstatné je to především pro Petržílkovy advokáty, druhý svědek v případu totiž uvedl, že hovory Bém - Janoušek dostal Bárta od Petržílka na vánočním večírku ABL.

Také inspekce BIS v tomto případě ukázala právě na obviněného analytika Petržílka. Ten strávil měsíc ve vazbě a v této souvislosti měl Novákův výslech pro obhajobu efekt. Vazba byla totiž nařízena proto, že  se policie obávala, aby Jan Petržílek svědka Nováka neovlivňoval. Z výslechu vyplynulo, že Novák Petržílka vůbec nezná.

Bárta byl laxní

Novákův výslech se odehrál v soudní budově v Praze Na Míčánkách. Vzhledem k utajení identity byl digitálně upraven svědkův hlas a přítomní advokáti poslouchali výpověď z jiné místnosti.

K výslechu Jana Nováka byla v protokolu zaznamenána řada připomínek od Bártových a Petržílkových advokátů. Podivili se například nad tím, jak snadno se Novák do Bártova počítače dostal.

Foto: Reuters

„Přístup Bárty k zabezpečení byl v podstatě laxní, k tomu počítači mělo přístup několik lidí," odpověděl Novák.

Právníky také zajímalo, proč si data z disků do počítače nezkopíroval Bárta sám. „On by to sám ani nedokázal," řekl svědek.

Advokáty zaujalo také to, jak si mohl být svědek jistý, že soubory na CD jsou totožné s těmi v Bártově laptopu, i na to však měl Jan Novák odpověď. „Byla to jediná data v jeho počítači," uvedl do protokolu.

Jak třaskavé věci z Bártova počítače vyslechl, prý svědkovi došlo až s odstupem času. „Jejich význam mi došel v souvislosti s jejich zveřejněním v médiích," řekl Novák a uvedl, že kopie odposlechů si nepořídil.

Bojím se jeho metod

S Bártou neměl Jan Novák podle své výpovědi jiný než pracovněprávní vztah.

"Na přátelské úrovni jsme se stýkali příležitostně. Nepamatuji se na žádné významné konflikty. Pro upřesnění uvedu, že Bárta byl despotický ke svým podřízeným," uvedl na otázku jednoho z advokátů, zda s Bártou neměl vážnější spory.

U výslechu musel vysvětlovat i to, proč požádal vypovídat v utajení. „Bojím se o sebe a rodinu vzhledem k tomu, jaké metody a způsoby bývalá společnost Víta Bárty používala. A za druhé vzhledem k velikosti majetku Víta Bárty," čteme v protokolu.

Deník Aktuálně.cz se s dotazy ohledně obsahu Novákovy výpovědi obrátil na advokáty Bárty i Petržílka, oslovení právníci však s odkazem na režim utajení, kterému kauza podléhá, odmítli jakýkoliv komentář. "Nebudu k tomu nic říkat," uvedl  obhájce Víta Bárty Tomáš Gřivna.

Analytik na nemocenské

Analytik Petržílek je v současné době na nemocenské, řízení o jeho postavení mimo službu, o jehož zahájení deník Aktuálně.cz před časem informoval, nicméně pokračuje a dosud nebylo rozhodnuto.

"Řízení stále probíhá," řekl Aktuálně.cz bez dalších podrobností mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

"Pan Petržílek se chce hájit, ale nemůže, protože byl mlčenlivosti zbaven jen pro účely trestního řízení, nikoli pro řízení o postavení mimo službu," uvedl jeho obhájce Lukáš Trojan. 

 

Právě se děje

Další zprávy