Nejvyšší zastupitelství podalo na ERÚ už 22 žalob

Karel Hrubeš Karel Hrubeš
8. 1. 2014 19:00
Řada případů se začala řešit právě na podnět úřadu Aleny Vitáskové
Alena Vitásková.
Alena Vitásková. | Foto: ČTK

Praha - Rozkrývání podvodů kolem fotovoltaických elektráren rozpoutalo v české justici nevídanou vlnu žalob. Zatím jsou však jejími terči především sám Energetický regulační úřad a jeho předsedkyně Alena Vitásková.

A to přesto, že řada případů se začala řešit právě na podnět ERÚ. Nejvyšší státní zastupitelství podalo na úřad již 22 správních žalob kvůli jeho chybnému postupu při udělování licencí.

„Na základě podnětu Energetického regulačního úřadu bylo podáno celkem 18 správních žalob. Kromě toho byly na ERÚ podány další čtyři žaloby na základě vlastních zjištění Nejvyššího státního zastupitelství," řekla deníku Insider mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová. „Žaloby se týkají špatných postupů úřadu, další detaily uvádět nebudeme," dodala s tím, že trestní žaloby má na starosti pobočka olomouckého vrchního státního zastupitelství v Brně.

Nejvyšší zastupitelství přitom podle informací Insideru žaluje Energetický regulační úřad právě na základě jeho vlastních podnětů. Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana totiž úřad chyboval při udělování licencí pro solární parky.

Čtěte více v placeném deníku Insider:ERÚ dává oznámení samo na sebe. Má své důvody.

 

Právě se děje

Další zprávy