Odposlech Nečase: Podpis amnestie jsem směnil za jiný

Karel Hrubeš
12. 12. 2013 6:35
Policejní spis kauzy Jany Nagyové přinesl novou okolnost ze zákulisí Klausovy amnestie.
Petr Nečas v době po své letošní rezignaci.
Petr Nečas v době po své letošní rezignaci. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Po více než jedenácti měsících od novoroční amnestie přinesl policejní spis kauzy Jany Nagyové novou okolnost ze zákulisí zřejmě nejvíce kritizovaného kroku někdejšího prezidenta Václava Klause.

Tajně nasazené odposlechy, které policie v případu Jany Nagyové využívá, zachytily totiž rozhovor někdejšího premiéra Petra Nečase. 

Ten prezidentovu amnestii bez projednání ve vládě kontrasignoval a v telefonátu z počátku ledna o tom Janě Nagyové prozrazuje, že šlo o to, vyměnit spolupodpis amnestie za prezidentův souhlas s konsolidačním balíčkem připraveným tehdejší vládou.

"Amnestie je strašný průšvih," říká podle policejního spisu Petr Nečas a dodává, že "může říct otevřeně, že šlo o podpis za podpis".

Obsah nahraného rozhovoru potvrdil Aktuálně.cz jeden z advokátů, kteří měli možnost se s policejními spisy v kauze Nagyová seznámit.

Hovor byl zachycen 5. ledna 2013 v čase 18:10:46.  

Dohodu vylučuji

Zákulisí vzniku a podpisu amnestie nebylo přes veškeré pátrání médií či nové hradní administrativy Miloše Zemana nikdy věrohodně popsáno.

I nyní, když je Aktuálně.cz konfrontovalo se zjištěními policie, aktéři dění Nečasova slova v telefonátu nepotvrzují.

"Ne, tu informaci jsem neměl a u ničeho takového jsem nebyl. Slyším to poprvé," reagoval například bývalý Klausův tajemník Petr Hájek. 

Šéf politického odboru Klausovy kanceláře Ladislav Jakl, který se podle publikovaných informací na přípravě amnestie podílel, dokonce řekl, že něco takového, co naznačuje v hovoru Nečas, není možné. "Takovou dohodu vylučuji," uvedl pro Aktuálně.cz.

O případné úmluvě mezi Klausem a Nečasem neví nic ani právník Pavel Hasenkopf, který byl nynějším hradním kancléřem označován za jednoho z tvůrců amnestie. "Na to jsem byl příliš malý pán," napsal v odpovědi.

Zodpovědný přístup

Ve dnech těsně po vyhlášení amnestie pak výměnný obchod - podpis amnestie za podpis konsolidačního balíčku - odmítl veřejně i Petr Nečas. 

"Takový politický obchod mohu vyloučit. U podpisu vládního balíčku převládl zodpovědný přístup prezidenta, který nechtěl zemi zbytečně vystavit chaosu, který by nastal v opačném případě," citovala ho MF Dnes 9. ledna, tedy čtyři dny po zachyceném rozhovoru s Janou Nagyovou. 

Aktuálně.cz se pokusilo Petra Nečase s inkriminovanou větou konfrontovat nyní, ale přes opakované pokusy se redakci nepodařilo s ním hovořit telefonicky ani prostřednictvím zaslaných textových zpráv. 

Nečasův ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který podle dřívějších Nečasových slov poskytoval k amnestii "konzultace technického a legislativního rázu", komentář odmítl. "Vše, co jsem o amnestii věděl, jsem již řekl, nemám co dodat. A komentovat 'náhodné' úniky z tzv. odposlechů odmítám," sdělil Aktuálně.cz Blažek.

 

Právě se děje

Další zprávy