Na Blance narostly účty tří firem. Jména zná nový audit

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
3. 12. 2013 5:00
Deník Insider zveřejňuje závěry mimořádné kontroly účetnictví k nejdražsší stavbě Prahy.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Společnost Metrostav, která v Praze staví tunelový komplex Blanka, dostane za stavbu o 36 procent vyšší částku než tu, která stála v původní smlouvě. O 21 procent si polepší i společnost ČKD Praha DIZ, která má na starosti technologie.

Vyplývá to z protokolu mimořádné kontroly účetnictví k nejdražší pražské stavbě, kterou má k dispozici deník Insider.

Původně měla Blanka vyjít zhruba na 27 miliard, z toho dvě hlavní smlouvy s Metrostavem a ČKD spolkly 25,7 miliardy. Cena ale  narůstala, až se v roce 2012 odhad nákladů přehoupl na téměř 37 miliard.

Jak se k této částce dospělo, zcela přesně netuší ani samotný magistrát. „Je třeba, aby odbor městského investora vysvětlil podle jednotlivých položek, jak byla vypočítána předpokládaná cena," apelují kontroloři na vedení Prahy.

K tomu, jak během let stoupaly náklady na dvě hlavní smlouvy, kontroloři předložili podrobné informace.

Metrostav měl původně za stavbu dostat 21,2 miliardy, díky osmi dodatkům mu ale magistrát zaplatí 7,7 miliardy navíc. Podobně je na tom i společnost ČKD Praha DIZ, která měla za technologické vybavení Blanky původně dostat zhruba 4,5 miliardy. Nakonec je to ale téměř 5,7 miliardy.

Velkých změn doznala i smlouva se společností Inženýring dopravních staveb, která stavbu od 90. let připravovala a která na ni nyní dohlíží. Původně měla firma nasmlouváno 95 milionů. Když ale bylo v roce 2003 jasné, o jak velkou stavbu půjde, odměna rázem vyskočila na 217 milionů.

Čtěte více v placeném deníku Insider:Jak rostla cena Blanky. Číslo po čísle v dokumentech auditorů.

 

Právě se děje

Další zprávy