Na stopě vraždy bosse ČSSD: Výstřel nebyl jediný

Radek Nohl Radek Nohl
Aktualizováno 19. 11. 2013 13:10
Partner ústecké exhejtmanky Roman Houska byl zavražděn v pondělí večer.
Foto: Ludvík Hradilek

Chomutov - I když je vyšetřování vraždy bosse ústecké sociální demokracie Romana Housky teprve na začátku, policistům v pátrání po pachateli či pachatelích mohou výrazně pomoci kamerové záznamy.

Místo, kde přišel Houska o život, reportér Aktuálně.cz detailně zná. Dům v chomutovské čtvrti Kamenný vrch, v němž politik žil se svou životní partnerkou, náměstkyní ústeckého hejtmana Janou Vaňhovou, a který je až na konci slepé ulice, je doslova obsypán bezpečnostními kamerami.

Zda již policie těmito záznamy disponuje a prověřuje je, ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec komentovat nechtěl. "To vám říct nemohu," řekl Aktuálně.cz.

Jedna z kamer je i na garáži, před kterou našel v pondělí večer Houskovo tělo majitel chomutovské stavební firmy RRR Vlastimil Rindoš, který měl s vlivným členem sociální demokracie domluvenou schůzku.

 

Exhejtmanka se zhroutila

Další je na domu a míří přímo ke vstupní brance. Klíčové bude také svědectví souseda Vaňhové a Housky. Ten mimo jiné řekl, že výstřelů bylo před vraždou více.

Bývalá hejtmanka se po násilné smrti svého partnera zhroutila. Hejtman Oldřich Bubeníček serveru iDnes.cz řekl, že jeho náměstkyně byla dopoledne v nemocnici. Po obědě se ale vrátila zpět do svého domu.

"Paní náměstkyně Vaňhová je aktuálně v pracovní neschopnosti," řekla Aktuálně.cz mluvčí kraje Magdalena Hanáčková.

Byla to vražda, potvrdil žalobce

Housku někdo poté, co byl zavražděn, přikryl celtou. "O sebevraždu se rozhodně nejednalo," potvrdil státní zástupce Jakovec v úterý brzy ráno.

Útočník, po němž teď policie pátrá, Housku údajně střelil přímo do hlavy. Advokát Michael Kis, který vlivného člena ČSSD zastupoval u soudu a který byl po vraždě u domu, Aktuálně.cz řekl, že výstřelů slyšel soused více.

Případ nyní vyšetřuje ústecká krajská kriminálka. "O motivech lze zatím jen spekulovat," uvedl Jakovec.

Vaňhová se podle informací Aktuálně.cz o vraždě svého partnera dozvěděla v pondělí večer v době, kdy byla na mimořádném jednání chomutovské městské rady.

Nebyla tam ale až do konce. Začali ji shánět sousedi, že se v jejich domě všude svítí a Houska není k sehnání. Když ani Vaňhové nebral telefon, okamžitě vyrazila domů.

Od magistrátu to měla asi jen čtyři kilometry cesty. Poté se informace o úmrtí dostala i mezi další členy sociální demokracie.

 

Housku našel majitel stavební firmy

Zatím není známo, proč byl po Houskově vraždě celý dům rozsvícený. "Zda se něco ztratilo, nevíme. Probíhá ohledání," řekl Aktuálně.cz advokát Kis. Komentovat to zatím nechtějí ani vyšetřovatelé.

Jana Vaňhová nebyla místopředsedkyní strany zvolena ani ve druhém kole hlasování.
Jana Vaňhová nebyla místopředsedkyní strany zvolena ani ve druhém kole hlasování. | Foto: Ondřej Besperát

Již zmiňovaný Vlastimil Rindoš v rozhovoru s Aktuálně.cz potvrdil, že Housku před garáží našel, nechtěl ale detaily komentovat. "Vypovídal jsem na policii a řekli mi, ať o tom nemluvím," zdůvodnil Rindoš.

Bývalá hejtmanka se po vraždě svého partnera zhroutila. Podle vyjádření zástupců Ústeckého kraje byla i v nemocnici. Médiím zaslala dopoledne jen své krátké vyjádření.

"Tato bolestná situace, která nastala, je pro mě velmi citlivá a osobní a hluboce se dotýká nejen mě, ale také všech pozůstalých," uvedla Vaňhová.

Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde, na Twitteru mě najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy