Agent BIS předal Bártovi odposlechy na večírku ABL

Domácí Domácí
13. 11. 2013 10:56
Schůzka, kvůli níž hrozí Bártovi i Petržílkovi vězení, proběhla před volbami 2010
Vít Bárta.
Vít Bárta. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Klíčová schůzka šéfa Věcí veřejných (VV) Víta Bárty a tehdejšího důstojníka tajné služby Jana Petržílka, kvůli které byli minulý týden zatčeni a hrozí jim mnohaleté vězení, se odehrála krátce před volbami v roce 2010.

A nebyla nijak formální, podle deníku Právo totiž k předání záznamů odposlechů lobbisty Romana Janouška došlo na soukromém večírku Bártovy bezpečnostní agentury ABL.

Vyšetřování je sice tajné, deník ale celou kauzu uniklých odposlechů zrekonstruoval podle toho, jak ji popisuje text obou obviněných mužů.

Na večírku v pražském hotelu mělo být podle zdroje Práva pět lidí, jeden z nich nyní v celém případu figuruje jako utajený svědek.

Podle něj měl Bárta dostat od Petržílka CD s odposlechy přímo nad stolem a před ostatními hosty. "Při té příležitosti Bárta dalším účastníkům jednání představil Petržílka se slovy, že je to náš hlavní kontakt do bezpečnostních složek," vysvětlil Právu zdroj.

Petržílek tehdy pracoval v Bezpečnostní informační službě (BIS) jako její operativní důstojník a věnoval se ochraně důležitých ekonomických zájmů republiky. BIS Janouška odposlouchávala v roce 2007, tedy o tři roky dříve.

Z nahrávek vyplývá, jak velký vliv měl Janoušek na pražský magistrát za primátora Pavla Béma (ODS).

Po večírku následoval volební úspěch

Krátce po večírku pak VV uspěly ve volbách a Bárta po koaličním vyjednávání s ODS získal pro stranu post ministra vnitra. Tím se stal formální šéf strany Radek John.

Bárta se deníku nechtěl k nejnovějším informacím vyjadřovat, pouze vzkázal, že nic komentovat nesmí. Stejně se již dříve vyjádřil žalobce z pražského městského zastupitelství Michal Muravský, který má celý případ na starosti.

Deník již dříve uvedl, že se úřady například snaží zjistit, zda Petržílek ve vynášení citlivých informací nepokračoval dál, tedy v rámci BIS nebo později protikorupční policie, do které přešel na jaře roku 2012. Vykonával zde pozici hlavního analytika, který má přístup ke všem operativním informacím útvaru.

Deník také upozorňuje, že Petržílek do elitní jednotky nastoupil v době, kdy jí šéfoval Tomáš Martinec. Ten bývá s Bártou v zákulisí českého bezpečnostního prostředí často spojován.

Do funkce Martince dosadil tehdejší policejní prezident Petr Lessy a podle hlasů ODS bylo vše předem připravené.

Nestandardní kariérní posun

Martinec tvrdí, že Petržílka mu doporučil kolega z útvaru. "Po několika pohovorech včetně získání informací od vedení BIS jsem se přesvědčil o jeho kvalitách a post vedoucího analytika obsadil jeho osobou. Splnil všechny předpoklady a výběrové řízení nebylo dle zákona třeba" dodal Martinec. S Petržílkem byl podle svých slov spokojen.

Podle Práva je ale přechod důstojníků mezi tajnou službou a vysokými a citlivými funkcemi u policie vysoce nestandardní.Petržílek navíc k policii přestoupil ve chvíli, kdy do médií prosákly první střípky odposlechů a kdy tajná služba měla indicie, že je mohl vynést právě Petržílek.

Bárta a jeho "první" kauza:

Mluvčí BIS Jan Šubert ale nechtěl komentovat, zda tajná služba policii o možném podezření informovala.

"Zpravodajská služba nikdy nepotvrzuje ani nevyvrací jména důstojníků, kteří v ní pracují nebo již službu opustili. Nevyjadřujeme se ani k důvodům jejich odchodu, stejně jako neříkáme, kam odešli," vysvětlil.

Petržílek je na rozdíl od Bárty ve vazbě. Je obviněn ze zneužití pravomoci. Bárta má být stíhán za stejný čin ve fázi návodu. Šéf VV svou vinu odmítá.

 

Právě se děje

Další zprávy