Kdo je krysička? Čtěte, co ví policie o kauze Nagyová

Karel Hrubeš
13. 11. 2013 6:00
Aktuálně.cz exkluzivně popisuje policejní spis o vyšetřování poslaneckých trafik.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Trojici někdejších poslanců ODS, kteří podle policie vyměnili odchod ze Sněmovny za místa ve státních firmách, už sice kvůli imunitě vyňal z moci žalobců Nejvyšší soud, vyšetřovatelé však proti nim ve spise neměli přímý audio či videozáznam z jednání, kde se o tzv. trafikách jednalo.

Aktuálně.cz zná dopodrobna obsah spisu vedeného proti poslancům a policie v něm nemá zdokumentováno, co se odehrávalo na konspirativních schůzkách, kde se podle detektivů o postech v Čepru, Aeroholdingu, respektive Českých drahách vyjednávalo.

Prostorové odposlechy v Hrzánském paláci či Kramářově vile, o nichž psala po propuknutí aféry média, ve spisu využity nejsou. Policie operuje především s odposlechy telefonních hovorů, které obvinění vedli. A několikrát, když předem zachytili místo a čas schůzky, policisté Janu Nagyovou a spol. sledovali.

Lojzové z garáže

Ze spisu vyplývá, že informace o vyjednávacích schůzkách a jejich aktérech odvodili detektivové nejčastěji „vyhodnocením buněk mobilních telefonů", tedy z geolokace.

Jenže ani tato metoda není stoprocentní. Například v případě jedné ze zachycených schůzek v "garáži" u Ivo Rittiga (konferenční místnost v podzemí Rittigovy vinohradské vily) policie ve spisu podle geolokace zaznamenala, že na místě byla zjištěna přítomnost Rittigova právníka Davida Michala. Svědci však na jiném místě vypovídají, že se setkání neúčastnil.

Ivo Rittig.
Ivo Rittig. | Foto: ČTK

O čem se na schůzkách jednalo, detektivové zjišťovali díky následným odposlechům hovorů. Ve spisu se například píše o tom, že dnešní úřadující šéf ODS Martin Kuba mluvil o schůzkách „v garáži" s Janou Nagyovou.

Ta měla v té době pochybnosti o své budoucnosti ve straně a Kuba ji ujišťoval, že se nemá čeho bát. "To je úplná blbost," řekl jí s tím, že "tihle Lojzové (myšleno účastníci schůzek v "garáži") se nemají na čem shodovat".

Nyní Martin Kuba pro Aktuálně.cz odmítl, že by se budoucnost Nagyové řešila přímo u Rittiga. "Schůzka se týkala situace před stranickým kongresem. Nic takového (budoucnost Nagyové - pozn. red.) jsem tam neřešil. S kým vším řešila Jana Nagyová svou budoucnost, nevím, já jsem pouze takovou informaci zaznamenal a v telefonickém hovoru jsem ji pak upozorňoval, že s těmito lidmi to nepovažuji za správné," uvedl Kuba, který si na odstupu od případu dává záležet. "Nebyl jsem se s nikým radit, ale jen porovnat, jaký je deklarovaný a reálný vliv těchto lidí," uvedl ještě.

Bobon_36 volá Aligátora

Klíčový policejní dokument v úvodu popisuje sled událostí den po dni. Zachycuje denní přehled, kdo komu volal, stručný výtah hovorů či SMS zpráv, a také to, co relevantního k případu se psalo či vysílalo v médiích.

Pod čarou je vždy uveden původ informací. Nejčastěji je jím odposlech osoby s krycím jménem BOBON_36, kterým je označována milenka a bývalá ředitelka sekce kabinetu, nyní manželka Petra Nečase Jana Nagyová, která byla v případu trafik pro detektivy pojítkem k dalším lidem.

Hlavními aktéry zaznamenaných hovorů byli kromě Jany Nagyové a zmíněného Martina Kuby (kterému Nagyová přezdívala Aligátor), také Petr Tluchoř (alias Křivá huba), šéf  ČEZu Daniel Beneš (Daneček) a  jeden z obviněných Roman Boček (Malý bodrý kamarád).

Další obviněný Marek Šnajdr (Nagyová mu říká Krysička) se ve spisu objeví jen několikrát, Ivan Fuksa téměř vůbec.

Kromě policií interpretovaných odposlechů spis o vyšetřování poslaneckých trafik obsahuje jen několik obsáhlejších telefonátů a SMS konverzací, které policie přepsala do formy doslovného rozhovoru.

Jeden z nich vedla Nagyová s ředitelem Českých drah Petrem Žaludou, jehož Roman Boček nazývá „kamarádem od Beaty". Policie k tomu poznamenala, že Žaluda se stejně jako Nagyová přátelí s módní návrhářkou Beatou Rajskou. Hovor se týkal postupu v jednání s rebely.

 

Právě se děje

Další zprávy