Bárta v ABL, Petržílek v BIS a odposlechy Béma unikly

Radek Nohl Michal Štůsek Radek Nohl, Michal Štůsek
Aktualizováno 2. 11. 2013 11:49
ABL získala v roce 2009 odposlechy Béma s Janouškem, loni je zveřejnila MF Dnes.
Vít Bárta.
Vít Bárta. | Foto: Ludvík Hradilek

- článek jsme ve čtvrtém odstavci zaktualizovali o vyjádření Víta Bárty

Praha - Zadržení politika Víta Bárty a protikorupčního policisty Jana Petržílka souvisí s únikem odposlechů lobbisty Romana Janouška a Pavla Béma. Alespoň tomu nasvědčují informace, které se objevily v médiích.

Již kolem pátečního poledne přišel s touto verzí server Novinky.cz, později se k němu přidala i ČTK. Oba odkazují na důvěryhodné zdroje.

Zdroj z bezpečnostních složek zase MF Dnes řekl, že Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), jež případ vyšetřuje, získala utajovaného svědka, který detektivům GIBS potvrdil, že Bártovi poskytl nahrávky právě Petržílek. Podle informací listu byli Vít Bárta a Jan Petržílek již obviněni.

"Vzhledem k situaci, která se vyvinula kolem mé osoby, nemohu ke své lítosti nic komentovat, ani se k podstatným záležitostem vyjadřovat, i když jsem se ničeho nezákonného nedopustil. Vzhledem k tlaku, kterému jsem musel v poslední době čelit, jsem se rozhodl v následujících dnech v klidu doplnit své síly a odpočinout si v kruhu rodiny," uvedl Bárta na svém webu.

Poslanec a operativec

Odposlechy telefonických hovorů pražského primátora s vlivným podnikatelem zveřejnila v březnu loňského roku MF Dnes s dovětkem, že je v roce 2007 pořídila Bezpečnostní informační služba (BIS), ze které záznamy o dva roky později unikly do bezpečnostní agentury ABL (nyní Mark2 Corporation Czech).

ABL tehdy vedl a vlastnil Vít Bárta, který se o rok později dostal jako místopředseda Věcí veřejných do Poslanecké sněmovny. Jan Petržílek zase v době, kdy odposlechy vznikaly i unikly, pracoval pro BIS.

"Byl operativec, jeho primární úlohou bylo sbírat informace," řekl Aktuálně.cz bývalý příslušník BIS Petr Soukenka, dnes analytik Nadačního fondu proti korupci, který několik let Petržílkovi šéfoval.

BIS opustil v roce 2011. Důvod nebyl nikdy zveřejněn, ale zákulisní řeči často tvrdily, že odešel právě kvůli podezření z úniku odposlechů hovorů Béma s Janouškem. Na začátku roku 2012 nastoupil Petržílek k protikorupční policii.

Odposlechy se přitom v září 2012, tedy v době, kdy už Petržílek na protikorupčním vedl analytický tým, začal tento útvar zabývat. Po vyhodnocení důkazů ale začali policisté dál šetřit jen dvě části případu.

Jednalo se o prodej pozemků pražského dopravního podniku a to, jak Janoušek zasahoval do řízení o novém územním plánu. Další zjištění protikorupční policie vůbec neprověřovala, tedy ani jakým způsobem došlo k úniku odposlechů, v kterém mohl přímo Petržílek figurovat.

Únikem se začala zabývat také BIS a politici. Její ředitel Jiří Lang byl v roce 2012 několikrát vypovídat ve Sněmovně na jednání komise pro kontrolu tajné služby. Od začátku ale zastává postoj, že z řad BIS odposlech neunikl.

Případem úniku odposlechů Janouška a Béma se podle informací Aktuálně.cz několik měsíců zabývala inspekce BIS. Podnět k prošetření případu kvůli tomu, že mohl být spáchán trestný čin, navíc podal i šéf BIS Jiři Lang.

O tom, jak vyšetřování probíhá, přitom měla informace i sněmovní komise pro kontrolu BIS. Poslední zprávu dostali její členové několik dní před tím, než byla rozpuštěna Sněmovna od ministryně spravedlnosti Marie Benešové.

"Bylo nám sděleno, že se čeká na poslední posudky a vyšetřování by mělo skončit ke konci září a poté budou zahájeny úkony v trestním řízení," řekl Aktuálně.cz tehdejší předseda komise Richard Dolejš.

Podle jeho slov dostávali zprávy o tom, že případ dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Jelikož vyšetřovatelé zjistili, že se kauza týká i policisty předali tuto věc Městskému státnímu zastupitelství v Praze, které se na trestné činy policistů specializuje.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová v reakci na to Aktuálně.cz uvedla, že podrobnosti v případu nezná „Jsem informována pouze od novinářů a jiné informace ani mít nemůžu, protože státním zástupcům nejsem nadřízená," řekla Benešová. Uvedla rovněž, že ona osobně se žádného jednání komise neúčastnila.

Bémova stranická pauza

Zveřejnění odposlechů vyvolalo pozdvižení i na politickém poli. Pavlu Bémovi ODS pozastavila v březnu členství ve straně. Z odposlechů totiž vyplývalo, že Roman Janoušek měl na primátorovo rozhodování velký vliv.

V lednu letošního roku se pak Bém do sdružení Bubeneč-Dejvice v Praze 6 vrátil. Policie podle sdružení nepodnikla proti Bémovi žádné kroky, čímž mělo dojít k politikovu očištění.

"Jsme přesvědčeni, že není možné dlouhodobého významného člena ODS držet mimo členskou základnu na základě novinových článků, a to bez jakýchkoliv relevantních důkazů," uvedla na vysvětlenou předsedkyně sdružení Marie Kubíková.

Bártu zadržela policie spolu s Petržílkem ve čtvrtek, v pátek večer pak předseda Věcí Veřejných opustil celu předběžného zadržení.

 

Právě se děje

Další zprávy