Půlmiliardu z pražského zdravotnictví kryje offshore

Radek Nohl Radek Nohl
10. 9. 2013 11:00
Zdravotnická síť, pod kterou spadají pražské polikliniky, změnila majitele.
Snímek je ilustrační.
Snímek je ilustrační. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zdravotnická síť, pod kterou spadají pražské polikliniky nebo specializované kliniky a která ročně inkasuje jen od největší tuzemské pojišťovny VZP bezmála půl miliardy korun, změnila majitele.

Privátní skupina Medicon, v níž podle veřejných rejstříků do konce května figurovali bývalí uhlobaroni z Mostecké uhelné společnosti Marek Čmejla, Jiří Diviš a advokáti z vlivné kanceláře MSB Legal (známé pod dřívějším názvem Šachta & Partners), je nyní v rukou londýnské firmy, jejíž správce má jen ve Velké Británii dalších více než 900 společností.

Napsal to ve svém aktuálním vydání deník Insider s tím, že nového akcionáře mají i tři lékárny, které sídlí v Krči a Vysočanech.

Insider dále zjistil, že jediným akcionářem soukromé zdravotnické sítě už není holandská firma Fynerdale Holdings, která se v Česku zabývá zakládáním firem nebo poskytováním půjček, nýbrž New Europe Alignment, která sídlí v Londýně. Podle veřejných rejstříků spravuje společnost Sean Lee Hogan.

O něm na svém serveru Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ), které například nedávno zveřejnilo data o masivních daňových únicích, loni v listopadu napsalo, že figuruje v téměř stovce firem na Britských Panenských ostrovech a v 810 přímo ve Velké Británii...

Přečtěte si další podrobnosti v placeném deníku Insider: Kdo stojí za zdravotnictvím v Praze?

 

Právě se děje

Další zprávy