Nová pokuta pro Severozápad. Teď je to 641 milionů

Petr Holub
23. 8. 2013 0:01
Pokuta se přičítá ke 2 miliardám, které už Ústí a Vary spolu se státem zaplatí
Symbol eura u sídla Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem
Symbol eura u sídla Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem | Foto: Reuters

Praha - Poté, co byli politici v Ústeckém a Karlovarském kraji donuceni zaplatit aspoň 900 milionů ze dvoumiliardové pokuty za manipulace s penězi z evropských dotací, objevuje se nová více než půlmiliardová sankce.

Deník Insider má k dispozici kompletní seznam akcí, za něž města a kraje nově zaplatí. Zahrnuje například pět velkých losovaček na Ústecku, které byly postiženy dohromady pokutou přes 400 milionů, sto milionů zaplatí Karlovarský kraj za neprůhledné veřejné zakázky na dostavbu dvou středních škol (na korekci pro dva projekty v Karlovarském kraji upozornila už včera ČTK). 

Definitivní bilance kontroly Evropské komise z loňského léta je pak taková, že z pětatřiceti projektů bylo pokutou přes milion potrestáno celkem sedmnáct a celková částka sankcí činí 641 milionů korun. Tato pokuta se přičítá ke zmíněným dvěma miliardám, které kraje společně s ministerstvem financí zaplatí za to, že regionální rada programu Severozápad přidělovala peníze neprůhledně jednotlivým projektům.

Z dokumentů, které má deník Insider k dispozici, vyplývá, že regionální rada s pokutami souhlasí a že se zavázala peníze od krajů a radnic vymáhat.

Detaily v placeném deníku Insider: Kompletní přehled projektů, za které města a obce Severozápadu zaplatí? Čtěte ZDE 

 

Právě se děje

Další zprávy