Parkanová na webu zveřejnila výslechy z kauzy CASA

Domácí Domácí
14. 8. 2013 15:17
Detektivové bývalou ministryni obrany v celé kauze viní ze zneužití pravomoci.
Vlasta Parkanová.
Vlasta Parkanová. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Poslankyně a bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová zveřejnila na svých webových stránkách výslechy z kauzy letounů CASA.

"Zde jsou zpřístupněny veškeré přístupové protokoly obviněných a svědků, včetně dalších souvisejících materiálů v kauze CASA. S ohledem na to, že řízení není ukončeno, nebudu zveřejněný obsah nijak komentovat ani se k němu jakkoli vyjadřovat. Materiály jsou i bez toho výmluvné a komentář (ani vysvětlující, ani citově zabarvený) nepotřebují," vysvětlila na svých stránkách.

Parkanová, která v celé kauze figuruje jako obviněná, zveřejnila desítky materiálů 14. srpna.

K dispozici jsou tak výslechy svědků od září 2012 (například Vlastimila Picka, Miroslava Kalouska, Karla Schwarzenberga nebo Petra Nečase) i výslechy obviněných - tedy Parkanové a bývalého ředitele sekce vyzbrojování ministerstva obrany Jiřího Staňka.

Kromě toho Parkanová uveřejnila také další dokumenty, například žádost policie o její vydání Poslaneckou sněmovnou, upřesnění skutku, kterého se měla dopustit, nebo odůvodnění stížnosti proti obvinění.

Nevím, nepamatuji si

Bývalý náčelník generálního štábu a současný ministr obrany Picek na většinu otázek odpovídá s tím, že si na události kolem nákupu letounů nevzpomíná. "Nevím, nepamatuji si," opakuje dokola.

Podle své mluvčí Miry Třebické Picek popsal celý proces pořizování letounů, včetně svých výhrad, už při prvním výslechu u policie počátkem roku 2012. Na tuto podle ní detailní výpověď odkázal i při dalším výslechu loni v září. "Výpověď byla natolik podrobná, že k tomu není potřeba cokoli dodávat, jak ostatně vyplývá z materiálu, který zveřejnila bývalá ministryně obrany Parkanová na svých stránkách," sdělila Třebická.

Expremiér Nečas, který byl v době rozhodnutí o letadlech ministrem práce a sociálních věcí, při výslechu například uvedl, že cena letadel byla obtížně odhadnutelná. Podle tehdejšího ministra pro evropské záležitosti a pozdějšího ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) byl ale největším kritikem obchodu právě Nečas.

O nevýhodnosti transakce naopak vypovídal například pilot Karel Daňhel, který byl ze začátku také členem hodnotící komise. "Z následujících jednání hodnotící komise jsem byl vyřazen poté, co jsem napsal náčelníkovi generálního štábu, že nabídka, předkládaná společností Omnipol v závěru roku 2008, by měla být vyřazena," uvedl Daňhel u výslechu.

Parkanové se ve výsleších zastal například její tehdejší náměstek Martin Barták, podle kterého byl obchod pro Českou republiku výhodný, nebo bývalý ministr financí a jeho stranický kolega z TOP 09 Miroslav Kalousek.

"Vláda o tom jednala několikrát, žádný z ministrů nevznesl pochybnost a všichni jsme tu operaci považovali za výhodnou," vysvětlil policii.

Parkanová: ministr dokumenty jen podepisuje

Parkanová podle zveřejněných dokumentů vypovídala dvakrát, poprvé 23. srpna 2012, znovu pak 2. května 2013. "K věci již nemám co dodat, trestní stíhání považuji za zcela bezdůvodné a psychicky jej velmi špatně snáším," upozornila na svou nevinu i při druhém výslechu.

Ve své první výpovědi pak poukazovala na to, že jako ministryně rozdala denně asi 20 podpisů a vzhledem k hektičnosti povolání obsahy podepsaných dokumentů nekontrolovala ani formálně, ani obsahově.

A podle ní to ani nebylo jejím úkolem, ministr podle ní svým podpisem potvrzuje to, že dokument připravily stovky odborníků, které na ministerstvu pracují.

"Výběr letadla i dohoda o ceně byla věc, která přináležela mým podřízeným, a jsem přesvědčena, že tak to bylo správně," vysvětlila.

A na odborníky se odvolává i Staněk. "Jako zadavatel jsem pro posouzení dané zakázky ustanovil hodnotící komisi, jejíž složení schválila tehdejší ministryně obrany. Tato komise byla tvořena celou řadou kvalifikovaných odborníků pro jednotlivé oblasti," vypověděl.

Odborná komise se podle něj věnovala i výši ceny s tím, že kdyby překročila předem danou hranici, obchod by nedovolila uzavřít.

"Otázkou přiměřenosti ceny u dané veřejné zakázky se v daném časovém období zabývala celá řada kvalifikovaných orgánů a více než několik desítek zaměstnanců," dodal.

Stížnost na postup policie

O nákupu letadel CASA vláda Mirka Topolánka rozhodla v roce 2009, podle Parkanové se o všem začalo mluvit už v roce 2008. Kriminalisté Parkanovou v celé kauze viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele, podle vyšetřovatelů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů pro vojenské letectvo.

Tím měla stát připravit o 658 milionů korun, což je rozdíl mezi kupní cenou a později dopracovaným znaleckým odhadem.

"Podle mých informací a podle veřejně dostupných informací tento znalecký posudek byl vypracován bez znalosti technických specifikací, které jsou u tohoto výrobku k posouzení nutné," argumentovala u prvního výslechu Parkanová.

Již dříve kritizovala také průběh vyšetřování. Její advokát Tomáš Sokol tak v květnu letošního roku podal podnět, ve kterém si na práci policie stěžuje.

Konkrétně jde podle informací deníku Aktuálně.cz o to, že mu detektivové z protikorupční policie odmítají poskytnout informace z vyšetřovacího spisu.

"Žádali jsme o přezkum a nyní o dohled, vzhledem k tomu, že nám policejní orgán nechce ukázat žádosti o právní pomoc," vysvětlila v květnu deníku Parkanová.

Vrchní státní zastupitelství v Praze, které v kauze vykonává dozor, se ke kroku exministryně nechce vyjadřovat. "Styl vedení obhajoby ani úkony obviněných nikdy nekomentujeme," napsala pro ČTK pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Vedoucí katedry trestního práva na Univerzitě Karlově Jiří Jelínek v České televizi řekl, že krok Parkanové je určitým nestandardním způsobem obhajoby, který ale může zkomplikovat vyšetřování.

Zdůvodnil to mimo jiné tím, že někteří lidé mohou být varování nebo mohou zmizet důkazy, z toho důvodu je i přípravné jednání neveřejné. Zveřejnění výpovědí svědků nebo jiných obviněných může být navíc podle Jelínka charakterizováno jako nepřiměřený zásah do jejich osobní sféry. "Může to kolidovat s normami na ochranu osobnosti," prohlásil Jelínek. Dodal, že vyšetřovatelé by na situaci měli reagovat rychlým ukončením vyšetřování.

 

Právě se děje

Další zprávy