Úřad Bradáčové zastavil stíhání v kauze Rathova poradce

Radek Nohl Radek Nohl
10. 7. 2013 8:33
Jde o část případu, v němž policie vinila Bušinu a spol. z daňových úniků

Praha - Vrchní státní zastupitelství v Praze zastavilo stíhání sedmi osob v části případu daňových podvodů, v němž figuroval Filip Bušina, který byl blízkým spolupracovníkem exhejtmana a poslance Davida Ratha.

Vyplývá to z dokumentu pražského státního zastupitelství, který má deník Aktuálně.cz k dispozici. Informaci následně potvrdila i vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová.

"Jde o součást původní žalované věci, o skutky, u kterých se policii nepodařilo získat důkazy," uvedla Bradáčová.

Podle protikorupční policie měl Bušina a další osoby pomocí fingovaných faktur některých firem v Česku odvádět nižší daně. Stát přitom měla skupina připravit o 253 milionů korun.

Žalobce: Policie nemá dost důkazů

Dozorující státní zástupkyně Daniela Smetanová ale trestní stíhání všech sedmi osob zastavila. Bušina byl přitom jediný, kdo v případu vypovídal. Svou vinu ale při výslechu odmítl.

Smetanová své rozhodnutí v dokumentu zdůvodňuje tím, že vyšetřovatelé vyčerpali všechny možnosti, jak získat další důkazy, které by popsanou důkazní situaci zvrátily.

Lenka Bradáčová.
Lenka Bradáčová. | Foto: Ludvík Hradilek

"Je proto nutné dospět k závěru, že skutkový stav věci nelze doložit a dokumentovat věrohodnými a nezpochybnitelnými důkazy," uvedla Smetanová v dokumentu.

Bušina si ale oddychnout nemůže. Kvůli druhé části této kauzy čelí společně s dalšími 13 osobami žalobě. Skupina podle dřívějšího vyjádření policie připravila stát o více než 630 milionů korun. Zejména prý zahrnovala do účetnictví fiktivní faktury.

Touto kauzou by se Krajský soud v Praze měl zabývat během několika týdnů. Bušinovi a spol. hrozí až deset let vězení.

Jak skončí soud s Filipem Bušinou a Davidem Rathem? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy