Pokuta za zničení hrobu padlých Čechů: 17 000 eur

Jan Gazdík Jan Gazdík
4. 7. 2013 20:19
Česká delegace jednala na Slovensku o incidentu v Nových Zámcích
Zdevastovaný památník v Nových Zámcích.
Zdevastovaný památník v Nových Zámcích. | Foto: Obec legionářská

Nové Zámky - Stovka československých vojáků, kteří padli při obraně právě vzniklého Československa v roce 1919, když armáda komunistické Maďarské republiky rad okupovala jižní Slovensko, nalezne možná konečně svůj klid.

Poté, co letos na jaře srovnaly v Nových Zámcích buldozery se zemí obelisk společného hrobu, který před tím přežil nacistickou okupaci i éru komunismu, a hrozil mezinárodní skandál, instalovala tamní radnice na zničeném místě desky se jmény padlých vojáků.

Delegace českého ministerstva obrany se navíc minulý týden s Bratislavou dohodla, že jí předá umělecký návrh pomníku z roku 1936 od akademického sochaře Fráni Štefanka, aby mohl být náhrobek obnoven v původní podobě. Jedná se o sousoší klečícího vojáka, za nímž stojí alegorická postava ženy - republiky.

Na slibném vývoji nic nemění ani fakt, že rychlá náprava se novozámecké radnici ne zcela povedla - některé náhrobní desky totiž nesou špatné údaje.

Infobox

Jižní a východní Slovensko je podle slovenského historika Ferdinanda Vrábela poseté hroby stovek převážně Čechů, Moravanů, ale i Slováků, kteří ještě po celé měsíce po oficiálním uzavření příměří na konci první světové války museli v prosinci 1918 se zbraní v ruce bránit celistvost území budoucí Československé republiky.

Jedním z mnoha hrobů je i ten v Nových Zámcích, kde je kromě jiných národností pochováno 92 Čechů, Moravanů a Slováků.

Na zlikvidovaném podstavci se sousoším byla deska s nápisem: "Hrdinom padlým r. 1919 / za československú vlasť. / Vy živí, nedajte sa zviklať / v láske k domovine! / Bez nej každé dielo hynie. / Z nás mŕtvych vezmite si priklad: / vlasti sme dali všetky sily. / Preto sme zvíťazili."/

Když přišla pokuta

Věci se pohnuly vpřed možná i díky tomu, že slovenské úřady na zničení památníku rychle zareagovaly a Obvodní úřad v Nitře vyměřil ihned novozámecké radnici pokutu 17 000 eur. Jako důvod bylo uvedeno bezprecedentní porušení česko-slovenské mezivládní dohody o válečných hrobech.

Česká strana si přístup Slováků pochvaluje. "V Bratislavě jsme se při jednání společné mezivládní komise setkali s pochopením i vstřícným jednáním," říká Pavel Filipek z odboru válečných veteránů českého ministerstva obrany.

Doufá, že podobný postoj zaujme i novozámecký primátor Gejza Pischinger, který nechal pohřebiště Čechoslováků zlikvidovat. "Primátor Pischinger neustále lavíroval a odvolával se na radu města, která musí náš návrh schválit. O zlikvidování pomníku rozhodl nicméně sám a nepotřeboval k tomu žádnou radu města," konstatuje Filipek.

Pischingerův postoj však podle informací Aktuálně.cz kontrastoval s postoji předsedy slovenské části mezivládní komise Gejzy Petríka.

Slova primátora

Že postoj novozámeckého primátora k památníku není vůbec vstřícný, poznala už slovenská nadace M. R. Štefánika, která chtěla novozámecký válečný hřbitov obnovit. Kvůli odmítavému postoji města však nemohla vyčerpat a musela vrátit už přidělenou dotaci od slovenského ministerstva obrany.

Aktuálně.cz má k dispozici korespondenci mezi nadací a primátorem a z ní plyne, že Gejza Pischinger se o památce československých vojáků vyjadřoval nelichotivě. V dopise týkajícím se dotace a plánu obnovit hřbitov pak Pischinger nadaci sděluje, že její záměr je bezpředmětný a neaktuální.

Primátor Pischinger nebyl ani po opakovaných pokusech k zastižení a přednosta jeho úřadu Peter Ágh Aktuálně.cz sdělil, že město nemělo při likvidaci obelisku (sousoší bylo odstraněno v roce 1939, kdy Nové Zámky připadly po Vídeňské arbitráži Maďarsku) informace, že se jedná o hrobové místo československých vojáků.

Pavel Filipek přesto věří, že o výstavbě původního pomníku nad hroby Čechoslováků v Nových Zámcích bude rozhodnuto ještě letos.

 

Právě se děje

Další zprávy