Kauza nákupu Krajské zdravotní: Padla první obvinění

Radek Nohl Lucie Stuchlíková Radek Nohl, Lucie Stuchlíková
3. 7. 2013 11:40
Jde o nákup přístrojů pro pětici nemocnic v Ústeckém kraji
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Policie ČR

Praha - Protikorupční policie obvinila několik osob v kauze nákupu zdravotnických přístrojů společnosti Krajská zdravotní.

"Kriminalisté tento týden obvinili čtyři bývalé členy představenstva akciové společnosti Krajská zdravotní se sídlem v Ústí nad Labem," potvrdil deníku Aktuálně.cz mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Policie je viní z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku a trestný čin pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Muži jsou stíháni na svobodě, podle kriminalistů způsobili škodu přeshající sto milionů korun.

Podle informací Aktuálně.cz jsou mezi obviněnými René Budjač a Petr Fiala, kteří v inkriminované době ve firmě zasedali jako předseda, respektive člen představenstva.

Ani jeden z nich obvinění nepopřel, nechtěli ho ale komentovat. "Je to moje soukromá věc, nebudu se k tomu vyjadřovat," řekl Fiala.

V představenstvu v letech 2007 a 2008 zasedal i Eduard Reichelt, Miloslav Řehák a Tomáš Indra. Kdo z nich je mezi obviněnými, zatím není jasné.

Případ se týká nákupu vybavení pro pětici nemocnic v Ústeckém kraji. Zakázku v roce 2008 získalo sdružení Hospimed a Puroklima.

Podle policie nastavili obvinění takové podmínky soutěže, že se jí mohla účastnit prakticky jediná firma. Tím způsobili Krajské zdravotní škodu ve výši 82 milionů korun.

"Cenovou nabídku v celkové výši cca 417 milionů korun pak měli akceptovat, přestože měli vědět, že akciová společnost Krajská zdravotní mohla provést nákup zdravotnických přístrojů vlastními silami, ve stejné kvalitě i rychlosti a ekonomicky efektivněji," uvedla protikorupční policie v tiskové zprávě.

Předražené poradenství

Všechny čtyři muže policie stíhá také kvůli zadání sedmi zakázkám na výběr poradců při přípravě dotačních žádostí do ROP Severozápad.

Obvyklá cena za vypracování projektové dokumentace v roce 2008 byla podle kriminalistů u obdobných projektů řádově několikanásobně nižší. Projekty navíc neměly odpovídající kvalitu.

"Přesto však obvinění měli souhlasit s proplacením nedůvodně vysokých faktur za poradenství. Tímto jednáním měli způsobit akciové společnosti Krajská zdravotní škodu ve výši cca 38 milionů korun," dodal Ibehej.

Nákup zdravotnických přístrojů zkoumalo hned několik auditů. Kontrola společnosti Deloitte, kterou si najalo ministerstvo financí, odhalila předražení až o 100 %.

Naopak audity, které si nechala zpracovat Krajská zdravotní, nikdy žádné chyby neodhalily. Protikorupční policie se zakázkou zabývá od roku 2008.

Trestní oznámení v kauze podalo na konci roku 2010 i ministerstvo financí. Spory o zakázku zkomplikovaly také čerpání dotací z Evropské unie.

Již v červnu v roce 2011 Unie upozornila, že peníze na přístroje odmítá proplatit. Ministerstvo financí pak společnosti nařídilo, že musí vrátit 111 milionů z dotace, kterou na nákup dostala z Operačního programu Severozápad.

 

Právě se děje

Další zprávy