VZP prověřuje sporných 40 milionů, tekly firmě Janouška

Radek Nohl Radek Nohl
20. 6. 2013 16:00
Praha - Největší tuzemská zdravotní pojišťovna VZP kontroluje, zda od ní firma Chambon dostala zhruba 40 milionů korun oprávněně.
Odběr krve. Ilustrační foto.
Odběr krve. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Všeobecná zdravotní pojišťovna má podle informací Aktuálně.cz pochybnosti, že část těchto peněz byla vyplacena v rozporu s platnou smlouvou.

Chambon, který provozuje laboratoře na rozbor krve, v posledních letech inkasoval od VZP částky v řádu stovek milionů korun. Jde zároveň o jednu ze společností, na kterou se zaměřili policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Pro důkazy si vyšetřovatelé přišli před asi třemi týdny do VZP, minulý týden zajistili při razii některé dokumenty také v sídle firmy. Důvodem je mimo jiné fakt, že firma má vazbu na podnikatele Romana Janouška.

Janoušek dostal za akcie 325 milionů

Televize Nova v pořadu Na vlastní oči totiž upozornila na to, že v roce 2011 při prodeji akcií firmě Synlab přišlo na konto Janouška 325 milionů korun, zhruba poloviční částky pak dostali zbylí společníci.

"VZP dělala ve společnosti Chambon řádnou revizi. V současné době probíhá smírčí řízení, jeho výsledky budou známy zřejmě během několika týdnů," řekl mluvčí VZP Vlastimil Sršeň bez dalších podrobností.

Podle informací deníku Aktuálně.cz však revize ukázala, že Chambon mohl vykazovat i výkony, na které nemá smlouvu. U části jde zřejmě jen o administrativní pochybení. Zda a jakou částku bude muset ze zmíněných 40 milionů vrátit, bude jasné právě v řádu týdnů.

Chambon byl založen v roce 2007 a už o dva roky později získal ve výběrovém řízení na pražském magistrátu za vlády Pavla Béma smlouvu, pod níž je podpis tehdejšího ředitele pražské pobočky VZP Oldřicha Petržely. Ten je členem oblastní rady ODS v Praze 13.

Stamilionový byznys

Kontrakt s VZP vyprší až na konci roku 2015. Již mezi roky 2009 až 2012 přitom Chambon od Všeobecné zdravotní pojišťovny inkasoval podle Novy více než 341 milionů korun. Ve výroční zprávě firmy se přitom uvádí, že třeba v roce 2010 měla společnost jen sedm zaměstnanců, kteří pobírali v průměru 118 tisíc korun měsíčně.

Janoušek je v kauze kolem pravé ruky Petra Nečase Jany Nagyové v současné době na seznamu podezřelých osob. Policie mu sice peníze, materiály či CD zabavila, obviněn ale nebyl. Podle jeho advokáta Víta Širokého ho ale čeká výslech.

"Pokud by to policisté měli okované, tak už policie mého klienta zadrží a předá mu usnesení o zahájení trestního stíhání," prohlásil Široký.

Vyšetřování rozsáhlého případu, v němž byli minulý týden kromě Nagyové zadrženi i bývalí poslanci či šéfové Vojenského zpravodajství, začalo právě u prověřování aktivit Janouška, podnikatelů Ivo Rittiga a Tomáše Hrdličky, bývalého náměstka vrchního státního zástupce Libora Grygárka a Jiřího Tomana, vlivného úředníka pražského magistrátu z éry Pavla Béma.

Co říkáte na kauzu Jany Nagyové a spol.? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy