Čí to bylo zlato, ptá se Nečas policie

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
15. 6. 2013 20:30
Musíme řešit povodně, ne předčasné volby, říká premiér i TOP 09
Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Předseda vlády Petr Nečas (ODS) se v písemném prohlášení omluvil za sledování osob Vojenským zpravodajstvím, o jednání Jany Nagyové prý nevěděl. Od policie také žádá objasnění původu zabavených peněz a zlata.

"Nikdy jsem nerozhodl ani nebyl informován o údajném sledování osob, jejichž jména jsou v současné době skloňována v médiích. Pokud se tak opravdu stalo, považuji to za závažné pochybení," napsal Nečas v prohlášení.

"Přestože jsem o tomto konání nevěděl, hluboce toho lituji a omlouvám se všem, kterých se mělo týkat," dodal.

Zároveň vyzval policii, aby vysvětlila původ více než sta milionů korun a zlata, zabavených při čtvrteční razii. "Policie by měla jasně říci, zda pocházejí z trestné činnosti a zda mají nějakou souvislost s doposud obviněnými osobami," prohlásil.

Podle Nečase je také logické, že Jana Nagyová vzhledem k obvinění a následném uvalení vazby nemůže dále pokračovat v pozici vrchní ředitelky Sekce kabinetu předsedy vlády.

Nečas jede do Varšavy

Nečas v sobotu večer zopakoval, že nehodlá odstoupit, a podobně jako TOP 09 hovořil o tom, že je nezbytné se chovat zodpovědně. "To znamená jednat samozřejmě uvnitř ODS, jednat s koaličními partnery. Já jsem si jist, že jsem se nedopustil ničeho nepoctivého, čili nevidím důvod k rezignaci," řekl Nečas v televizi Nova.

"Předčasné volby ve skutečnosti žádným řešením nejsou. Potřebujeme vládu, která teď bude například řešit následky povodňových škod, nikoliv předvolební kampaň," dodal.

Nečas vybídl veřejnost, aby v celém případu je rozlišovala tři různé roviny: "Případ údajného selhání několika osob z Vojenského zpravodajství, případ odchodu tří bývalých poslanců ODS z Poslanecké sněmovny a vyšetřování klientelistických vazeb."

"I nadále považuji obvinění tří bývalých poslanců za nesmyslné. Politické dohody nepovažuji za trestnou činnost. Pokud by tomu bylo jinak, musela by policie a státní zastupitelství vyšetřovat stovky, možná tisíce podobných kauz z minulosti," uvedl.

V neděli se Nečas setká ve Varšavě s premiéry zemí Visegrádské čtyřky. Poté by se měla sejít vládní koalice a jednat.

 

Právě se děje

Další zprávy