To, co se stalo, je převrat. Hlavně pro politiky

Petr Holub
16. 6. 2013 7:11
Od revoluce v roce 1989 byli vždy hybateli věcí politici. Teď je zaskočila justice
Petr Nečas, zatím ještě premiér.
Petr Nečas, zatím ještě premiér. | Foto: Reuters

Analýza - Policejní zásah na Úřadu vlády z 13. června znamená převrat. Premiér Petr Nečas emotivním projevem odmítá rezignaci po zatčení vedoucí své kanceláře Jany Nagyové a novým předsedou vlády může být už v září Bohuslav Sobotka.

Změna je přesto v něčem jiném a sami politici si to jen těžko uvědomují.

"Rozhodneme se, až dostaneme další zprávy z policie," řekl ve čtvrtek představitel TOP 09 Petr Gazdík. Premiér dnes kritizoval policii za to, že obviněním vysokých státních představitelů poškozuje dobré jméno České republiky, a spolu s klubem ODS ji důrazně žádal, ať „vysvětlí svůj postup". Právě tyto běžné fráze, které ostatní politici opakují v různých variacích, ilustrují politický převrat, ke kterému právě došlo.

Převratný okamžik

Od revoluce v roce 1989 byli vždy hybateli věcí politici. Plnili sice zadání veřejnosti a v horším případě zájmových skupin, přesto se významné politické záměry realizovaly, až když sami řekli. „Voliči o nás rozhodnou ve volbách," odmítali přitom odpovědnost za jednotlivé chyby.

Ve čtvrtek třináctého však policisté prohledali sídlo centrální moci a zatkli jeho ředitelku. Politici neměli dost informací a nevěděli, co dělat. Začali pouze reagovat na vystoupení představitelů justice.

Výpady premiéra proti policii, které by jindy byly odsuzovány jako arogance moci a nepřípustné vměšování do její práce, dnes nemají žádný zvláštní ohlas. Nepřikládá se jim velká důležitost, protože sám premiér je ohrožen trestním stíháním a za pár dnů třeba bude on sám skládat účty policejnímu vyšetřovateli.

Čtěte analýzu Petra Holuba v deníku Insider

 

Právě se děje

Další zprávy