Přehledně: Co víme o skandálu, který hýbe Českem?

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
15. 6. 2013 17:35
Česko zažívá významný politický skandál. Po čtvrtku, kdy se o detailech zásahu spíše spekulovalo, zveřejnila policie podrobnosti o rok a půl trvajícím vyšetřování i jeho dramatickém zakončení.
Foto: Petr Vyoral

Redakce Aktuálně.cz nabízí přehled všeho, co v tuto chvíli víme.

Jak celé vyšetřování začalo?

Podle ředitele odboru závažné hospodářské kriminality Petra Šeredy celá akce začala před rokem a půl. Tehdy policisté začali prověřovat organizovanou skupinu zločinců. "Cílem klientelistických vazeb byl neúměrný zisk a mělo to mít i určitý podíl vlivu na státní nebo polostátní organizace," uvedl šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Podle informací Aktuálně.cz šlo o pražské podnikatele Romana Janouška a Ivo Rittiga, na které policie nasadila odposlechy.

Co spustilo poslední fázi spojenou se zatýkáním, která začala ve čtvrtek?

Akce měla původně jiný termín. Podle Roberta Šlachty si ale policie musela pospíšit. "Jedna z osob teď už obviněných měla opustit Českou republiku a v tom okamžiku jsme spustili celou realizaci.

Kdo je v tuto chvíli obviněn a z čeho?

Obviněno bylo sedm lidí z osmi zadržených. Žalobce podal na všechny obviněné žádost o vzetí do vazby.

Vrchní ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová je obviněna z podplácení, organizátorství trestného činu a zneužití pravomoci úřední osoby. Konkrétně si měla u Vojenského zpravodajství objednat sledování několika civilních osob, spekuluje se o Nečasově manželce.

Bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, jeho nástupce Milan Kovanda a ředitel odboru vnější kontroly Vojenského zpravodajství Jan Pohůnek jsou obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby. Na pokyn Nagyové měli sledovat civilní osoby.

Exministr zemědělství za ODS Ivan Fuksa a bývalý šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř čelí obvinění z korupce. Trestného činu se měli dopustit, když přijali funkce v orgánech státních firem výměnou za složení mandátu.

Posledním obviněným je exnáměstek ministerstva zemědělství Roman Boček.

Vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul jako jediný nebyl obviněn.

Hrozí obvinění ještě někomu?

Policisté uvedli, že počet obviněných nemusí být konečný. Naznačili, že hodlají zatknout i bývalého poslance Marka Šnajdra (ODS). A to za stejné činy jako jeho kolegy Fuksu a Tluchoře. "Modus operandi jednání tří poslanců je zcela shodný. V tuto chvíli došlo k obvinění dvou poslanců, třetí poslanec zatím obviněn nebyl," uvedlo státní zastupitelství. Šnajdr, který byl včera v zahraničí, se má na policii dostavit během pátku.

Koho soud již poslal do vazby?

V sobotu ostravský soud uvalil vazbu na šest obviněných. Do vazby poslal šéfku kabinetu premiéra Janu Nagyovou, bývalého ministra zemědělství za ODS Ivana Fuksu, bývalého náměstkana na ministerstvu dopravy Romana Bočka, bývalého předsedu poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondřeje Páleníka a příslušníka Vojenského zpravodajství Jana Pohůnka

Státní zástupce podal také žádost na vzetí také bývalého poslance ODS Marka Šnajdra do vazby. Podle tiskového mluvčí Alexandra Dadamněje by o něm ostravský soud měl rozhodnout v neděli, nejspíš odpoledne.

Pouze šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandu soud do vazby nevzal a propustil na svobodu. Jeho trestní stíhání pro zněužití pravomoci ale pokračuje. Podle tiskového mluvčí ostravského soudu Alexandra Dadama nešel Kovanda do vazby, protože se k činům, z nichž je obviněn, doznal.

Jaké budou další kroky ve vyšetřování?

Prvním krokem bylo rozhodnutí, zda sedm obviněných půjde do vazby, jak požaduje policie. V sobotu soud zatím poslal do vazby 5 obviněných, pouze jednoho bude stíhat na svobodě. Při zásahu také bylo zabaveno velké množství dokumentů a dalšího důkazního materiálu. Ten budou nyní policisté vyhodnocovat.

Jakou roli hraje v případu pravá ruka premiéra Nečase Jana Nagyová?

Nagyová je zřejmě klíčovou osobou celého případu. Policisté ji označují za spojnici mezi jednotlivými rovinami kauzy. "V obou trestních věcech vystupuje jedna osoba, je to paní magistra Nagyová," uvedli policisté. Nagyová v rozporu se zákonem nechala sledovat několik osob, nejspíše Nečasovu manželku. Policisté uvedli, že její motivy byly osobní. O Nagyové se mluví jako o premiérově partnerce, ten se nyní s manželkou rozvádí. Stejně tak se Nagyová měla podílet na vyjednání dohody s rebely v ODS, kteří jsou nyní obviněni z korupce.

Věděl premiér Nečas o jejím jednání?

Předseda vlády v sobotním písemném prohlášení uvedl, že o údajném sledování osob nikdy nerozhodl a ani nebyl informován. Za sledování osob Vojenským zpravodajstvím a počínání Jany Nagyové se také ve stejném prohlášení omluvil. Policie možnost, že Nečas o nezákonném jednání své podřízené věděl, prověřuje.

Jak pravděpodobný je nyní konec premiéra Nečase a pád jeho vlády?

Premiér Petr Nečas sám odstoupit odmítl, podpořila ho i koaliční TOP 09. Pokud budou na svém stanovisku trvat, muselo by se ve sněmovně najít dostatek hlasů ke svržení vlády. Po konci vlády volá jak sociální demokracie a komunisté, tak i Věci veřejné. K vyslovení nedůvěry vládě je potřeba 101 hlasů, v takovém případě by měl prezident republiky Miloš Zeman právo jmenovat nového premiéra. Opoziční strany ale volají spíše po rozpuštění sněmovny a předčasných volbách. K tomu ale potřebují 120 hlasů, které zatím nemají.

Jakou roli hrají v celé kauze kmotři Ivo Rittig a Roman Janoušek?

Role kmotrů, kteří oba v současnosti pobývají s největší pravděpodobností v Chorvatsku, zůstává zatím nejasná. Byli to zřejmě právě oni, kvůli kterým rozsáhlé vyšetřování začalo. Policisté se je ale podle všeho zatknout nechystají. Zasahovali však v jejich sídlech, kde zabavili peníze, zlato a dokumenty, které nyní musí prozkoumat. "Osoby, které měly být zadrženy, zadrženy byly. Domovní prohlídky byly prováděny kvůli tomu, že zde mohly být nalezeny materiály k naší další činnosti," uvedl šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

 

Právě se děje

Další zprávy