Soud rozhodne o vazbě. Premiér zatím odolává

Domácí Domácí
14. 6. 2013 23:57
Překotné dění v kauze Nagyová jsme i v pátek sledovali v online reportáži
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Okresní soud v Ostravě v pátek večer dostal návrhy na uvalení vazby na sedm obviněných v kauze Nagyová,  rozsáhlé policejní akce zaměřené na lobbisty a politiky. Soudce začne postupně rozhodovat v sobotu od 08:00, výslech posledního obviněného by měl začít ve 14:00, sdělil mluvčí soudu Alexandr Dadam.

Klíčovou postavou je pro vyšetřující policisty osoba šéfky premiérova sekretariátu Jany Nagyové, která podle nich spojuje jednotlivé aktéry celého případu.

Nagyová si měla jednak u zpravodajců objednat sledování několika fyzických osob, zároveň figuruje v kauze podplácení bývalých poslanců.

Šéfka sekretariátu čelí obvinění z organizátorství trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby.

Policie obvinila i exposlance Marka Šnajdra, který se vrátil ze zahraničí a sám se přihlásil policii. Byl zatčen a vypovídal.

ČSSD oznámila, že pokud Nečas nerezignuje, vyvolají sociální demokraté hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Premiér ve sněmovně prohlásil, že rezignovat nehodlá.

Policie viní bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, jeho nástupce Milana Kovandu a dalšího zpravodajce ze sledování premiérovy ženy, které si údajně objednala šéfka kabinetu Petra Nečase Jana Nagyová. 

Média spekulují o tom, že čtvrteční zatýkání může být jen začátkem mnohem rozsáhlejší policejní akce a případ Nagyové je jen vedlejším produktem policejního sledování pražských lobbistů. Čeká se také na to, zda bude obviněn i premiér Petr Nečas.  

Detailní protokol ze čtvrtka, kdy aféra propukla, si můžete přečíst ZDE.

Páteční dění v kauze jsme sledovali v online reportáži:

Poté, co deník Insider zveřejnil policejní dokumenty, došlo u některých poslanců za TOP 09 k posunu. "Ty dokumenty znamenají posun oproti tomu, co jsem slyšel dnes ve sněmovně od pana premiéra. Ale na tahu je teď ODS," poznamenal předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Více čtěte zde

Obhájce Nagyové Eduard Bruna řekl, že Nečas o konání Nagyové ve věci sledování nevěděl. Policejní usnesení sice nezmiňuje Nečase jako aktivního účastníka této trestné činnosti, dokument ale zároveň uvádí, že byl Nečas Nagyovu informován.

Reportér MF Dnes Tomáš Syrovátka v České televizi uvedl, že očekává v nejbližších hodinách a dnech ještě závažnější obvinění ze strany policie, předvídá i obvinění Petra Nečase.

Jak totiž zatím z vyšetřování plyne, kauza trafik pro tři exposlance ODS a kauza sledování Nečasovy manželky jsou pouze vedlejším produktem policejního sledování pražských lobbistů a jejich sítí vazeb. S podobnou verzí přišel i deník Insider: Policie lovila lobbisty, Nagyová a spol. byly

Desetidenní sledování manželky předsedy vlády Radky Nečasové byla podle mínění obviněné šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové seriózní věc a projev dobré vůle ve prospěch Nečasové. Právu to v pátek řekl advokát Eduard Bruna, který Nagyovou zastupuje.

Usnesení výkonné rady ODS: "Výkonná rada ODS vyslechla informaci Petra Nečase k dané situaci. Na základě těchto informací mu vyjadřuje podporu. Výkonná rada ODS respektuje právo orgánů činných v trestním řízení na nezávislé vyšetřování, které musí být rychlé, nestranné a s konkrétními výsledky. Výkonná rada ODS nepovažuje politickou dohodu o obsazení některých míst ve veřejném sektoru za trestnou činnost. Znamenalo by to popření dosavadního fungování demokratického systému, který je na politických dohodách založen. Nevylučujeme však diskusi nad tím, jak tento model zlepšit."

Okresní soud v Ostravě v pátek večer dostal návrhy na uvalení vazby na sedm obviněných v kauze Nagyová. Soudce začne postupně rozhodovat v sobotu od 08:00, výslech posledního obviněného by měl začít ve 14:00, sdělil mluvčí soudu Alexandr Dadam.

Předseda občanských demokratů Petr Nečas zatím ve své pozici zůstane. Výkonná rada strany svého předsedu v rámci závěrečného usnesení podpořila. Takový je závěr pátečního jednání výkonné rady ODS.

Více čtěte zde

Poslanec ODS Marek Benda bagatelizuje obvinění policie. Politický obchod se třemi poslanci jejich strany považuje za běžnou věc. "Tohle se přece dělá dnes a denně." Věc možného zneužití vojenské rozvědky k soukromým účelům pak "za trošku vážnější pochybení".

"Když jsme dorazili, tak byl pan Šnajdr zadržen a bylo mu předáno usnesení ho zahájení trestního stíhání kvůli přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby," řekl Aktuálně.cz advokát Marka Šnajdra Lukáš Trojan.

Obhájce Marka Šnajdra Lukáš Trojan Aktuálně.cz řekl, že je stále se svým klientem u výslechu.

Podle serveru Novinky.cz se exposlanec ODS Marek Šnajdr se přihlásil policii, byl zatčen a dobrovolně vypovídá. Podle žalobců s dalšími dvěma bývalými poslanci ODS, Petrem Tluchořem a Ivanem Fuksou figuruje v případu korupce. Tluchoře a Fuksu zadržené s dalšími lidmi při rozsáhlém zátahu už policie obvinila, Šnajdr byl doposud v zahraničí.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa Nečas nezvládá funkci premiéra a měl by odstoupit.

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake žádá od premiéra podrobnější vysvětlení. "Zatím jsem od Petra Nečase neslyšela nic (kromě útoků na policii), co by situaci nějak vysvětlilo nebo ospravedlňovalo, že Jana Nagyová zjevně používala Vojenské zpravodajství pro soukromé účely. Moje důvěra v něj klesá pod bod mrazu. Nicméně vycházejí stále nové informace a věc je celkem zamotaná. Máme minimálně víkend na to učinit informované rozhodnutí," řekla Peake.

Policejní eskorta s Janou Nagyovou dorazila v pátek po 18:00 k policejní služebně v ostravské Masné ulici. Zde bude čekat na převoz k Okresnímu soudu v Ostravě, který rozhodne o vazbě její i dalších šesti obviněných. Policie z bezpečnostních důvodů skupinu zatčených rozdělila. 

Policisté přivádějí Janu Nagyovou na policejní služebnu v ostravské Masné ulici.
Policisté přivádějí Janu Nagyovou na policejní služebnu v ostravské Masné ulici. | Foto: ČTK

Petr Nečas na páteční schůzce s prezidentem Milošem Zemanem nastínil hlavě státu svůj pohled na současný skandál. Se Zemanem prý předseda vlády hovořil také o řadě dalších témat domácí a zahraniční politiky. "Měli jsme přátelský a korektní rozhovor," poznamenal.

Schůze Sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě by mohla začít v úterý odpoledne. Žádost skupiny poslanců opoziční ČSSD obdržela dnes odpoledne předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS). Němcová ještě o svolání schůze nerozhodla, termín zahájení v úterý od 14:00 je zatím předběžný. V tomto volebním období půjde už o šesté hlasování o nedůvěře vládě.

Usnesení, kterým policie obvinila Janu Nagyovou kvůli sledování premiérovy ženy a dvou zaměstnanců úřadu vlády, nezmiňuje premiéra Petra Nečase (ODS) jako aktivního účastníka této trestné činnosti. Podle policistů Nagyová vyvíjela na Nečase nátlak, aby se rozvedl. Využila při tom "vlivu vyplývajícího z osobního poměru se současným předsedou vlády", napsali.

Podle názoru místopředsedy středočeské ODS Raduana Nwelatiho by měl premiér Petr Nečas odstoupit ze všech politických funkcí. "On sám podle mě nepochybil, ale on si vybírá svoje spolupracovníky, a pokud pochybí takto závažně někdo tak blízký, jako šéfka jeho kabinetu, tak si myslím, že on osobně z toho musí vyvodit odpovědnost," uvedl primátor Mladé Boleslavy Nwelati. Poslanci nejsilnější vládní strany i koaliční spojenci zatím premiérovi vyjadřovali podporu.

K odhalení údajné trestné činnosti kolem Jany Nagyové se policisté dostali při prošetřování podezření na údajnou organizovanou zločinnou skupinu složenou z lobbistů Romana Janouška, Tomáše Hrdličky či Iva Rittiga a prověřování jednání tehdejšího náměstka pražského vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka.  Při prověřování těchto podezření totiž údajně zjistili, že premiérova spolupracovnice Nagyová iniciovala protiprávní sledování jeho manželky a následně toto sledování usměrňovala.

ČSSD právě předává předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové žádost o hlasování o nedůvěře vládě. "Předpokládám, že ji předsedkyně Němcová svolá počátkem příštího týdne," uvedl předseda strany Bohuslav Sobotka.

Ministr obrany Vlastimil Picek chce od policie informace o zadržení členů Vojenského zpravodajství. Teprve poté může případně rozhodnout o postavení členů rozvědky mimo službu. Picek se ve čtvrtek sešel s téměř dvěma desítkami vedoucích pracovníků Vojenského zpravodajství. Poznamenal, že by ho šokovalo, pokud se potvrdí informace o údajné nezákonné činnosti současného šéfa rozvědky Milana Kovandy. "Milan Kovanda se osvědčil v řadě vedoucích pozic - jako velitel doma i při nelehkých zahraničních nasazeních," uvedl ministr.

Vlastimil Picek
Vlastimil Picek | Foto: Ludvík Hradilek

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka po schůzce s prezidentem zopakoval, že ČSSD za jediné východisko ze současné situace považuje nové volby. Dodal, že s Milošem Zemanem nejednali o tom, že by se Sobotka mohl stát premiérem bez voleb. "Sociální demokracie neuvažuje o tom, že by vstoupila do vlády, aniž by dostali možnost vyjádření občané," řekl Sobotka. Zástupci strany nyní shánějí 120 hlasů potřebných k rozpuštění sněmovny. Na sčítaní hlasů je ale podle něj zatím brzy.

"Můj klient je obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku. Podle vyšetřovatelů to souvisí s tím, že se pan Fuksa vzdal mandátu poslance a krátce na to se ocitl v čele Českého aeroholdingu. My naopak tvrdíme, že jde jen o náhodnou časovou souslednost. Ivan Fuksa se cítí zcela nevinen," uvedl Fuksův advokát Tomáš Gřivna.

Deníku Insider se podařilo získat dokumenty, které v detailu osvětlují roli jedné z klíčových postav v současné aféře - Jany Nagyové, premiérovy pravé ruky z Úřadu vlády. Insider autentické dokumenty, které obsahují i některé odposlechy, otiskne v plném znění dnes v 16:00.

Šéf úřadu vlády Lubomír Poul je jediný z osmi zadržených vysokých státních úředníků a bývalých politiků, kterého policie neobvinila, píše server Lidovky.cz. "Ta informace odpovídá," odpověděl Ištvan serveru na otázku, zda Poul nefiguruje mezi obviněnými. "Už jsem opustil místo realizace, takže zcela to potvrdit nemohu, ale když jsem tam byl, tak obviněn nebyl," dodal žalobce.

Vyšetřovatelé z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu si z firmy a bytu vlivného podnikatele Romana Janouška odnesli řadu dokumentů, CD a také hotovost. Z obou míst odešli až v nočních hodinách, řekl deníku Aktuálně.cz Janouškův obhájce Vít Široký. "Končili hodně pozdě v noci. Celý soupis zadržených věcí budu mít dnes odpoledne, ale vím, že si odnesli listinné důkazy, CD a také hotovost z trezoru jeho bytu. Šlo o zhruba 100 až 150 tisíc korun," prohlásil v pátek Široký. VÍCE ZDE

Poslanci ODS i nadále podporují svého předsedu. Podle některých členů šlo v kauze, kdy Vojenské zpravodajství sledovalo na pokyn Jany Nagyové Nečasovu ženu, spíše o administrativní chybu při zadání úkolů. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek vidí chybu především na straně Vojenského zpravodajství. Podle něj nemělo na pokyn Nagyové konat. Někteří členové ODS připouštějí, že kauza celou stranou výrazně otřese, uvedla ČTK.

Poté, co si poslanci odhlasovali přerušení sněmovny do úterní 14. hodiny, vystoupil poslanec Jiří Šlégr (LEV21) a i v reakci na momentální události složil mandát. "Nechci tomuto dále přihlížet, ani se na tom podílet, a proto se vrátím tam, kam si myslím, že patřím, do čistého prostředí mezi sportovce. (...) K dnešnímu dni skládám mandát poslance České republiky," uvedl bývalý hokejista s tím, že o odchodu z politiky uvažoval již delší dobu a aféra jeho rozhodnutí uspíšila. VÍCE ZDE

Jiří Šlégr
Jiří Šlégr | Foto: Ludvík Hradilek

"Co víme teď, je trochu málo," řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg Aktuálně.cz k tomu, že Nečas odmítl výzvy opozice k rezignaci. Situaci by podle něj změnilo jediné. "Nejdřív by muselo být dokázáno, že pan premiér dal tento pokyn. Mně se také stalo, že můj zaměstnanec nejednal tak, jak bych si představoval," uvedl na obhajobu Nečase ministr zahraničí.

Evropská komise události v České republice sleduje, ale zdrží se veškerých komentářů, píše ČTK. V souvislosti s vyšetřováním vysokých úředníků v ČR to v Bruselu uvedl mluvčí Evropské komise Olivier Bailly. "Samozřejmě jsme tyto události zaznamenali a monitorujeme je, ale nemají pro komisi žádné konkrétní důsledky," řekl Bailly.

Prezident Miloš Zeman přijme premiéra Petra Nečase i další pozvané aktéry k diskusi o současné politické krizi odpoledne. Jako první by měl na Pražský hrad dorazit policejní prezident Martin Červíček. Zeman by se dnes měl sejít také s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou, ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Hrad přesné termíny schůzek nesděluje, známo je zatím jen to, že Sobotka by měl být u prezidenta ve 14:30. Premiér se s hlavou státu sejde až po něm, vyplývá z informací ČTK.

"To, co zde říkal pan Kalousek, je nesmírně slabé," reagoval na projev ministra financí Lubomír Zaorálek. Vystoupení premiéra označil rovnou za nedůstojné. "Jsme svědky pokusů Petra Nečase o to, přežít svou smrt," dodal.

Foto: Vojtěch Marek

"Zbaví-li se předseda vlády všech lidí obviněných na Úřadu vlády, nemáme důvod mu nevěřit, že se nedopustil ničeho nečestného," prohlásil ve sněmovně Miroslav Kalousek. "Jsme připraveni pokračovat," uzavřel svůj projev.

Nejmenovaný představitel Severoatlantické aliance vyjádřil v souvislosti se zatčením bývalého a nynějšího šéfa českého Vojenského zpravodajství přesvědčení, že Česká republika dostojí svým závazkům v NATO, informovala ČTK.

Premiér Petr Nečas nehodlá kvůli aféře odstoupit. "Výzvy k opuštění politické sféry nevyslyším," řekl Nečas. Od poslanců sklidil potlesk i pískot. Nečas ostře odsoudil zadržení bývalého i současného šéfa Vojenského zpravodajství. Ti jsou viněni z toho, že na pokyn šéfky kabinetu Jany Nagyové sledovali civilní osoby.

"Zatčení dvou generálů vojenské zpravodajské služby, kteří sloužili celoživotně této zemi, tímto teatrálním způsobem je fatální poškození České republiky," řekl premiér. Celý článek čtěte zde.

Komunisté uvedli, že pokud Petr Nečas nebyl schopný řídit svůj úřad, měl by rezignovat. "Jakékoli hlasování o nedůvěře vládě by bylo nedůstojné. Nic jiného není možné než demise premiéra a omluva občanům," prohlásil předseda KSČM Vojtěch Filip.

Žalobci podali sedm návrhů na vzetí do vazby, informoval olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Libor Grygárek
Libor Grygárek | Foto: ČTK

Někdejší náměstek vrchního státního zástupce Libor Grygárek, u něhož včera policie udělala domovní prohlídku, mezi zadrženými není. Aktuálně.cz odmítl telefonický rozhovor s tím, že nemůže hovořit, protože je na golfovém hřišti.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci strany zdůraznil, že ČSSD odmítá možnost vzniku úřednické vlády.

Policie obviní i třetího rebelujícího exposlance Marka Šnajdra z ODS. "Modus operandi jednání tří poslanců je zcela shodný, v tuto chvíli došlo k obvinění dvou poslanců, třetí poslanec zatím obviněn nebyl. Počet obviněných není konečný," uvedl náměstek vrchního státního zástupce v Olomouci Pavel Komár. Šnajdr má jít vypovídat na policii dnes odpoledne.

Foto: Vojtěch Marek

Policie provedla dosud 31 prohlídek, během kterých bylo zajištěno mimo jiné v hotovosti 120 až 150 milionů korun a mnoho zlata, uvedl na páteční tiskové konferenci Robert Šlachta, šéf ÚOOZ.

Na 17:30 je svoláno jednání výkonné rady ODS.

 

Schůze sněmovny bude dnes pokračovat podle očekávání se zpožděním od 11:30. ODS už ve čtvrtek avizovala, že ráno zasedne kvůli policejnímu zásahu i do blízkého okolí premiéra Petra Nečase (ODS) její poslanecký klub. Politici také chtějí sledovat tiskovou konferenci policie k akci, která začala v 11:00.

"Výzvu k vyvolání nedůvěry vládě a rozpuštění sněmovny jsme včera avizovali my jako první. Ano, VV budou hlasovat pro nedůvěru vládě a jsme připraveni i na hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny, aby se mohli občané rozhodnout v nových volbách, tak jak jsme avizovali již včera. Nedůvěru ke kabinetu Nečase již nelze ničím jiným obnovit," říká k výzvě sociálních demokratů Kateřina Klasnová (VV).

ČSSD očekává urychlenou rezignaci Petra Nečase a celé vlády. "Pokud se tak nestane, vyvolá sociální demokracie hlasování o nedůvěře vládě," uvedl Jeroným Tejc. Strana vyzvala ostatní parlamentní strany k zahájení jednání o rozpuštění Poslanecké sněmovny, které by podle ČSSD mělo proběhnout co nejdříve, aby nová vláda vyšla z nových voleb.

"K dalšímu jednání se sněmovna vrátí v úterý. To je nejbližší termín, kdy sociální demokracie bude moci iniciovat hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny," uvedl předseda strany Bohuslav Sobotka.

Policie obvinila i Janu Nagyovou. Ta měla loni v říjnu po dobu deseti dnů sledovat premiérovu manželku.

Kriminalisté v noci na dnešek obvinili bývalého poslance ODS Petra Tluchoře z korupce, řekl ČTK jeho advokát Marek Nespala. Podle policie dostal exposlanec nabídku výhod za to, že se vzdá mandátu. Nespala řekl, že jeho klient žádnou nabídku nepřijal.

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) věří, že po objasnění celé nynější kauzy ze strany státního zastupitelství se politici zachovají tak, aby nebyla narušena důvěra v demokracii a politický systém. Na tahu je podle ní nyní Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které by mělo vysvětlit okolnosti nynější "monstrkauzy" spojené se zatčením několika politiků, včetně lidí z nejbližšího okolí premiéra Petra Nečase. Peake nechtěla spekulovat, zda kvůli kauze skončí jeho nynější koaliční vláda, informovala ČTK.

Marek Šnajdr.
Marek Šnajdr. | Foto: Ondřej Besperát

Po exposlancích Petru Tluchořovi a Ivanovi Fuksovi míří na policejní výslech další z rebelů ODS - Marek Šnajdr. "Jsme domluveni s policií. To není nic neplánovaného. Oni ho kontaktovali, nemohl se dostavit z časových důvodů a my jsme dohodli, že v průběhu dneška se tam dostavíme," řekl Aktuálně.cz Šnajdrův obhájce Lukáš Trojna. "Předběžně odhaduji, že to bude někdy odpoledne. Po obědě se kontaktujeme," dodal Šnajdrův advokát. VÍCE ZDE 

Česká vláda se dostala po zatčení blízkých spolupracovníků Petra Nečase do krize a premiér odolává tlaku, aby odstoupil, uvádějí britská, francouzská a belgická média, která si podle ČTK skandálu v Praze všímají. Velkou pozornost věnuje poslednímu vývoji bruselský týdeník European Voice, který píše, že Nečas zatím volání po rezignaci odolává. Týdeník zdůrazňuje zatčení Nečasovy "pravé ruky" Jany Nagyové a šéfa Úřadu vlády Lubomíra Poula, "kteří byli mezi osmi prominentními představiteli politiky, byznysu a zpravodajských služeb zatčenými během noci při akci policie specializované na organizovaný zločin ve vládních úřadech".

Premiér už dorazil do sněmovny, shromážděným novinářům nic neřekl. Před budovou pouze věnoval skupince mladých lidí peníze na charitu, uvedla ČTK.

Prezident Miloš Zeman přijme premiéra Petra Nečase k diskusi o současné politické krizi odpoledne, píše ČTK. Lídra opoziční ČSSD Bohuslava Sobotku pozval na Hrad na 14:30. Dnešní schůzky k aktuálním událostem na politické scéně zahájí Zeman dopoledne, kdy přijme policejního prezidenta Martina Červíčka. Prezident se na Hradě sejde také s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

Komentátoři Aktuálně.cz píší o aféřeMartin Fendrych: "S Nečasem je nejspíš ámen. Rittigova chobotnice ho stáhne do pekel". Jan Lipold: "Nečas by měl umést cestu k volbám. Lepší už to nebude. Vláda, která přesluhuje, pomáhá extremistům a populistům."

Policie viní bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, jeho nástupce Milana Kovandu a dalšího zpravodajce ze sledování premiérovy ženy, které si údajně objednala šéfka kabinetu Petra Nečase Jana Nagyová. ČTK to řekl obhájce Páleníka Tomáš Sokol. Policisté Páleníka obvinili ze zneužití pravomoci. Podle advokáta policie muže viní jen z jednoho skutku, Páleník vinu odmítá. Jméno dalšího obviněného zpravodajce Sokol nechtěl prozradit. "Měl v jednom případě zorganizovat sledování Nečasové složkou Vojenského zpravodajství," uvedl Sokol. Z usnesení o zahájení trestního stíhání podle něho také vyplývá, že se činu dopustil koncem roku 2012.

Podle olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana bylo dnes k 09:00 v souvislosti s razií na státních úřadech obviněno sedm lidí, uvedla ČTK. "Až všechny výslechy budou dokončeny, dozorový státní zástupce bude zvažovat, u kterých z obviněných shledá důvody vazby," řekl. Z kolika trestných činů budou obviněni, uvede Ištvan na dnešní tiskové konferenci.

Jana Nagyová.
Jana Nagyová. | Foto: Ludvík Hradilek

Také německý a rakouský tisk se shodují, že politická budoucnost premiéra Nečase je velmi nejistá, píše ČTK. "Tento zásah nemá v Česku, jinak často otřásaném skandály, obdobu a mohl by zpochybnit trvání konzervativně-liberální vlády v Praze," soudí Süddeutsche Zeitung. Připomíná přitom, že Nečasův kabinet od svého vzniku v roce 2010 poznamenala už řada afér a ze svých funkcí muselo odejít více než deset ministrů.

"Nečas se ujal předsednictví ODS se slibem, že očistí stranu od 'kmotrů' a získá zpět ztracenou důvěru voličů. V obou bodech selhal," poznamenává Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Slovenští sousedé píšou o čtvrtečních událostech jako o razii nebývalých rozměrů, která může vyústit až v pád vlády premiéra Petra Nečase. Informace o zátahu kriminalistů se dostaly na titulní stránky slovenských deníků, informuje ČTK.

"Takovou razii naši sousedé nepamatují. Stovky policistů po celém Česku zatýkaly vlivné lidi," hlásí nejčtenější slovenský list Nový čas. Soudí, že zemi podle všeho čekají po aféře předčasné volby. "Dnes už nikdo z politiků nevěří, že Nečas situaci zvládne," napsal list. "Celoplošný policejní zátah se zatykači na politiky, úředníky a lobbisty (´kmotry´) má v Evropě precedens snad jen na začátku 90. let v Itálii," napsal list Sme.

Aféru, která zasahuje do nevyšších politických pater v Česku, obsáhle komentuje i polský list Gazeta Wyborcza. A předvídá konec vlády Petra Nečase v důsledku "největší korupční aféry v české historii". Zatčení šéfky premiérova kabinetu, bývalých ministrů a poslanců, šéfa vojenského zpravodajství a lobbistů podle deníku znamenají konec Nečasovy kariéry a určitě nové volby.

"Češi, kteří si ve čtvrtek zapnuli televizi, nevěřili vlastním očím. Taková vlna zatýkání v demokratických Čechách ještě nebyla," poznamenal autor a dodal, že i kulisy akce speciální policejní jednotky pro boj s organizovaným zločinem byly "na evropské standardy neobyčejné". Největším překvapením prý bylo zatčení šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové, kterou list označil za "šedou eminenci vlády" a osobu, která rozhodovala, kdo bude mít k Nečasovi přístup, a bez níž "se nedalo v Česku nic zařídit".

A je to zajímavý kontrast: Například ke klíčové globální zprávě čtvrtka o prvním oficiálním součtu obětí války o Sýrii, který OSN vyčíslila prozatím na 93 tisíc lidí, nemají Lidové noviny ani řádek, Hospodářské noviny rovněž. Právo čtyři krátké odstavce na straně 14, Mladá fronta Dnes 1 odstaveček v rubrice Krátce na poslední straně. Nic dalšího než Nagyová & spol. se, s výjimkou Práva a byznysových příloh novin, do českých deníků prostě dnes, zdá se, nevešlo.

Titulní strana Mladé fronty Dnes ze 14. června 2013.
Titulní strana Mladé fronty Dnes ze 14. června 2013. | Foto: Aktuálně.cz

České tištěné deníky mají ze čtvrteční razie téměř speciální vydání: Hospodářské noviny tématem otevírají celkem 9 stran, Lidové noviny osm, Právo šest a Mladá fronta Dnes dokonce stran 13 (ve svém pražském vydání). Ve všech novinách je - s výjimkou autorských komentářů - ovšem pouze souhrn toho, co již informovaný čtenář zná z online či televizního a rozhlasového zpravodajství ze čtvrtečního dne. Podobné infografiky vztahů mezi vyšetřovanými, stejný popis událostí i politické reakce a odhady dalšího vývoje.

Kariéra premiéra Petra Nečase končí, jen on sám to ještě neví, shodují se v komentářích české deníky. Tisk v pátek reaguje na rozsáhlou policejní akci, kdy na Úřadu vlády, ministerstvu obrany a řadě dalších míst zasahovali policisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Výběr z komentářů najdete ZDE.

Prezident Miloš Zeman se v pátek sejde se zástupci policie a politiků. Nejprve se potká s policejním šéfem Martinem Červíčkem, následovat budou premiér Petr Nečas, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, ministr spravedlnosti Pavel Blažek a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. "Pan prezident si chce udělat vlastní náhled," řekl ve čtvrtek České televizi vedoucí kanceláře prezidenta Vratislav Mynář s tím, že Zeman chce nejprve získat relevantní informace od policie a poté bude vést politická jednání.

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu začali předávat první obvinění. ČTK to ve čtvrtek večer řekl olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Podle něj policisté zadržené stíhají kvůli zneužití pravomoci a dalším trestným činům. "Nacházíme se ve fázi, kdy jsou předávána obvinění a budou následovat u obviněných osob výslechy v přítomnosti jejich obhájců," uvedl Ištvan.

Další informace sdělí veřejnosti v pátek dopoledne.

Bezpečnostní rada státu ve čtvrtek večer podle zdroje z vlády zhruba hodinu projednávala současnou situaci. Výsledek jednání ale zdroj nesdělil s odkazem na ochranu utajovaných informací.

 

Právě se děje

Další zprávy