Pád kmotrů? Fakta o aféře, která otřásá Nečasem

Simona Holecová
13. 6. 2013 18:10
Co se právě děje? Po kterých lidech policie jde? A jakých zakázek se razie týká?
Foto: Aktuálně.cz

Otázky a odpovědi - Česko prožívá historicky největší aféru, která zasáhla mocné této země. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu rozjel masivní akci, při níž - na základě stovek hodin odposlechů - zatýká osoby, které dosud zastávaly vysoké státní funkce.

Redakce Aktuálně.cz nabízí přehledné shrnutí toho, co v tuto chvíli víme.

1. Co zásah odstartovalo?

Podle zdrojů Aktuálně.cz stojí za celou akcí stovky hodin odposlechů, které v posledních měsících policie nasadila na známé pražské podnikatele Romana Janouška a Ivo Rittiga.

Připomínáme, že Janoušek je v současné době obžalován z pokusu o vraždu, když loni přejel opilý v Praze ženu.

2. Kde jsou Janoušek s Rittigem?

Překvapivě v zahraničí. Oba dva podnikatelé jsou údajně v Chorvatsku. Jestli cestují spolu, není známo.

3. Kdo by měl být v tuto chvíli zadržen?

- vrchní ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová

- vedoucí Úřadu vlády ČR Lubomír Poul

- bývalý šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř

- exministr zemědělství za ODS Ivan Fuksa

- šéf Správy státních hmotných rezerv Ondrej Páleník

- náměstek ministra zemědělství, nyní člen představenstva Českých drah Roman Boček

- ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda

4. Co se teď se zadrženými lidmi děje?

Probíhají výslechy a domovní prohlídky. V tuto chvíli (18:05) jim ještě podle dostupných informací nebylo sděleno žádné obvinění. Ale přesnější informace budeme vědět, až se vyjádří olomoučtí žalobci.

Zatím víme pouze od advokáta Petra Tluchoře, že jeho klient čelí podezření z pletichy při veřejné zakázce, legalizace výnosů z trestné činnosti, úplatkářství, přijetí úplatku a zneužívání pravomoci úřední osoby

Zadržené může ÚOOZ omezovat na svobodě nejdéle 48 hodin. Během této doby musí policisté zadrženého vyslechnout a rozhodnout o zahájení trestního stíhání.

5. Co nám tato jména říkají, o jaké zakázky jde?

Jednoznačně jde o celý balík zakázek z nejrůznějších resortů a propletenou skupinu podnikatelů a úředníků, na které se vyšetřovatelé dostali zřejmě přes odposlechy pánů Janouška a Rittiga.

Tak například: Policie si při zásahu na pražském magistrátu vyžádala smlouvy uzavřené mezi Prahou a Janouškem. Žádala také doklady k asi dvěma desítkám zakázek, mezi kterými je mimo jiné miliardový tendr na svoz komunálního odpadu.

Podle informací Aktuálně.cz si také ÚOOZ v minulých dnech vyžádal od Nadačního fondu proti korupci podklady, které souvisí s podnikáním Ivo Rittiga. Tedy s jeho zájmy ve společnosti Lesy ČR, v nemocnicích Na Homolce, Na Bulovce, v ČEZ, fotovoltaické Amun.Re a na ministerstvu obrany.

6. Kdo zásah nařídil?

Operaci řídí Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které do terénu vyslalo příslušníky Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Vrchní státní zastupitelství si také vyhradilo veškeré informace a práva na jejich použití. Čili dokud nepromluví šéf zastupitelství Ivo Ištvan či jeho náměstek Pavel Komár, nebudou informace zcela přesné. Oba muži jsou v tuto chvíli v Praze a s médii nekomunikují.

7. Proč Olomouc?

Oficiální zdůvodnění zatím nepadlo.

Zdroj z Vrchního státního zastupitelství v Praze pro Aktuálně.cz uvedl, že kauzu nejdříve dozorovali místní žalobci. Ale poté, co se po rozhodnutí soudu stal reálným návrat Vlastimila Rampuly na úřad, byla celá věc předána do Olomouce.

Za přesunem zřejmě stojí i skutečnost, že jméno bývalého náměstka vrchního státního zástupce v Praze Libora Grygárka je mezi lidmi, u nichž policie provedla domovní prohlídku.

8. Kde všude se zasahovalo či zasahuje?

Zatím jde opět o informace, které se budou upřesňovat, ale jde o dlouhý výčet.

Zásah měl proběhnout na ministerstvu obrany, u lobbistů Romana Janouška či Ivo Rittiga, ve Škodově paláci či v Lesích ČR.

Dále na pražském magistrátu, konkrétně na Odboru městského investora.

Šťára probíhala také v bytě bývalého náměstka vrchního státního zástupce v Praze Libora Grygárka. A také v administrativní budově v Kladně, kde do minulého týdne sídlila společnost Kardio Port. Jde o firmu, která vysoutěžila zakázku kliniky IKEM za dvě miliardy.

Vyšetřování podle mluvčího ÚOOZ Pavla Hantáka probíhá v Praze, Středočeském kraji a částečně také východních Čechách (Lesy ČR), trvat by mělo až do soboty.

9. Co se dělo na Úřadu vlády?

Oproti původním informacím - na vládě začali vyšetřovatelé úřadovat až během čtvrtka, nikoli ve středu v noci po skončení jednání kabinetu.

"To, čemu říkáte zásah, byla návštěva ředitele ÚOOZ a dvou státních zástupců na Úřadu vlády za účelem úkonu v trestním řízení," řekl ministr vnitra Jan Kubice. Přeloženo: Za Petrem Nečasem v noci přišel Robert Šlachta + dva lidé a informovali ho, co se děje a dít bude.

10. Jaké může mít aféra dopady?

Zatím velmi těžko předjímat, nicméně situace je vážná.

Premiér odpoledne uvedl, že nehodlá rezignovat a vyzval policii k zveřejnění dalších informací k případu.

Dopoledne předstoupil před kamery jen ministr vnitra Jan Kubice, ale ten řekl, že o podstatě celé kauzy vlastně nic neví. V podvečer se přidalo vedení TOP 09 (Kalousek, Schwarzenberg). Prohlásili, že dokud nebudou mít více informací, nic nepodniknou.

Opoziční politici nicméně už otevřeně mluví o rozpuštění sněmovny a předčasných volbách. Za všechny citujme Víta Bártu, šéfa Věcí veřejných: "V současné situaci nemůže vláda ani establishment této země zajistit objektivní vyšetřování aféry. Budeme žádat předčasné volby."

 

Právě se děje

Další zprávy