Škromach navštívil Ratha, pomůže prosadit jeho zákony

Petr Holub
6. 2. 2013 11:34
Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach popisuje setkání s Davidem Rathem ve vazbě
David Rath naposledy ve sněmovně, když se loni v září jednalo, zda bude vydán k trestnímu stíhání.
David Rath naposledy ve sněmovně, když se loni v září jednalo, zda bude vydán k trestnímu stíhání. | Foto: Jan Langer

Rozhovor - Zdeněk Škromach se stal prvním politikem, který navštívil Davida Ratha během jeho devítiměsíční vazby. Jejich setkání ve věznici v Ruzyni popsal ve středečním vydání deník Insider.

"Nikdy jsme neměli dobré vztahy, na druhé straně jsem přesvědčen, že právo a spravedlnost musí být pro každého zajištěny stejně," zdůvodnil pak místopředseda Senátu i sociální demokracie svou ruzyňskou návštěvu.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz pak vyjádřil obavy, že Rathův případ, v němž se schyluje k soudnímu přelíčení, může být veden tak, že poškodí sociální demokracii v příštích sněmovních volbách.

Aktuálně.cz: O čem jste mluvili?

Chtěl jsem se zeptat na trestní řízení z věcné stránky. To je záležitost orgánů činných v trestním řízení, ale vidím problém v politickém rozměru, který se kolem případu odehrává. Někdo může vidět nerovný přístup v jeho případu a v jiných obdobných případech, na které už upozorňují média. Někteří politici dostávají teplá místečka a přitom jsou v podezření z páchání trestné činnosti v daleko širším měřítku. Přitom právě z Rathova případu se vytváří symbol korupce. Mám také určitou obavu, že jeho případ bude použit jako Kubiceho zpráva, až budou volby do Poslanecké sněmovny v příštím roce.

A.cz: Obavy z vlivu politiků na Rathův případ byl tedy hlavní motiv?

Byl to jeden z více motivů. Stejně důležité byly zákonodárné iniciativy Davida Ratha, které už podal a které ještě připravuje i na základě své zkušenosti s vazbou a vězeňstvím. Jsou to velmi zajímavé návrhy, které vycházejí z programu sociální demokracie a které má smysl dále rozvíjet.

Jak zajistit spravedlivý proces

A.cz: Jaký je hlavní zážitek z návštěvy věznice a ze setkání s panem Rathem?

Byl to takový určitý pocit ztracenosti. Když třeba hovořil o tom, jakou měl možnost pohybu na zamřížovaném dvorku. Asi to vychází z možností věznice, ale je z toho vidět, že být ve vazbě není nic příjemného. Člověka zamrazí, pokud by si měl představit, že v podobné situaci skončí.

A.cz: Jak na vás David Rath působil?

Byl trochu vyhublý, ale jinak mi připadal v dost dobré duševní i fyzické kondici. Měl jsem některé informace o tom, že vazební podmínky nejsou úplně korektní zvláště v Litoměřicích. Ale na místě jsem se přesvědčil, že podmínky jsou korektní a že Vězeňská služba funguje v rámci finančních možností až nadstandardně dobře.

A.cz: Podmínky vazby jsou tedy relativně slušné. Získal jste také nějaké nové informace k podezření, že při vyšetřování případu hrají nějakou roli politické motivy? 

I podle toho, jak se vyjadřoval David Rath, nějaké politické motivy v tomto případě zřejmě jsou.

A.cz: Jaké důvody uvedl David Rath k tvrzení, že nějakou roli hraje politika? Policie má přece jen rozsáhlý důkazní materiál.

Vím i od jeho právníků, že bylo podáno několik trestních oznámení na to, že ve spisech chyběly nějaké důležité části odposlechů. Podle slov pana Ratha se tím příslušné orgány nezabývaly příliš intenzivně a zodpovědně a víceméně to odbyly. To nepřispívá k tomu, aby se vyloučily obavy, že celý případ nebude v konečné fázi politicky zneužit.

A.cz: Budete v tomto směru podnikat nějaké kroky, anebo šlo spíše o informaci pro vás osobně?

Budu o tom informovat dál a byl bych rád, kdyby se tím naši senátoři a poslanci, kteří mají ve výborech na starosti otázky bezpečnosti a spravedlnosti, skutečně zabývali.

Podpořím jeho zákony

A.cz: Dohodl jste se s panem Rathem na spolupráci při jeho návrzích zákonů? Ve sněmovně už je pět tisků a další tam míří.

Ano, domluvili jsme se v tom smyslu, že většina toho, co předkládá, odpovídá i mým představám. Kdyby měla sněmovna problém s projednáváním těchto návrhů zákonů, tak je potom po určitém přepracování předloží poslanci nebo senátoři sociální demokracie.

A.cz: To jste mu slíbil?

Ano. Jsou to dobře připravené návrhy, které vycházejí z našeho programu, ať se to týká sociálních přídavků nebo azylového bydlení. Z věcného hlediska jsou v pořádku.

A.cz: To platí i pro návrh na změnu ústavy, podle kterého by měl být zaveden prezidentský systém?

To je složitější záležitost, kde záleží na tom, jaké mají názory konkrétní lidé. Také mám své názory například na volební systém, kde dávám přednost většinovému principu. Jak říkám, ve většině návrhů nevidím problém, i když některé akceptovat nemusíme, například změnu ústavy. Zajímavé mohou být naopak pohledy Davida Ratha na trestní právo a na předpisy, které souvisejí s vazbou. To jsou aktuální otázky zvláště v Česku, například samotná délka vazby. Málo ústavních činitelů, a doufám, že to tak zůstane, má možnost poznat vězeňský systém zevnitř. Jistě to není nic pěkného, ale když už to nastane, je dobré toho využít.

Rathův návrh novely zákona o vězeňství si můžete prohlédnout v galerii.

 

Právě se děje

Další zprávy