Odposlech: Nižší trest lze koupit u soudce za 6 tisíc

Sabina Slonková
17. 1. 2013 8:43
Exkluzivně: Co bysme byli blbí, vyděláváme, komentuje soudce protekční rozhodnutí
Soudce Josef Knotek je obžalován z korupce.
Soudce Josef Knotek je obžalován z korupce. | Foto: Repro: TJ Sokol Cítov

Litoměřice - Po půl roce průtahů je jasno. Jičínský soud začne v únoru projednávat první případ v polistopadové historii, kdy na lavici obžalovaných usedne soudce kvůli přímé korupci.

Litoměřický soudce Josef Knotek a pět dalších lidí - mezi nimi také Knotkův kolega ze soudu a soudní zapisovatelka - budou v procesu čelit obžalobě, podle níž za peníze manipulovali s trestními kauzami.

"Hlavní líčení je nařízeno na 19. února," potvrdil předseda okresního soudu v Jičíně Aleš Výmola.

Deník Insider v té souvislosti ve středu zveřejnil klíčové důkazy obžaloby - přepisy odposlechů, které policie v utajení několik měsíců pořizovala v soudcově kanceláři. Z odposlechů podle Insideru plyne, že i přímo v justici jsou lidé, kteří "prodej spravedlnosti" pokládají za normální.

Uhrajeme to na nezavření

Policejní štěnice například zaznamenaly soudcův monolog, který vedl před známou advokátkou.

"Ty za mnou můžeš přijít kdykoli," říká podle přepisu soudce. "Máš tady nějakej ten spis, tak uděláme všechno…Když to bude na zavření, my ti řekneme: uhrajem to na nezavření, na zprošťák to úplně není."

Tento a hodiny dalších záznamů získala policie v akci s názvem Svíce, při níž monitorovala nejen zvuk, ale i obraz v Knotkově kanceláři. Díky tomu podle Insideru získala například i záznamy o předávání peněz mezi soudcem a několika lidmi, kteří si přišli říct o protekci.

Dvacet si říct nemůžu

Z jednoho z kamerových záznamů tak policie vysledovala, jak Josef Knotek předal 31. srpna 2011 peníze spoluobžalované soudní zapisovatelce. Podle obžaloby to byla částka za pomoc při intervenci v jedné trestní kauze.

Předání peněz doprovodil tento dialog:

Knotek: Co bysme byli blbí, vyděláváme…

Zapisovatelka: To hlavně teda.

Knotek: Že jo, kdybychom bejvali možná řekli dvacet, třicet, tak to taky přihráli. Já řikám, nemůžu si říct dvacet, tak desítku.

V jiné části odposlechů pak za zmírnění trestu stanovil soudce taxu 6 tisíc korun. 

Soudce Knotek svůj případ veřejně nekomentuje. "Před tím soudem to nemáme potřebu rozebírat," řekl jeho advokát Pavel Polák.

Čtěte více v placeném deníku Insider:
Další odposlechy odhalují: Kolik stojí beztrestnost v České republice? Jak zařídit vrácení řidičského průkazu?  

 

Právě se děje

Další zprávy