Žalovaná odmítla amnestii, kauza tunelu v bance nekončí

Radek Nohl Radek Nohl
9. 1. 2013 12:18
Obžalovaná v kauze Union banky napsala soudu, že chce, aby soud rozhodl o její vině

Praha - Přestože se na rozsáhlou kauzu vytunelování Union banky vztahuje amnestie prezidenta Václava Klause, případ ještě nekončí.

Podle zjištění deníku Aktuálně.cz chce Alena Pejčochová, která je jednou z pěti obžalovaných, aby soud 22. ledna rozhodl o její vině.

Soudce ostravského krajského soudu Igor Krajdl sice nemůže kvůli amnestii poslat Pejčochovou do vězení, může ale podle svých slov rozhodnout o tom, že bude muset uhradit škodu.

Pejčochová přitom měla podle obžaloby s dalšími čtyřmi manažery připravit nevýhodnými úvěry banku o čtyři miliardy korun.

Obhájce David Cagaš Aktuálně.cz řekl, že jeho klientka se k tomu kroku rozhodla, protože chce, aby soud rozhodl o její vině. Podle něj už o tom byl písemně informován i Krajský soud v Ostravě.

"V pátek jsem po dohodě s klientkou doručil soudu písemné vyhotovení jejího prohlášení, že trvá na projednání věci, a proto bude její trestní stíhání pokračovat," potvrdil Cagaš.

Odškodnit chce 75 tisíc lidí

Pejčochová je přitom jediná z pětice obžalovaných, která chce, aby soud kauzu Union banky projednal.

Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: ČTK

Další obžalovaní Jiří Babiš, Miroslav Fučík, Tomáš Michal a Tomáš Seidler podle svých obhájců, kterých se deník Aktuálně.cz ptal, o takové možnosti neuvažují. 

Jde tak zřejmě o jednu z posledních šancí, jak se věřitelé mohou dostat ke svým penězům. Banka před svým krachem měla 130 tisíc klientů s úsporami přes 17 miliard korun.

U soudu se o své peníze přihlásilo 75 tisíc věřitelů. Zhruba tři miliardy korun se podařilo získat zpeněžením majetku banky a díky vymoženým pohledávkám. Dalších zhruba 1,6 miliardy korun bylo vyplaceno klientům v roce 2010.  

Tady mají prezidenta Václava Klause rádi, podívejte se na fotky:

Dalšího obžalovaného se amnestie netýká

V souvislosti s Union bankou byl obžalován také italský finančník a někdejší člen představenstva Union Group Giuseppe Roselli, který zastupoval společnost Investmar. Jeho se amnestie ale týkat nebude, protože v jeho případě bylo trestní stíhání zahájeno až po roce 2005.

Investmar Union banku od roku 2002 ovládala a v únoru 2003, dva týdny před uzavřením poboček banky, si nechala nezákonně proplatit 35 milionů korun a na dalších 30 milionů už měla uzavřenou smlouvu.

Tehdy tak došlo k absurdní situaci. Investmar coby investor bance vůbec finančně nepomohl. Naopak odčerpal z ní desítky milionů korun a definitivně se podepsal na jejím pádu.

Co říkáte na amnestii Václava Klause? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy