Krejčíře a spol. Klaus nezachránil, budou obžalováni

Radek Nohl Radek Nohl
6. 1. 2013 14:40
Vrchní státní zastupitelství obžaluje 11 lidí včetně Krejčíře ze zločinného spolčení
Radovan Krejčíř u soudu v Johannesburgu. Archivní snímek z července 2007.
Radovan Krejčíř u soudu v Johannesburgu. Archivní snímek z července 2007. | Foto: Reuters

Praha - Vrchní státní zastupitelství v Praze obžaluje během několika dnů uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře a dalších deset lidí.

Jde o případ, při kterém chtěla skupina ovládnout státní společnost Čepro a policisté po útěku Krejčíře do zahraničí objevili v kancelářích jeho firem obrovské množství padělaných bankovek.

"Obžaloba bude v tomto případě podána do několika dnů," potvrdila Aktuálně.cz státní zástupkyně Petra Pavlánová.

Tuto kauzu přitom jen těsně minula amnestie prezidenta Václava Klause. Policie totiž některé obviněné stíhá již 7,5 roku. Podle Klausovy amnestie by se přitom měly zastavit všechny případy, které se táhnou více jak osm let.

Krejčíř a spol. budou nyní podle informací deníku Aktuálně.cz obžalováni z podvodu ve stádiu pokusu a účasti na zločinném spolčení.

Skupině bude hrozit až 12 let

Kromě uprchlého podnikatele bude obžalován také bývalý obchodní ředitel Čepra Martin Pechan a další lidé z Krejčířova okolí. "Celkem jde o jedenáct osob, kterým bude hrozit až dvanáct let vězení," dodala Pavlánová.

Foto: Ondřej Besperát

Podle vyšetřovatelů chtěla skupina kolem Krejčíře na základě podvodných transakcí a uměle vytvořených pohledávek ovládnout firmu Čepro.

K transakci přitom chtěli použít 250 milionů švýcarských franků (tehdy asi pět miliard korun), které policie našla po útěku Krejčíře v jedné z jeho firem.

Následně ale zjistila, že stejně jako v případě 72 milionů český korun jde jen padělky. Pravá bankovky, které v Krejčířově firmě našly, byly podle České národní banky jen v hodnotě 9,5 milionu korun.

Vila podnikatele Radovana Krejčíře, podívejte se na fotky:

Krejčíř, který je v Česku obviněn z rozsáhlé majetkové a násilné trestné činnosti, v červnu 2005 uprchl české policii při domovní prohlídce.

Od dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice, kam přicestoval na falešný pas ze Seychelských ostrovů. Vydání do České republiky, kde byl už několikrát odsouzen především pro daňové podvody, se brání právě také žádostí o azyl.

Co říkáte na amnestii Václava Klause? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy