Byli u tunelů za miliardy, čekají na amnestii

Martina Machová Radek Nohl Martina Machová, Radek Nohl
2. 1. 2013 15:40
Amnestie prezidenta republiky se vztahuje i na řadu manažerů vytunelovaných fondů
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: Jan Langer

Prahy - Seznam rozsáhlých kauz, ve kterých klienti bank nebo fondů přišli o miliardy korun a jenž díky amnestii prezidenta Václava Klause definitivně skončí bez trestu, se rozšiřuje.

Po Union bance, kvůli jejímuž krachu přišli lidé o 17 miliard korun, se jedná o případy vytunelovaného investičního fondu Trend, společnosti Progres Invest nebo obchodníka s cennými papíry KTP Quantum.

V těchto případech přišli jejich klienti o dalších zhruba 3,3 miliardy korun. Že by se amnestie Václava Klause měla právě těchto případů týkat, potvrdila Aktuálně.cz mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Jana Kliková.

V kauze fondů Trend budou o zastavení stíhání rozhodovat podle ní hradečtí soudci, u dalších dvou případech to má v rukou Vrchní soud v Praze.

Jeden z největších případů tunelování v Česku

Kauza fondu Trend začala před šestnácti lety a se škodou 1,4 miliardy korun je jedním z největších případů tunelování v Česku. Podle obžaloby různými machinacemi vyvedli manažeři akcie nejcennějších firem, například Kotvy či Sokolovské uhelné.

Poslední nepravomocný rozsudek v této kauze vynesl hradecký soud loni v říjnu. Podle tehdejšího verdiktu měl jít na dva roky do vězení Miroslav Hálek a Libor Páv a na tři roky Luděk Špriňar a Jan Cholastov.

V kauze figurují jako svědci hudebníci Michael Kocáb a Martin Kratochvíl, kteří fond v roce 1991 založili. "Vydání usnesení o zastavení trestního stíhání je v kompetenci předsedy senátu," řekla Kliková na dotaz, zda tento případ nyní skončí.

Stovky milionů u spřátelených firem

Za podvody v kauze firmy Progres Invest byl před časem odsouzen podnikatel Vladimír Michek k osmi rokům vězení, pětiletý trest pak dostal Pavel Dvořák. Podle obžaloby připravili více než 36 tisíc klientů o zhruba 500 milionů korun.

Podle soudu firma za své existence provedla jen tři zanedbatelné investice, z nichž neměla žádný zisk. Stovky milionů byly převedeny do spřátelených firem, část peněz získali obchodní zástupci firmy či někteří klienti.

"Můžeme se domnívat, že peníze šly ve prospěch Michka, ale není to prokázané," řekl předseda senátu hradeckého soudu Petr Mráka. 

Klienti přišli o 1,35 miliardy korun

Klaus rovněž zachránil obžalované v případu podvodů kolem zkrachovalého obchodníka s cennými papíry KTP Quantum.

Zakladatel firmy Karel Takáč a manažer Oldřich Bakus byli obviněni, že vylákali z přibližně 10 tisíc klientů 1,35 miliard korun s příslibem až 14procetního zhodnocení peněz.

Své služby podle obžaloby nabízeli i v době, kdy museli vědět, že své závazky nejsou schopni splnit. Firma skončila v konkurzu v roce 2002.

Co říkáte na amnestii Václava Klause? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy