Stát uspěl ve sporu s Diag. Exekuce ve Francii nebude

Radek Nohl Radek Nohl
22. 11. 2012 9:25
Francouzský soud dal v nekončící právní bitvě za pravdu ministerstvu zdravotnictví

Praha - Ve sporu mezi státem a společností Diag Human došlo k významnému verdiktu.

Francouzský soud se podle informací Aktuálně.cz postavil v právní bitvě na stranu ministerstva zdravotnictví a rozhodl, že firma nemá na exekuci českého majetku nárok. A rozhodčí nález tak podle něj není vykonatelný.  

"Soud nám dal za pravdu. De facto tím exekuce ve Francii končí," řekl Aktuálně.cz ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris.

Ministerstvo následně informaci potvrdilo i na svých webových stránkách. Podle vyjádření úřadu musí Diag Human uhradit i výlohy soudního řízení ve výši 20 tisíc euro (zhruba 500 tisíc korun).

"Proti rozhodnutí bude podána kasační žaloba k nejvyššímu soudu, pro niž, máme zato, existují dobré důvody," řekl Aktuálně.cz advokát Diag Human Jan Kalvoda.

Tento spor začal v létě roku 2011, kdy se pařížský soud prvního stupně přiklonil na stranu Diag Human a nařídil exekuci na český majetek ve Francii. Ministerstvo se ale poté odvolalo.

"Právní názor ČR byl nyní plně akceptován francouzským odvolacím soudem a byla potvrzena správnost postupu státu," uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Dokument: Šťáva je šéfem správní rady

Kromě Česka se stát soudí s firmou i v dalších zemích. Na konci července ministerstvo oznámilo, že Diag stáhl návrh na exekuci českého majetku v USA.

Advokát Diag Human Jan Kalvoda to následně v prohlášení vysvětloval tím, že všechny kroky právníků jsou nyní vedeny k tomu, aby se řízení urychlilo.

Josef Šťáva.
Josef Šťáva. | Foto: ČTK

Deník Insider na konci června upozornil na to, že podnikatel Josef Šťáva, jenž společnost zakládal, se podle dokumentů aktivně angažoval ve firmě Diag Human dlouho poté, co se údajně všech vazeb na firmu zbavil.

V dokumentech z obchodního rejstříku v Lichtenštejnsku, kde společnost oficiálně sídlí, se uvádí, že je Šťáva šéfem správní rady Diag Human.

Rozhodci v roce 2008 přiznali Diagu náhradu škody ve výši 8,9 miliardy korun.

Jenže zatímco tato firma tvrdí, že spor skončil a peníze jí patří, ministerstvo a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových říkají, že arbitráž stále pokračuje.

Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory na kauzu Diag Human pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy