Policie se bála, že Dalík zmizí z Česka. Tak zasáhla

Radek Nohl Sabina Slonková, Radek Nohl
8. 10. 2012 22:05
Vyšetřovatelé mají proti exporadci Topolánka nové klíčové svědectví
Marek Dalík.
Marek Dalík. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Insider - Proč si policie k zatčení lobbisty Marka Dalíka, muže spojovaného s politikou ODS nedávných let, vybrala právě nedělní večer pět dní před volbami? 

Deník Insider přináší v pondělním vydání dva důvody, které zjistil v policejním zákulisí.

Píše, že policie zaprvé dostala minulý týden do rukou nové svědectví, které označuje za klíčové. Zadruhé zjistila, že někdejší poradce premiéra Mirka Topolánka se během dvou dnů chystá odletět do zahraničí.  

Pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová o důvodech zatýkání konkrétně mluvit nechce. Důvody akce proti Dalíkovi halí do věty: 

"V uplynulém týdnu se udál další z klíčových procesních úkonů. I v souvislosti s tím, co jsme se dozvěděli, přistoupila policie k zahájení trestního stíhání. Policie konala bezodkladně."

Podle zdrojů Insideru však vyšetřovatelé dostali překlad výpovědi, která potvrzuje podezření, že si Dalík skutečně řekl o obří úplatek půl miliardy. Podle úřadů pak tento nový materiál podporuje původní verzi tvrzení utajovaného svědka - manažera rakouské firmy Steyer, výrobce pandurů. Ten o údajné korupci před lety promluvil jako první.

Dalík také jen několik dní před zatčením dokončil prodej své restaurace Riva Bella v pražských Holešovicích.

Čtěte další podrobnosti v placeném deníku Insider:
Proč si policie myslela, že Marek Dalík míří pryč z Česka?

 

Právě se děje

Další zprávy