Policie viní Dalíka z podvodu. Slíbil, co nešlo zařídit

Radek Nohl Sabina Slonková, Radek Nohl
8. 10. 2012 14:20
Marek Dalík je bývalým poradcem expremiéra Mirka Topolánka
Marek Dalík.
Marek Dalík. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Policie zadržela lobbistu a bývalého poradce premiéra Mirka Topolánka Marka Dalíka a podle zdrojů Aktuálně.cz ho viní z podvodu souvisejícího s kauzou obrněných transportérů Pandur.

První informaci o Dalíkově zadržení přinesl server Týden.cz, naší redakci ji následně potvrdila pražská vrchní státní žalobkyně Lenka Bradáčová.

"Mohu vám potvrdit, že byl zadržen. Je to v souvislosti s kauzou nákupu pandurů," uvedla Bradáčová.

Aktuálně.cz však zjistilo, že Marek Dalík byl zadržen v neděli večer. Obviněn byl v pondělí dopoledne a v současné době mu hrozí až 10 let vězení.

Podezření policistů, že se dopustil podvodu, je pak postaveno na tom, že podle vyšetřovatelů slíbil za peníze pomoc v zakázce na pandury, i když věděl, že nemůže slibované zařídit.

Policie přitom vychází z výpovědi utajeného svědka, který uvedl, že Dalík tuto nabídku předložil před několika dalšími lidmi.

Tato informace už se v médiích objevila a Marek Dalík už před časem v rozhovoru pro náš deník zcela vyloučil, že by něco takového řekl či nabídl. Policie podle informací Aktuálně.cz také nemá žádné indicie, že by se od chvíle Dalíkovy údajné nabídky něco dalšího v této věci odehrálo.

Zda již byl bývalý Topolánkův poradce i obviněn, nechtěla Bradáčová komentovat. Podle jejích slov je však Dalík v této kauze zatím jediným zadrženým, což potvrzují i zdroje Aktuálně.cz.

Svědek: Dalík chtěl stamilionový úplatek

Na Dalíka při své výpovědi na policii před časem upozornil rakouský manažer firmy Steyr, který uvedl, že si na sklonku roku 2007 řekl o úplatek půl miliardy korun jako provizi za uskutečnění obchodu.

Foto: Jan Langer

Na to, že koupi pandurů provázely žádosti o úplatek, přitom upozornily i tajné diplomatické depeše, které zveřejnil server WikiLeaks.

O nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka.

Koncem roku 2007 ale Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - rakouské firmy Steyr.

O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun. Smlouva na dodávku vozidel byla podepsána na jaře 2009.

Tohle jsou obrněné vozy Pandur, podívejte se na fotky:

 

Právě se děje

Další zprávy