Jak dostali Šišku? Rozhodla schůzka pod dozorem policie

Tomáš Fránek
3. 10. 2012 15:55
Vyšetřování exnáměstka souvisí s prověřováním zakázky na výplatu sociálních dávek
Foto: Vojtěch Marek

Brno/Praha - Odvolaný náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška, kterého soud ve středu poslal do vazby kvůli obvinění z uplácení, zřejmě doplatil na asi sto milionů korun, které nabídl firmě spolupracující s ministerstvem.

Z výpovědí policistů vyšetřujících případ a ze svědectví lidí ze zmíněné firmy se dá už sestavit poměrně přesný obrázek, jak vlastně Šišku "dostali".

Nemělo jít o hotové peníze. Mezi Šiškou o společností OKsystem se údajně vyjednávalo o získání zakázek, které by ministerstvo ušilo přímo firmě na míru.

Šiška po firmě podle toho, co Aktuálně.cz zjistilo od vyšetřovatelů, chtěl, aby stáhla svou stížnost u antimonopolního úřadu na jednu z klíčových zakázek resortu. Ve středu odpoledne protikorupční policie oficiálně potvrdila, že šlo o zakázku ve výši nejméně 100 milionů korun a případ vyšetřovala od srpna.

OKsystem byl dlouholetým dodavatelem systému, ze kterého se vyplácely sociální dávky a část z nich dodnes vyplácí. Náměstek Šiška několikrát opakoval, že je potřeba tuto firmu nahradit lepšími a levnějšími dodavateli.

Ministerstvo ale žádnou soutěž nevypsalo a miliardovou zakázku rozdělilo předem vybraným společnostem. Kauza s podplácením, v níž Šiška figuruje, tak přímo souvisí s problematickým systémem na výplatu sociálních dávek.

Za všechno může stížnost

25. května poslala společnost OKsystem stížnost na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ve které napadla postup MPSV při rozdělování zakázky na systémy rozdělující sociální dávky.

Stížnost přitom poslala na poslední chvíli, tři dny předtím, než uplynul termín, ve kterém mohla zakázku napadnout a dosáhnout jejího zastavení.

To, že OKsystem nakonec stížnost poslal, je přitom podstatné. Zatímco u první stížnosti, kterou kvůli dávkám poslal podnikatel Radim Jančura a Student Agency, se objevily pochybnosti, zda si vůbec Student Agency může stěžovat (jestli je softwarová firma), u OKsystemu je to jednoznačné. Je to firma, která se v případě soutěže mohla o zakázku na dávky ucházet, a proto se může cítit právem poškozená.

Pokud by se ukázalo, že MPSV při rozdělování stamilionů korun určených na systémy vyplácející dávky skutečně porušilo zákon, šlo by o velmi výrazný zásah nejenom proti Šiškovi, ale také proti jeho nadřízenému Jaromíru Drábkovi.

Miliony výměnou za stížnost

Šiška podle zdrojů Aktuálně.cz obeznámených s případem naléhal na vedení OKsystemu, aby stížnost stáhla, jinak "definitivně skončila" spolupráce s MPSV.

Jaromír Drábek.
Jaromír Drábek. | Foto: Ondřej Besperát

Když antimonopolní úřad (případ prošetřuje už pět měsíců bez viditelného výsledku) zahájil s MPSV správní řízení, Šiška na schůzce s vedením OKsystemu nabídl jiné zakázky výměnou za stažení stížnosti. Podle policejních zdrojů mělo jít o zakázky, které firmě mohly přinést miliony korun.

Schůzka už proběhla v režii policie, která ji také nahrála. Policie ale zatím tají, jestli už o Šiškově nabídce věděla předem, nebo ji aktivně vyhledali zástupci OKsystemu. Vše ale nasvědčuje tomu, že Šiškovo jednání upozornili zástupci firmy.

"Nebylo jiné volby. Znáte to: kdo když ne my, kdy když ne teď," uvedl podle internetových stránek poradenské společnosti Indoc šéf firmy Martin Procházka. Indoc spolupracuje s podnikatelem Radimem Jančurou a Nadační fondem proti korupci.

Policisté právě na základě trestního oznámení, který podal Nadační fond proti korupci, prověřují celou zakázku na výplatu sociálních dávek. A společnost OKsystem svoje kroky se zástupci fondu podle informací deníku Aktuálně.cz konzultovala.

 

Právě se děje

Další zprávy