Drábkův náměstek byl zadržen. Důvod: korupce

ČTK Radek Nohl Tomáš Fránek, ČTK, Radek Nohl
1. 10. 2012 20:06
Důvodem zadržení Vladimíra Šišky je podle protikorupční policie podplácení
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Protikorupční policie obvinila dva vysoké úředníky ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) z podplácení.

Informoval o tom server Týden.cz. Podle něj jde o náměstka ministra Vladimíra Šišku a ředitele odboru informatiky Milana Hojera. To později potvrdila i mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Mužům hrozí až šestileté vězení. 

"Dnes jsme zadrželi dvě vysoce postavené osoby z ministerstva práce a sociálních věcí. Následně jsme je obvinili z podplácení," potvrdil Aktuálně.cz mluvčí protikorupčních policistů Jaroslav Ibehej.

Mluvčí úřadu Viktorie Plívová pak dodala, že si detektivové z budovy ministerstva odvedli právě Šišku s Hojerem.

Sporná zakázka za miliony

Podle prvotních informací se mělo uplácení odehrát u zakázky na systemizaci resortu MPSV, která byla vypsána v minulém roce. Cena zakázky byla 65 milionů korun bez DPH a peníze na ni měly jít i z fondů Evropské unie.

To však protikorupční policie v odpoledním prohlášení popřela. "Nabízený úplatek se prioritně netýká veřejné zakázky na systém pro výplatu sociálních dávek ani veřejné zakázky ohledně systemizace resortu MPSV," uvedl Ibehej.

Šiška však čelil trestnímu oznámení také kvůli zavádění nových informačních systémů pro výplaty dávek. Podal ho Nadační fond proti korupci (NFPK) s tím, že první náměstek, Drábek a možní další neznámí pachatelé mohli porušit povinnosti při správě cizího majetku, zneužít informace a postavení v obchodním styku či přijmout úplatek. Policisté se i tímto případem začali již zabývat.

Jaromír Drábek.
Jaromír Drábek. | Foto: Reuters

"Ani na přímý dotaz nám policie k tomu nic nesdělila," řekl ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) s tím, že takový postup považuje za zvláštní.

"Pro mě je to samozřejmě velmi obtížná situace, protože s prvním náměstkem Šiškou spolupracuji řadu let," řekl později. "Je to jeden z mých nejbližších spolupracovníků a osobně musím říci, že mě to velmi zasáhlo, protože si skutečně neumím představit, jakým způsobem může první náměstek ministra vykonat takový trestný čin jako je uplacení někoho."

To, zda na dvojici úředníků bude chtít policie uvalit vazbu, bude podle slov policejního mluvčího Ibeheje jasnější v úterý ráno.

ČSSD: Drábek by měl odstoupit

Opoziční ČSSD vyzvala ministra Drábka k okamžité rezignaci. Pokud Drábek neodejde sám, měl by jej neprodleně odvolat premiér Petr Nečas (ODS), uvedl lídr strany Bohuslav Sobotka. 

"Pokud byl dnes náměstek Šiška obviněn z korupce, musí nést politickou odpovědnost i jeho přímý nadřízený, ministr práce a sociálních věcí Drábek," míní.

Sobotka připomněl, že ČSSD opakovaně upozorňovala na problémy spojené s podivným řízením informačních systémů na ministerstvu a rizika spojená s působením náměstka Šišky.

"Ministr veškerou opoziční kritiku odmítal a za svého náměstka, se kterým v minulosti i podnikal, se opakovaně zaručil a vyplácel mu dokonce velmi nadstandardní odměny," uvedl šéf ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy