Írán má potíž s Prahou. Zn. karikatura

Redakce DOM, čtk
10. 2. 2006 13:28
Praha - Íránské velvyslanectví v Praze si oficiálně stěžovalo na zveřejnění karikatur proroka Mohameda ve dvou českých denících. Uvnitř: VIDEO.

"Českému ministerstvu zahraničí zaslal zastupitelský úřad diplomatickou protestní nótu," řekl dnes mluvčí ministerstva Vít Kolář.

Velvyslanectví podle Koláře v nótě vyjadřuje "ostrý protest" proti tomu, že se české deníky připojily k jiným evropským novinám, které karikatury otiskly.

Karikaturu proroka Mohammeda přinesly Mf Dnes a Hospodářské noviny.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Šéfredaktoři obou tiskovin chtěli lidem ukázat, kvůli čemu se ve světe bouří tisíce muslimů. Oba odmítli, že by se za zveřejnění kreseb měli omlouvat. Také ministr zahraničí Cyril Svoboda soudí, že noviny musejí mít právo rozhodnout, co budou tisknout.

"Mně je samozřejmě líto, že se takováhle věc může někoho dotknout, ale každý musí pochopit, že když my referujeme o nějaké věci, tak musíme našim čtenářům říct a ukázat, o čem to je," řekl již včera České televizi šéfredaktor HN Petr Šimůnek.

Mf Dnes pak podle šéfredaktora Roberta Čásenského ráda pozve íránského chargé d'affaires, aby si o celé věci popovídali.

Policie v posledních dnes varovala některé redakce před útoky islámských radikálů.

Karikatury Mohameda, které nejprve zveřejnil dánský list Jyllands Posten a poté mnohá další západoevropská periodika, vyvolaly v muslimských zemích od Asie po Blízký východ a Afriku rozsáhlé protesty, které si vyžádaly i oběti na životech.

Šéfredaktor norského křesťanského listu Magazinet se dnes omluvil za to, že otištěním kreseb proroka Mohameda urazil deník muslimy.

"Jako šéfredaktor jsem si zcela neuvědomil, jak je přetištění karikatur urážlivé," řekl dnes na tiskové konferenci Vebjörn Selbekk, citovaný agenturou AFP. "Je mi hluboce líto, že jsme naším činem zranili náboženské cítění vás, muslimů," dodal.

Magazinet publikoval karikatury v lednu. Převzal je od dánského deníku Jyllands-Posten, který je otiskl v září.

Česká armáda se v souvislosti s nepokoji rozhodla o zvýšení ochrany českých vojáků v Afghánistánu. Dav radikálů ve městě Fajzabád se tento týden pokusil k mezinárodním jednotkám dostat, zabránila mu v tom ale afghánská policie za tiché podpory zahraničních vojáků.

Militantní afghánské hnutí Taliban slíbilo odměnu každému, kdo zabije dánského, německého či norského vojáka.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy