Tajná zpráva: Severozápad má přijít o 3,4 miliardy

Petr Holub
30. 9. 2012 18:10
Evropská komise neproplatí desetinu nákladů na všechny schválené projekty
Jedna z publikací rady - Křížovky s ROPem.
Jedna z publikací rady - Křížovky s ROPem. | Foto: Aktuálně.cz

Insider - Redakci deníku Insider se podařilo získat detailní informace o obsahu zprávy Evropské komise, kterou úřady už dva měsíce drží v tajnosti. Jde o dokument, který uzavírá mimořádnou kontrolu v ROP Severozápad.

Komise materiál odeslala nyní již bývalé české velvyslankyni u EU Mileně Vicenové a dalším českým adresátům už 25. července. Pro dotační program Severozápad, který financuje projekty Ústeckého a Karlovarského kraje, v něm navrhuje plošnou korekci 3,4 miliardy korun.

Znamená to, že Evropská komise neproplatí desetinu nákladů na všechny schválené projekty a dalších 12,46 procenta na projekty, které už byly programem Severozápad proplaceny.

Náklady ponesou krajské rozpočty, případně český stát.

Tajený dokument kromě dlouhého výčtu hříchů regionálního programu Severozápad nepotěší ministra financí Miroslava Kalouska. V konečné zprávě totiž Evropská komise ukazuje mezi viníky průšvihu nejen přímo ústecké úředníky a politiky, ale také experty Kalouskova ministerstva.

Pravidlo 25 procent

Bruselští experti ve zprávě vysvětlují, proč se rozhodli pro pokutu ve výši čtvrtiny celkově slíbené dotace.

Část projektů Severozápadu byla podle Evropské komise přidělena neprůhledným způsobem. U každého takového projektu se vyčíslí chyba na 25 procent. Kontroloři prověřili pětatřicet projektů a průměrnou chybu stanovili na úrovni 12,46 procenta.

Zmíněnou cifrou je zároveň stanoven podíl, který Brusel neproplatí Severozápadu z už ukončených projektů v celkové hodnotě 12 miliard korun. Celkově tedy jde o částku 1,4 miliardy.

Chyby 0,07 procenta

Pro Kalouska a jeho spolupracovníky je zvláště nepříjemná zmínka, že stejné projekty jako experti Evropské komise už předtím kontrolovali auditoři ústecké centrály programu Severozápad.

Nenašli v nich však žádné chyby a tzv. auditní orgán ministerstva financí schválil jejich kontrolu bez připomínek. Zprávu o tom pak Kalouskovi úředníci poslali do Bruselu.

Přesně to tajná zpráva formuluje do věty: „V roce 2011 poslal auditní orgán Evropské komisi výroční zprávu o kontrole. Tato zpráva stanovila chybovost 0,07%."

V roce 2010 odhalili tuzemští auditoři na Severozápadě chyby ve výši 0,00 % utracené částky.

Odpovědnost za rozpor mezi výsledky bruselských a českých auditů hledá Evropská komise právě u auditního orgánu ministerstva financí: „Komise nemůže spoléhat na výsledky práce auditního orgánu publikované ve výročních zprávách o kontrole," píše.

Za zmíněná pochybení navrhlo samotné ministerstvo financí další pokutu ve výši deseti procent z hodnoty dosud schválených projektů Severozápadu, tedy z osmnácti miliard. Brusel tento návrh akceptoval a pokuta 1,4 miliardy od EK se tak navýšila o další 1,8 miliardy. Celkem tedy na 3,2 miliardy.

Větruše, Hotel 99, Krajská zdravotní

Tajná zpráva z Bruselu dokumentuje pochybení českých úřadů na několika konkrétních případech. Evropskou komisi zaujaly zvláště případy dvou hotelů, ústecké Větruše a chomutovského Hotelu 99.

Považují je za důkaz politické manipulace s eurodotacemi. Dotaci na Větruši získala firma ústeckého primátora Víta Mandíka (ČSSD), na Hotel 99 společnost člena regionální rady ODS Ahmada Raada (ODS). Projekt jim přitom přidělila komise hodnotitelů, kteří byli vybráni podle politického klíče.

Ještě větší pozornost experti věnují případu nákupu přístrojů nemocničním holdingem Krajská zdravotní, který byl prvním podnětem pro bruselskou kontrolu.

Majitel holdingu, Ústecký kraj, za něj dostane speciální pokutu. Krajská zdravotní celkem za přístroje utratila 417 milionů, z toho bylo podle komise utraceno zbytečně 96 milionů za vysokou marži. Dalších 80 milionů komise strhne jako pokutu za zmanipulovanou veřejnou zakázku.

Téměř dvousetmilionová pokuta Krajské zdravotní se pak přičítá k oběma plošným korekcím. Celková sankce tak dosáhne v úvodu uvedených 3,4 miliardy korun.

Ústecký kraj může přijít také o zbylých 241 milionů, pokud policejní vyšetřování v Česku, případně bruselská protikorupční agentura OLAF označí nákup přístrojů za podvod. V tomto směru zatím kraji příliš nehrozí, protože případ leží na vrchním státním zastupitelství v Praze už druhý rok a v bruselské úřadovně OLAF tři roky.

 

Právě se děje

Další zprávy